Update articol:
Măcel la BVB, după măsurile fiscale anunțate de Guvern (Actualizare)

Băncile afișează cele mai mari scăderi la BVB, fiind urmate de companiile energetice

*ACTUALIZARE ORA 14.49

Băncile afișează cele mai mari scăderi la BVB, fiind urmate de companiile energetice. BRD și Banca Transilvania au scăzut cu mai mult de 15%, iar Patria Bank se apropie de acest prag. În topul scăderilor se află și Petrom (SNP), cu -13,8%, și Romgaz (SNG), cu 12,9%.

Sunt afectate și băncile din Austria cu operațiuni în România. Acţiunile grupurilor bancare austriece Erste Bank şi Raiffeisen Bank International au înregistrat miercuri scăderi semnificative, după ce autorităţile române au anunţat planuri de a taxa activele bancare începând din 2019, transmite Reuters.

Acţiunile Erste Bank, care generează 8,4% din venituri de pe urma subsidiarei Banca Comercială Română, au căzut cu până la 10%, cel mai mare declin înregistrat de o acţiune din indicele STOXX 600, după care au recuperat o parte din pierderi.

Similar, acţiunile Raiffeisen Bank International, care deţin 6% din activele sale în România, înregistrau o scădere de 3,5%, conform Agerpres.

*ACTUALIZARE ORA 14.35 Principalii indici ai BVB înregistrează scăderi de peste 11%. Limita inferioară pentru BRD a fost setată la -25%.

*ACTUALIZARE ORA 13.55 Titlurile TLV scad cu 17,7%, iar BRD cu 14,67%, apropiindu-se de limita de variație de -15%.

*ACTUALIZARE ORA 13.17 LIMITA INFERIOARĂ DE VARIAȚIE pentru acțiunile TLV (Banca Transilvania) a fost setată la 25%. Acțiunile TLV scad cu 14,89%. Site-ul BVB a redevenit funcțional.

*ACTUALIZARE ORA 13.15: Site-ul BVB a picat, aplicația de mobil funcționează și afișează o scădere de 9,34% pentru indicele BET.

*ACTUALIZARE ORA 13.11: Acțiunile celei mai mari bănci din România, Banca Transilvania, rămân fără cumparatori la ora 13, potrivit investestelabursa.ro.

*ACTUALIZARE ORA 12.00:  Indicele BET afișează o scădere de 8,16%, în timp ce deprecierea BET-FI a ajuns la -4,77%.

…..

*ACTUALIZARE: Banca Transilvania și BRD conduc topul scăderileor la BVB, în această dimineață, cu deprecieri de 14,68%, respectiv 10,93%.

…..

*ACTUALIZARE: BVB continuă scăderea masivă, BET afișând, la 10.28, o depreciere de 7,51%.

….

Indicii Bursei de Valori București înregistrează scăderi masive, în deschiderea ședinței de astăzi, după ce, aseară, Guvernul a anunțat o serie de măsuri fiscale, cu impact asupra mediului de afaceri și implicit a pieței de capital.

Indicele BET afișa o scădere 6,56%, la 7866,91 puncte, în această dimineață, toți ceilalți indici având deprecieri mari. Indicele BET-FI este singurul cu o evoluție ceva mai bună, afișând un minus de numai 2,82%. O explicație ar putea fi faptul că Finanțele au afișat, ieri, un proiect de lege care prevede eliminarea pragului de deținere de 5% la SIF-uri.

Guvernul a anunțat măsuri în domenii precum energie, bănci – puternic reprezentate la bursă – sau pensii private, fondurile de pe Pilonul II fiind unul dintre principalii investitori de la BVB. Aeste măsuri au mai fost vehiculate și, de fiecare dată, aceste anunțuri au produs scăderi la bursă.

Taxa pe activele bancare – anunțată în urmă cu ceva vreme de senatorul PNL Florin Cîțu, declarație pentru care a fost investigat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru că a provocat scăderi la bursă – este bifată de Guvern, prin impunerea unei taxe pe active, în funcție de creșterea ROBOR. Aceasta este promovată de Guvern drept “taxă pe lăcomie”, ceea ce a făcut ca mulți analiști din piață să se întrebe  ”lăcomia cui? ”.

Nu contează că ROBOR este stabilit de piață, și nu de o bancă, deci nu poate o bancă ”lacomă” să își pună ce ROBOR vrea. Nu contează că dobânzile sunt în creștere și nici că ROBOR este în strânsă legătură cu creșterea inflației, determinată, în bună măsură, de creșteri determinate de măsuri luate tot de autoritățile statului, după cum a explicat consultantul BNR Adrian Vasilescu. Important este să fie taxate în plus băncile, care, după cum a spus Eugen Teodorovici, s-au îndreptat preponderent spre finanțarea statului, în loc să finanțeze economia reală.

Plafonarea prețului la gaze – o măsură care a mai fost anunțată, dar retrasă – este și ea bifată de Guvern. Ministrul Finanțelor a anunțat o limitare de 68 de lei megawatt/oră pentru trei ani de zile. Însă, în prezent, redevența la gazele naturale se plătește în funcție de prețul din Austria, nu în funcție de cotațiile din țară.

De asemenea, Teodorovici a anunțat că se majorează taxele aferente ANRE și ANCOM la 3%, ceea ce unii susțin că ar fi, de fapt, un impozit mascat pe cifra de afaceri pentru energie și telecom.

 Pilonul II nu a fost ocolit de Guvern. Dacă, de mai mult timp, a fost vehiculată varianta desființării acestuia sau cea ca Pilonul II să devină opțional, acum Guvernul a propus ca participanții să se poată retrage după cinci ani, cu un comision de retragere de 2%, astfel că, practic, pensiile private obligatorii s-ar transforma în facultative. De asemenea, comisionul de administrare scade la 1%, de la 2,5%, iar comisionul lunar de  0,05%  din active se modifică în funcție de performanță. 

 

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (26/10/2020)

Convocare AGAO 27.11.2020

COMPA S. A. (CMP) (26/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19-23.10.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei