Update articol:

Lucian Rusu, despre ordonanța pe energie: Încurajarea contractelor bilaterale direct cu producătorul va duce la scăderea prețurilor de pe piața internă 

#ForumulGazelorNaturale, Lucian Rusu

Proiectul de ordonanță de urgență pe energie este un efort comun, al tuturor celor din sistemul energetic, consideră Lucian Rusu, Prim-Vicepresedinte PNL Iași si fost Secretar de stat pe energie în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

El a scris, pe blogul personal: “Săptămâna trecută a fost publicată noua ordonanță de urgență pe energie cu prelungirea perioadei aplicarii prețurilor plafonate până la 31 august 2023. O ordonanță care are la bază măsuri luate in urma unei analize prezentate și specialistilor care fac parte din Comitetul interministerial pe energie.

Conform recomandărilor europene este o perioadă dificilă, iar toți trebuie să fim atenți cu consumul, fiind astfel încurajată economisirea. În baza acestei ordonanțe după reducerea pragului maxim de consum, rămân acoperiți 98% dintre cei care beneficiau de această plafonare.

O altă măsură care cred că va duce la scăderea prețurilor de pe piața internă este încurajarea contractelor bilaterale, direct cu producătorul, pentru a descuraja contractarea de pe piața spot, unde sunt – prin definiție – prețuri mari. Prin scăderea volumului de tranzacționare de pe piața spot, s-a urmarit practic o scadere a mediei generale a prețului. Implicit acest lucru se va vedea și în facturile tuturor consumatorilor.

Referitor însă la taxarea traderilor, trebuie sa ne înțelegem foarte clar că e perfect legitim pentru orice companie să vrea să facă profit și chiar să facă, pentru că astfel au loc investiții și implicit dezvoltarea economiei.

Problema intervine, însă atunci când aceste profituri uriașe vin într-un context dificil atât energetic cât și economic.

Realitatea e că suntem într-un context economic internațional extrem de dificil și efortul trebuie să fie unul comun- daca statul suportă plafonarea și compensarea, atunci si cei care fac profituri uriase trebuie să fie parte din acest efort.”

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (26/09/2022)

Modificarea Calendarului Financiar al Societatii aferent anului 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (26/09/2022)

Program disponibilizare colectiva

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/09/2022)

Notificare rascumparare actiuni proprii 19 - 23 septembrie 2022

ALRO S.A. (ALR) (26/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)