Update articol:

Lumea, sub imperiul războaielor comerciale

Donald Tusk avertizează China, SUA şi Rusia că războaiele comerciale duc la conflict şi haos *  Liderul european: Trump, Putin şi Xi au “datoria comună” să nu distrugă ordinea globală * Mark Mobius: Războiul comercial dintre SUA, China şi UE va fi urmat de o nouă criză financiară globală

Preşedintele SUA Donald Trump, preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele Chinei Xi Jinping au fost îndemnaţi, astăzi, de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, să colaboreze cu Europa pentru a evita războaiele comerciale şi pentru a preveni “conflictul şi haosul”.
Donald Tusk a vorbit, astăzi, la Beijing, la deschiderea unui summit între China şi Uniunea Europeană, cu doar câteva ore înaintea summitului dintre Trump şi Putin de la Helsinki. “Suntem cu toţii conştienţi de faptul că arhitectura lumii se schimbă în faţa ochilor noştri şi este responsabilitatea noastră comună să facem o schimbare în bine”, a afirmat Donald Tusk.
Săptămâna trecută, liderul european a criticat acuzaţiile președintelui american la adresa aliaților occidentali și l-a îndemnat să-și amintească cine sunt prietenii SUA atunci când se va întâlni cu Vladimir Putin.
Astăzi, la Beijing, Donald Tusk a spus că Europa, China, SUA și Rusia au “datorie comună” de a nu distruge ordinea globală, ci de a o îmbunătăți, prin reformarea regulilor comerciale internaționale.
“Acesta este motivul pentru care le invit pe gazdele noastre chineze, dar și pe președinții Trump și Putin să demareze reformarea OMC (Organizația Mondială a Comerțului)”, a spus Tusk, citat de Reuters, adăugând: “Mai este timp pentru a preveni conflictul și haosul”.
În opinia lui Donald Tusk, Organizaţia Mondială a Comerţului are nevoie de reguli noi referitoare la transferurile forţate de tehnologie şi subvenţiile acordate în industrie. Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se află la Beijing pentru un dialog anual China UE şi urmează să se întâlnească cu premierul Li Keqiang. Jean Claude Juncker a declarat că China ştie cum să îşi deschidă economia şi poate face acest lucru dacă doreşte, în timp ce premierul chinez Li Keqiang a spus că ţara sa vrea un comerţ mai echilibrat cu Uniunea Europeană.
La finalul săptămânii trecute, Donald Trump a declarat, într-un interviu, că Rusia, Uniunea Europeană şi China sunt duşmanii inamicii SUA: “Cred că avem mulţi inamici. Uniunea Europeană este un inamic, cu ceea ce ne face în domeniul comerţului. (…) Rusia este un inamic în anumite aspecte. China este un inamic economic. Dar asta nu înseamnă că sunt răi, asta nu vrea să însemne nimic. Sunt concurenţi cu SUA”.
Ministrul de externe german, Heiko Maas, l-a avertizat, recent, pe Donald Trump să nu încheie un acord unilateral cu Rusia în detrimentul aliaţilor occidentali ai SUA.
Totodată, Heiko Maas a făcut apel la un respect mai mare faţă de actuala ordine internaţională, declarând că a da curs cererii lui Trump ca statele NATO să-şi crească într-un final cheltuielile militare la 4% din PIB nu va face ca lumea să fie mai sigură: “O astfel de solicitare nu are nimic de-a face cu o politică serioasă de securitate. În locul unor astfel de solicitări, avem urgent nevoie de un mai mare respect pentru reguli şi faţă de ordinea internaţională”.
În opinia lui Maas, dacă SUA devin mai puţin previzibile ca parteneri, Europa va trebui să investească mai mult în propria securitate şi în echipamente.

Mark Mobius: “Ieşim din perioada banilor ieftini”

Mark Mobius, fostul şef al Franklin Templeton Investments, a avertizat, săptămâna trecută, că războiul comercial dintre SUA, China şi UE va fi urmat de o nouă criză financiară globală. Într-un interviu în Singapore, Mark Mobius a spus: “Nu există nici o îndoială, vom avea o criză financiară mai devreme sau mai târziu, pentru că trebuie să ne amintim că ieşim din perioada banilor ieftini. Multe companii au depins de această finanţare ieftină a funcţiona, iar de acum înainte va fi o presiune uriaşă asupra lor “.
Conform acestuia, disputa dintre SUA şi China se va agrava, deoarece SUA nu vor suferi din cauza tarifelor pe care le-a impus, deoarece impactul lor inflaţionist va fi compensat de creşterea salariilor din SUA într-un moment în care şomajul este scăzut.
SUA şi China au introdus reciproc, pe 6 iulie, tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie.
Săptămâna trecută, preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, a avertizat că tarifele vamale ridicate impuse de administraţia Trump ar putea afecta în sens negativ economia americană, conform Market Watch.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat, săptămâna trecută, prelungirea, până la finele anului 2019, a embargoului introdus pentru importurile de produse alimentare produse în ţările care au introdus sancţiuni împotriva Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.
La finele lunii iunie, liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au prelungit şi ei, cu şase luni, sancţiunile economice dure adoptate împotriva Rusiei, din cauza lipsei de progrese în punerea în practică a acordurilor de la Minsk, care ar trebui să pună capăt luptelor şi să deschidă dialogul politic între rebelii pro-ruşi şi guvernul ucrainean.

BVB | Știri BVB

AAGES S.A. (AAG) (03/12/2024)

Hotarari CA 03.12.2024

SIMTEL TEAM (SMTL) (03/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

STK EMERGENT (STK) (03/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROCA INDUSTRY HOLDINGROCK1 S.A. (ROC1) (03/12/2024)

Tranzactie conform art. 19 Reg. (UE) 596/2014