Update articol:

Lucian Bode a primit, miercuri, aviz favorabil pentru portofoliul de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor

Parlamentarii din comisiile reunite de specialitate au avizat favorabil, miercuri, nominalizarea lui Lucian Bode pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Deputaţii din Comisia pentru Transporturi şi Infrastructură, respectiv Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, precum şi senatorii din Comisia pentru Transporturi şi Infrastructură, respectiv Comisia pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei s-au exprimat cu 31 de voturi pentru, un vot împotrivă şi 10 abţineri.

Bode, în vârstă de 45 de ani, a fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în Guvernul Ungureanu, în perioada 9 februarie – 27 aprilie 2012. Demnitarul este căsătorit şi are doi copii.

  • Bode: Vom efectua o analiză realistă asupra tuturor contractelor încheiate de TAROM

Toate contractele de achiziţie încheiate de TAROM, în special cele pentru aeronavele în sistem leasing, vor fi analizate imediat după ce vom fi învestiţi de Parlament, în condiţiile în care ne propunem prin programul de guvernare să reducem pierderile înregistrate de această companie în ultimii ani, a declarat, miercuri, ministrul propus al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, în cadrul audierii în comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat.

“TAROM trebuie să redevină o companie cu adevărat orientată spre client. Ne propunem prin programul de guvernare să reducem pierderile înregistrate de această companie în ultimii ani. Dar, pentru început, imediat după ce vom fi învestiţi de Parlament, vom efectua o analiză realistă asupra tuturor contractelor încheiate de companie, cu accent pe contractele de achiziţie a aeronavelor în sistem leasing şi toate celelalte contracte încheiate în ultimii ani de către companie şi care, din păcate, foarte multe produc pierderi”, a spus Bode.

În ceea ce priveşte proiectele noi, ministrul desemnat a precizat că prin programul de guvernare au fost asumate autostrăzile Sibiu-Piteşti, Tg. Mureş – Iaşi – Ungheni, inelul Bucureştiului, dar şi Comarnic-Braşov, pentru care s-a identificat un mod de construcţie.

“În privinţa proiectelor noi, pe rutier ne-am asumat prin programul de guvernare cele trei obiective majore: Sibiu-Piteşti, Tg. Mureş – Iaşi – Ungheni, inelul Bucureştiului. Bineînţeles, conform deciziei CSAT, autostrada Comarnic-Braşov este un obiectiv strategic şi am trecut în programul de guvernare un mod prin care noi ne propunem să construim acest obiectiv. La fel, pentru drumurile expres şi variantele de ocolire trecute şi asumate în programul de guvernare”, a afirmat el.

Lucian Bode a menţionat totodată liberalizarea transportului feroviar de călători, respectiv transpunerea în legislaţia naţională a Pachetului 4 Feroviar.

“În ceea ce priveşte proiectele de investiţii în domeniul feroviar, ne-am asumat liberalizarea transportului feroviar de călători. El este liberalizat, dar cum ştiţi Pachetul 4 pe interoperabilitate şi pe siguranţă trebuie transpus în legislaţia naţională pentru a avea un liber acces la piaţă şi condiţii egale pentru toţi participanţii la piaţă. În domeniul naval, pentru o eficienţă mai mare în asigurarea condiţiilor de navigabilitate – ne-am propus un set de măsuri şi o listă de proiecte unde cu certitudine Guvernul are obligaţia să găsească resurse pentru a finanţa aceste proiecte. În domeniul aerian, pe cele două componente majore – CNAB şi TAROM – ne-am propus modernizarea aeroporturilor din Bucureşti, Timişoara şi Constanţa şi un program ambiţios, spun eu, de modernizare a Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti”, a susţinut Bode.

Un punct important în programul de guvernare, potrivit lui Lucian Bode, îl ocupă transportul multimodal.

“O reţea naţională şi extinsă de terminale multimodale este din punctul nostru de vedere esenţială pentru ca industria logistică şi transportul feroviar din România să se modernizeze şi să fie competitive”, a subliniat acesta, citat de Agerpres.

La capitolul transport subteran, noua guvernare îşi propune să finalizeze Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei – Eroilor, care, a susţinut Bode, nu va putea fi recepţionat în 2019.

“În ceea ce priveşte transportul subteran, cu cele două magistrale importante M5 şi M6, în programul de guvernare ne-am asumat să finalizăm – fac precizarea, poate trebuia de la început să spun şi subliniez acum – ne asumăm obiective de investiţii, ne asumăm termene şi condiţii pentru un an de guvernare şi pentru acest an de guvernare ne asumăm să finalizăm Magistrala M5 pe tronsonul Drumul Taberei-Eroilor. Acest obiectiv a fost asumat ca şi finalizare în anul 2019, dar din păcate, aşa cum arată lucrurile astăzi, acest obiectiv nu va putea fi recepţionat în anul 2019. De asemenea, vom clarifica şi sunt convins că sunt întrebări legate de Magistrala M6 1 Mai – Aeroport Otopeni”, a adăugat el. 

Bode: România este pe locul 128 în lume în ceea ce priveşte calitatea drumurilor, după Gabon şi Zimbabwe