Update articol:

Magnatul Sanjeev Gupta negociază noi finanţări care să înlocuiască creditele oferite de Greensill

Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Liberty Steel, care are în portofoliu şi combinatul siderurgic de la Galaţi. Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Liberty Steel, care are în portofoliu şi combinatul siderurgic de la Galaţi.

Conglomeratul GFG Alliance, compania care deţine combinatul siderurgic Liberty Steel Galaţi, a demarat negocierile cu mai mulţi investitori care ar putea să îi acorde noi credite, prin care să acopere deficitul de finanţare creat prin insolvenţa principalului său creditor, fondul Greensill Capital, informează Bloomberg, potrivit Agerpres.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, fondurile York Capital Management şi White Oak Global Advisors au avut discuţii preliminare pentru a înlocui o parte din facilităţile de credit în valoare de cinci miliarde de dolari oferite de Greensill. Anterior, White Oak a pus la dispoziţie fonduri pentru afaceri GFG din Australia.

De asemenea, mai multe alte fonduri speculative şi investitori specializaţi în creanţe neperformante au şi ei în vedere oferirea de noi credite dacă vor putea obţine garanţii cu privire la activele GFG, adaugă sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Discuţiile sunt deocamdată într-un stadiu preliminar şi este posibil să nu se finalizeze cu un acord, precizează sursele.

Înlocuirea liniilor de credit este crucială pentru supravieţuirea GFG, un conglomerat de companii, printre care şi Liberty Steel, controlat de magnatul Sanjeev Gupta şi familia sa. Principalul creditor al GFG era fondul britanic Greensill, care la începutul acestei luni a intrat în insolvenţă în Marea Britanie, după ce a fost abandonat de mai multe mari instituţii financiare, precum Credit Suisse. Colapsul Greensill a creat probleme de finanţare pentru GFG, care are 35.000 de angajaţi în 30 de ţări, printre care şi România.

Sursele citate de Bloomberg susţin că investitorii sunt dispuşi să ofere noi linii de finanţare pentru cele mai profitabile unităţi ale GFG. Aceste facilităţi vor fi garantate de active care nu au fost promise încă altor creditori. Sursele adaugă că grupul GFG ar putea să nu mai poată opera în forma actuală, chiar şi dacă va obţine noi facilităţi de credit.

În paralel, GFG lucrează cu administratorii Greensill pentru a ajunge la un acord de îngheţare a datoriilor. Această pauză este crucială pentru ca GFG să mai cumpere timp şi să pună la punct o strategie de redresare a finanţelor sale împreună cu creditorii.

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021