Prețurile petrolului vor depăși 100 de dolari pe baril în toate cele trei scenarii pentru evoluția energetică globală până în 2050, inflația și prețul carbonului ar putea duce petrolul chiar la 380 de dolari pe baril în 2050, a declarat vineri producătorul rus de petrol Lukoil în perspectiva sa pe termen lung privind energia, potrivit oilprice.com.
Scenariul de „Transformare” al celui de-al doilea mare producător din Rusia, după Rosfnet, presupune o eliminare treptată a petrolului și gazelor și cea mai eficientă și rapidă dezvoltare a energiei regenerabile și a transportului electric. În acest scenariu, atenția lumii este pusă pe obiectivele climatice, economiile lider ajungând la neutralitatea carbonului până în 2050, iar energia și industria globală trecând printr-o transformare radicală.
„Inflația poate reduce accesibilitatea energiei pentru consumatori” în 2050, a spus Lukoil, menționând că, în scenariul Transformării, petrolul ar putea atinge 380 de dolari pe baril în 2050, inflația reprezentând cea mai mare creștere a prețului petrolului, urmată de un preț suplimentar de aproximativ 70 de dolari pe baril din cauza prețului carbonului.
Chiar și în scenariul cel mai puțin agresiv din punct de vedere climatic, Evolution, prețul petrolului va depăși 100 de dolari în 2050, la 128 de dolari pe baril, potrivit proiecțiilor lui Lukoil. În scenariul de echilibru, prețul petrolului în 2050 este de așteptat la aproape 200 de dolari — adică 197 de dolari pe baril, inflația reprezentând cea mai mare parte a prețului mai mare.
Lipsa investiţiilor poate duce la o lipsă constantă de aprovizionare pe piață și la o creștere a volatilității prețurilor, a spus Lukoil.
„Este evident că prognozele făcute la începutul pandemiei care subliniau că lumea deja depășise vârful consumului de petrol în 2019 s-au dovedit a fi greșite. Dimpotrivă, riscăm să ne confruntăm cu o penurie globală de energie din cauza anilor de lipsă a investițiilor în industrie din cauza șocurilor de preț și a ambiției de a înceta utilizarea combustibililor fosili cât mai curând posibil”, a declarat președintele și CEO-ul Lukoil, Vagit Alekperov, în introducerea raportului.
Discursul lui Alekperov este cel mai recent avertisment al industriei petroliere cu privire la o volatilitate crescută și prețuri mai mari ale petrolului din cauza investițiilor insuficiente în aprovizionare nouă pentru a compensa scăderea producției din zăcămintele în curs de maturizare.