Update articol:

Macron şi Scholz vor încerca să relanseze miercuri motorul franco-german

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz vor încerca, cu prilejul unui dejun de lucru pe care îl vor avea miercuri la Palatul Elysée, să relanseze cooperarea bilaterală, marcată de o serie de diferende, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘După schimburile de vederi de la Berlin din 3 octombrie şi în pregătirea Consiliului European din 20 octombrie, cei doi lideri vor continua discuţiile în materie de apărare, economie şi energie pentru a întări cooperările franco-germane’, a indicat marţi preşedinţia de la Paris.

Potrivit acesteia, Macron şi Scholz vor aborda ‘în special provocările comune cu care ţările noastre se vor confrunta în deceniul următor şi cea mai bună manieră de a le răspunde în mod unit şi solidar’.

Solidaritate europeană în faţa exploziei preţurilor la energie, armament european, energie nucleară, în niciunul din aceste domenii cooperarea nu mai funcţionează între primele două economii europene, presupuse a fi motorul Uniunii Europene, în aşa măsură încât consiliul de miniştri franco-german a trebuit să fie amânat cu câteva săptămâni.

În cele din urmă, el se va ţine la castelul Fontainebleau, în apropiere de Paris, şi va primul la care va participa Olaf Scholz în calitate de cancelar.

Berlinul promovează un proiect de scut anti-rachetă, mai ales cu o componentă israeliană, căruia vor să i se alăture 14 state europene, printre care Marea Britanie, ţările baltice, Ţările de Jos sau Finlanda. Criticând o ‘cursă a înarmării’ pe continent, Parisul îşi apără propriul proiect, cu Italia.

Un alt punct de blocaj este viitorul avion de luptă european, proiect franco-german care pare să bată pasul pe loc, cu riscul ca proiectul britanic rival, Tempest, să ia avans.

La cel mai recent summit european, cei doi lideri au avut o întâlnire bilaterală şi au afişat o oarecare voinţă de conciliere. Macron a apreciat ulterior că întâlnirea ‘a permis să fie clarificate multe lucruri’ şi că este ‘normal’ să nu existe întotdeauna aceleaşi poziţii.

Potrivit Palatului Elysée, Macron şi Scholz vor aborda de asemenea ‘ultimele evoluţii’ din războiul din Ucraina, ‘în continuare în acelaşi spirit de sprijin de neclintit faţă de Kiev’.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (31/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA din data de 19/20 iunie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (31/05/2023)

Nuclearelectrica inclusa in indicii MSCI Frontier Markets

ALRO S.A. (ALR) (31/05/2023)

Grupul ALRO si AZERALUMINIUM au semnat un memorandum de intelegere