Update articol:

Marea Britanie, tot mai aproape de divorţul de UE (vezi declaraţii live Theresa May)

Marea Britanie și Uniunea Europeană au convenit asupra unui proiect de text care să stabilească o relație apropiată post-Brexit, au afirmat oficialii implicaţi în discuţii, potrivit Reuters, deși convorbirile cu Spania privind controlul asupra Gibraltarului trebuie încă rezolvate înainte de întâlnirea liderilor UE de duminică.

Negocierile asupra Brexit-ului se află într-un moment crucial, a declarat, astăzi,  premierul britanic Theresa May în Camera Comunelor (camera inferioară a parlamentului de la Londra), înainte cu trei zile de summitul extraordinar de la Bruxelles unde ar urma să fie parafat acordul de divorţ între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

Vezi live mai jos.

 

Şefa executivului de la Londra a dat asigurări că suveranitatea britanică asupra acestui Gibraltarului va fi “protejată”.

Theresa May a promis că va face tot posibilul pentru ca în termen de 72 de ore să fie finalizat acest acord, în interesul cetăţenilor britanici. Ea a adăugat că activitatea de pregătire a aranjamentelor alternative pentru a se evita activarea mecanismului plasei de siguranţă privind frontiera irlandeză va începe înainte ca Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să părăsească UE, la 29 martie 2019.

Premierul britanic a mai spus că textul convenit cu UE face o referire explicită la dezvoltarea unei politici comerciale independente pentru Regatul Unit.

În ceea ce-l priveşte, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a estimat că acordul convenit de Theresa May privind Brexit-ul este cel mai rău posibil, după publicarea declaraţiei politice asupra cadrului viitoarelor relaţii între Londra şi UE. ”Aceste 26 de pagini sunt un testament al eşecului negocierilor de mântuială purtate de conservatori. Nouăsprezece pagini suplimentare, dar nimic nu s-a schimbat”, a spus Corbyn în Camera Comunelor, potrivit Agerpres.

El a denunţat faptul că documentul nu menţionează nimic despre regulile care vor continua să se aplice şi că nu există certitudine pentru viitor.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat joi că negociatorii britanici şi cei ai Uniunii Europene au convenit joi textul documentului comun care stabileşte obiectivele pentru viitoarea relaţie post-Brexit între Londra şi blocul comunitar.

 

Documentul are nevoie acum de aprobarea politică a Londrei şi a restului de 27 de state membre, care se vor reuni duminică într-un summit extraordinar la Bruxelles.

Declaraţia politică comună merge mână în mână cu acordul de retragere a Marii Britanii, detaliind termenii ‘divorţului’. Ea acoperă obiectivele viitoare comune în domeniile comerţului, securităţii şi cooperării politice, punând bazele negocierilor care pot începe imediat după ieşirea Regatului din UE.

BVB | Știri BVB

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - Sem II 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/01/2022)

Raport curent cf. art. 234, litera i) din Reg. 5/2018

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014