Update articol:

Lucian Bode propune două măsuri pentru ca Tarom să nu intre în faliment: ajutor de stat și numirea unui manager profesionist

Măsurile iresponsabile luate de către actuala conducere a Ministerului Transporturilor au adus compania TAROM în pragul colapsului, susține deputatul PNL Lucian Bode, Președinte al Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură. 

Domnia sa a declarat: “Am atras atenția în legătură cu situația critică în care se află Compania Tarom, atât cu ocazia înființării Comisiei de anchetă asupra activității acestei companii, cât și la dezbaterea asupra moțiunii simple pe transporturi care a avut loc în această săptămână în plenul Camerei Deputaților.

Situația financiară a companiei TAROM este una critică și, din păcate, există slabe șanse ca ea să se redreseze, în condițiile în care actuala conducere instalată peste noapte de către Ministrul Răzvan Cuc nu este înregistrată legal la Registrul Comerțului. Astfel, fără o conducere legal constituită managementul actual nu își asumă niciun fel de decizii la nivel de CA.

 Astfel, blocajul este unul iminent, iar soluțiile pentru salvarea companiei nu sunt prea multe. Două măsuri ar fi vitale pentru ca Tarom să nu intre în faliment:

  1. Inițierea de urgență a procedurilor la nivelul Guvernului pentru acordarea unui ajutor de salvare, cu notificarea Comisiei Europene, o măsură pe termen scurt care să ofere companiei o gură de oxigen pentru redresare. Obligatoriu, această măsură trebuie urmată de un plan de restructurare a companiei Tarom.
  2. Numirea unui manager profesionist, în baza prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, care să aibă un mandat foarte clar de salvare a companiei de la faliment.

Fac un apel public la responsabilitate, către toți cei care comunică în spațiul public pe acest subiect, având în vedere faptul că există riscul unei destabilizări mai puternice a TAROM prin declarații care nu sunt conforme cu realitatea. Spre exemplu, în conturile companiei se află în acest moment peste 20 de milioane de euro, bani care  trebuie gestionați în mod  responsabil și profesionist, astfel încât să nu fie generată o criza financiară care să îngroape definitiv operatorul aerian national”. 

Alin Burcea, prim-vicepreşedinte ANAT, a declarat, astăzi, pentru Agerpres, că TAROM riscă să intre în faliment de la 1 octombrie. „La 1 ianuarie 2003, TAROM avea în conturi, şi este verificabil, 500 de milioane de euro. Că a fost şi mandatul domnului Demetriade, care a fost un director dur, dar bun, nu contează. În 2003 erau aceşti bani. Astăzi, mai sunt 9 milioane (de euro – n. r.) în conturile TAROM, iar salariile sunt cam 3 milioane de euro pe lună. Deci, dacă vor continua în ritmul ăsta, eu îmi doresc, pentru că mai am vreo trei avioane cu ei, să ajungem măcar până în toamnă. Având în vedere că a venit un nou director, la fel ca şi celorlaţi, îi lansez mesajul că îmi doresc ca TAROM-ul să trăiască şi arătăm susţinerea tuturor agenţiilor de turism, pe care o facem cam degeaba de 20 de ani, să se bazeze pe noi. Pentru că eu nu cred că vor putea să scape, hai poate nu faliment sau insolvenţă, o situaţie grea, pentru că suntem în Uniunea Europeană şi nu mai au voie să ia bani de la Guvernul României, pentru că e ajutor de la stat şi, dacă te prind, te taie”, a declarat Burcea.

Acesta a subliniat că, de 10 ani de când sunt probleme la TAROM, nu a văzut niciun interes pentru redresarea companiei.

 

 

BVBStiri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (23/06/2021)

Numire Presedinte provizoriu CS si aprobare componenta comitete consultative

CEMACON SA (CEON) (23/06/2021)

Linie de Productie Invelis Ceramic

PREBET SA AIUD (PREB) (23/06/2021)

Notificare prag detineri/vot<15%

ELECTROARGES SA (ELGS) (23/06/2021)

Schimbari in Componenta CA - Numire Administratori Provizorii