Update articol:

Mai multe firme chineze ar putea intra sub interdicția mai largă de investiții a lui Biden

Joe Biden, presedintele Statelor Unite ale Americii, SUA

Ordinul președintelui american Joe Biden de săptămâna trecută privind interzicerea investițiilor SUA în anumite companii chineze este mai cuprinzător decât unul similar semnat de predecesorul său Donald Trump, facilitând adăugarea mai multor companii ulterior, potrivit Reuters.

Experții juridici spun că acest document ar putea ajuta administrația să evite înfrângerile jenante în instanță, după ce interdicția impusă aproape de sfârșitul administrației Trump nu a reușit să reziste provocărilor legale.

Ordinul lui Biden va interzice investițiile SUA în aproximativ 60 de companii din sectoarele tehnologiei de apărare sau supraveghere din China.

Astfel, noul document interzice investițiile în companii care „operează sau au operat în” sectorul de apărare sau activităţi conexe din China sau în tehnologia de supraveghere sau sunt deținute sau controlate de cineva care o face. Scopul său este de a limita fluxul de bani către companiile care subminează securitatea SUA sau „valorile democratice”, permiţând  abuzuri ale drepturilor omului.

Interdicția lui Trump a fost pentru companiile militare chineze așa cum au fost definite cu ani în urmă în Legea de autorizare a apărării naționale: companii deținute, controlate sau „afiliate” Armatei de Eliberare Populară, a unui minister guvernamental sau a bazei industriale de apărare a Republicii Populare Chineze.

Ordinul revizuit elimină cerința unei legături directe cu statul chinez, folosind limbajul mai vag referitor la o companie care „operează” în sectoarele de apărare sau supraveghere.

Ordinul Trump trebuia confirmat după ce trei companii s-au prezentat în instanță pentru a-l contesta. Doi au primit oprirea interdicţiei și nu a existat nicio hotărâre în al treilea caz.

Producătorul de smartphone-uri din Beijing, Xiaomi, care a pierdut aproximativ 10 miliarde de dolari din capitalizarea pieței în luna în care a fost inclus pe lista firmelor interzise, ​​a fost primul care a adus un caz în instanţă pentru a încerca să expună problemele ordinului lui Trump.

Judecătorul a oprit interzicerea Xiaomi în martie, invocând lipsa dovezilor că era afiliat la PLA sau RPC, numind lista „arbitrară și capricioasă”.

Dovezile guvernului SUA includeau un premiu acordat președintelui Xiaomi, pe care l-au primit peste 500 de antreprenori din 2004, inclusiv liderii unei companii de lapte pentru sugari. De asemenea, autorităţile a adus în discuţie investițiile Xiaomi în tehnologia 5G și inteligența artificială, dar judecătorul a menționat că acestea devin rapid standard pentru dispozitivele de consum, nu doar pentru modernizarea militară.

Judecătorul a remarcat, de asemenea, erori în nota de decizie a guvernului, inclusiv citarea incorectă a statutului în cauză și a spus că guvernul nu îndeplinește definiția „afiliat la”, și anume „controlată efectiv de către altul sau asociată cu alții sub proprietate sau control comun”.

Luna trecută, administrația Biden a fost de acord să elimine compania de pe listă.

Luokung Technology Corp, o companie de tehnologie de cartografiere, a câștigat o decizie inițială similară.

Nici Xiaomi, nici Luokung, nici Gowin Semiconductor, a treia companie care a contestat desemnarea sa, nu se află pe lista revizuită.

Principalele firme chineze incluse în ambele documente includ China National Offshore Oil Corp (CNOOC) (0883.HK), Hangzhou Hikvision Digital Technology Co Ltd (002415.SZ), Huawei Technologies Ltd (HWT.UL) și Semiconductor Manufacturing International Corp (0981. HK).

 

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie