Update articol:
Viorica Dăncilă a cerut demiterea şefului CNAIR, Narcis Neaga, afirmând că oficialii CNAIR au blocat în mod nejustificat evoluţia unor proiecte

Lucian Bode: “Am avut întotdeauna mari îndoieli că Narcis Neaga are capacitatea să gestioneze și să implementeze marile proiecte de infrastructură rutieră” (Neaga și-a dat demisia)

Actualizare: “Am decis să renunț la funcție! Având în vedere importanța dezvoltării infrastructurii rutiere pentru bunul mers al economiei romanești și faptul că pentru a reuși să atingem cu succes acest obiectiv este nevoie de bună credință și de colaborarea necondiționată a tuturor factorilor de decizie din România precum și în urma unei discuții pe care am avut-o cu Președintele Consiliului de Administrație, Costin Mihalache, am decis să renunț la funcția de Director General al CNAIR S.A.”,  a declarat Narcis Neaga.

————————–

Debandada care a caracterizat politicile publice în domeniul transporturilor sub guvernarea PSD a atins din nou un punct ridicol prin recentele declarații ale premierului Viorica Dăncilă, care îi cere ministrului Cuc revocarea din funcție a „marelui specialist” în gestionarea proiectelor din infrastructură, Narcis Neaga, susţine deputatul PNL Lucian Bode, președintele Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților.

Acesta explică: “Caracterizat de rezultate inexistente, mandatul domnului Neaga pare că a ajuns la un sfârșit evident, căci cei din fruntea Guvernului au considerat că este momentul să-l tragă la răspundere pentru neîndeplinirea promisiunilor electorale ale PSD, de altfel lipsite de pragmatism ca întotdeauna. Citând din programul de guvernare PSD, până în 2020 România ar trebui să aibă 350 de km noi de autostradă, însă realitatea din teren bulversează ca de obicei minciunile fantasmagorice ale artizanilor PSD în materie de infrastructură.

Dezideratul celor 180 de kilometri de autostradă «dați în trafic» pe care Ministrul interimar al Transporturilor de atunci, Rovana Plumb, îi promitea în luna februarie, va fi decontat politic acum de Narcis Neaga din postura de director CNAIR. Am spus-o și în februarie, o repet şi acum, doar în mintea unor PSD-iștii total incompetenți ar fi putut fi dați în trafic 180 de km de autostradă în cursul anului 2019, în condițiile în care la începutul anului aveam deschise șantiere însumând 118 km de autostradă. Nu este prima dată când Viorica Dăncilă îl amenință pe Narcis Neaga cu revocarea din funcție, aceasta declarând aceleași repercusiuni pentru Neaga și la finalul lui 2018, atunci când cei din PSD se foloseau în mod josnic de celebrarea Centenarului anunțând inaugurarea a 100 de km de autostradă, pentru ca la finalul anului trecut să constate că au reușit să finalizeze 58 de km de autostradă”.

În opinia deputatului Lucian Bode, presiunea pe care Viorica Vasilica Dăncilă o pune pe domnul Narcis Neaga seamănă cu presiunea pe care Victor Ponta o punea pe același Narcis Neaga în 2014, înainte de alegerile prezidențiale, pentru inaugurarea lotului 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie: “Sfârșitul acelei povești îl știm cu toții, iar graba cu care s-a efectuat recepția a condus la prăbușirea unei porțiuni de 22 de km din acea autostradă”.

Deputatul PNL consideră că Narcis Neaga nu este deloc victima celor de PSD ci doar omul care se pliază întotdeauna pe nevoile guvernării PSD de a salva aparențele:  «Acum se află într-o postură deja cunoscută, în care va fi „demonizat” și înlăturat din fruntea CNAIR pentru a lăsa loc unor oameni „mai bine pregătiți”, aleși pe sprânceană de cei din PSD. Suntem la jumătatea anului, lucrările la autostrăzi bat pasul pe loc, angajamentele asumate la începutul anului nu mai pot fi îndeplinite, așadar PSD-iștii s-au gândit că trebuie să găsească un vinovat.

Din păcate pentru noi toți, previziunile mele s-au adeverit, având întotdeauna mari îndoieli că Narcis Neaga are capacitatea să gestioneze și să implementeze marile proiecte de infrastructură rutieră ale României! Cu toate acestea, este puțin probabil ca în locul lui Narcis Neaga să ajungă un om dedicat și un bun specialist în rezolvarea problemelor acute cu care se confruntă sectorul, iar neîndeplinirea obiectivelor în materie în ceea ce privește kilometri de autostradă vor fi mascate din nou de „țapi ispășitori” ca Narcis Neaga!»

Premierul Viorica Dăncilă a cerut, ieri, demiterea din funcţie a şefului CNAIR, Narcis Neaga, afirmând că oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au blocat în mod nejustificat evoluţia unor proiecte.

“Este foarte important ca avansul economic să fie susţinut de implementarea proiectelor de investiţii, atât de necesare pentru dezvoltarea economiei. Am primit o analiză detaliată a stadiului proiectelor de infrastructură, iar rezultatele nu au fost deloc mulţumitoare. Conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a blocat în mod nejustificat evoluţia unor proiecte”, a spus Viorica Dăncilă, marţi, în debutul şedinţei Executivului.

Premierul a dat ca exemplu autostrada Sibiu – Piteşti, secţiunea 4, care “avea documentaţia gata din luna mai a anului 2018”, însă “actualul management a anulat-o şi timp de mai bine de un an nu a făcut niciun demers pentru promovarea investiţiei”.

“Un alt exemplu îl reprezintă secţiunile 3 şi 4 aferente drumului expres Craiova – Piteşti ale căror proceduri de proiectare şi execuţie sunt blocate de către CNAIR, deşi documentaţia este definitivată încă din anul 2017. Aceeaşi conducere a CNAIR şi-a asumat termene total nerealiste în cazul finalizării proiectelor şi a dezinformat cu privire la stadiul şi evoluţia unor investiţii majore. Mă refer la deschiderea integrală a circulaţiei pe autostrada Sibiu – Nădlac, precum şi la realizarea a 180 de kilometri de autostradă până la finalul acestui an”, a precizat Dăncilă, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul a punctat că “blocajele şi întârzierile înregistrate în evoluţia proiectelor arată clar lipsa de interes pentru aceste obiective foarte importante pentru România”.

“Din acest motiv am cerut demiterea directorului general interimar al CNAIR. Aşa cum am spus, nu mai accept niciun fel de întârziere în implementarea proiectelor de investiţii nici din partea autorităţilor şi nici din partea constructorilor. Domnule ministru Răzvan Cuc, am încredere că vă veţi implica în continuare în monitorizarea atentă a proiectelor, astfel încât investiţiile în infrastructură să se realizeze în termene cât mai scurte”, a transmis premierul. 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/05/2022)

Nuclearelectrica, NuScale & E-Infra semneaza un Memorandum de Intelegere

MUNICIPIUL BISTRITA (BIS29) (24/05/2022)

Plata rata cupon 50, rambursare rata principal 50 & calcul rata dobanda pentru cuponul 51

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014