Update articol:

Marea Britanie îi avertizează pe Putin și Xi: Occidentul va rezista „dictaturii”

londra Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/londra-uk-parlament-big-ben-1053695/

Marea Britanie i-a avertizat vineri pe președintele rus Vladimir Putin și pe președintele chinez Xi Jinping că aliații vor fi uniți pentru a lupta pentru democrație împotriva dictaturilor despre care a spus că sunt mai încurajate decât oricând de la Războiul Rece, potrivit Reuters.

Vorbind în Australia, ministrul britanic de externe Liz Truss a spus că Marea Britanie și aliații săi din „lumea liberă” trebuie să răspundă împreună la amenințările globale, să aprofundeze legăturile cu democrațiile din Indo-Pacific și să „înfrunte agresorii globali” care folosesc dependența economică pentru a obține ceea ce vor.

Truss și secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, s-au întâlnit vineri cu omologii lor australieni la Sydney pentru consultările ministeriale anuale Australia-Regatul Unit (AUKMIN), unde a fost discutat un acord pentru achiziția submarinelor nucleare în Australia.

Ministrul Apărării din Australia, Peter Dutton, a declarat că nu există niciun plan pentru a stabili o bază militară britanică în Australia, chiar dacă marina britanică și-a intensificat prezența în Pacific. Cele două țări au semnat acorduri de finanțare a infrastructurii din regiune, ca o poziţie contrară influenței Beijingului.

Într-o declarație comună, miniștrii și-au exprimat îngrijorarea față de consolidarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina și „sprijinul lor absolut pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Truss l-a avertizat pe Putin să „renunțe și să se retragă din Ucraina înainte de a face o greșeală strategică masivă”, într-un discurs la grupul de studii pentru afaceri externe ale Institutului Lowy. Truss a susținut că „Kremlinul nu a învățat lecțiile istoriei” și că „invazia nu va duce decât la o mlaștină teribilă și la pierderi de vieți omenești, așa cum știm din războiul și conflictul sovieto-afgan din Cecenia”.

Peste 15.000 de militari sovietici au murit în Afganistan între 1979 și 1989, în timp ce sute de mii de afgani au pierit. Războiul condus de SUA în Afganistan din 2001 până în 2021 a dus la peste 3.500 de morți în rândul coaliției militare internaționale.

Agresorii globali „sunt încurajați într-un mod pe care nu l-am văzut de la Războiul Rece”, a spus Truss în discurs. „Ei caută să exporte dictatura ca un serviciu în întreaga lume”, a adăugat ea. „De aceea, regimuri precum Belarus, Coreea de Nord și Myanmar își găsesc cei mai apropiați aliați la Moscova și Beijing”.

Marea Britanie ar trebui să lucreze cu aliați precum Australia, Israel, India, Japonia și Indonezia pentru a „înfrunta agresorii globali”, în special în Pacific. „Este timpul ca lumea liberă să acţioneze”, a spus ea, adăugând că „coerciția economică” a Chinei asupra Australiei a fost „unul dintre semnalele de alarmă” către Marea Britanie că Beijingul își folosește puterea economică pentru a exercita controlul asupra altor ţări.

Beijingul, care a impus sancțiuni comerciale asupra mărfurilor australiene după ce Canberra a cerut o anchetă internațională asupra originilor pandemiei de coronavirus, a negat acuzațiile de constrângere economică.

 

BVB | Știri BVB