Marea Neagră se transformă într-o zonă de confruntare militară periculoasă, a declarat Yuri Pilipson, directorul celui de-al patrulea departament european al Ministerului de Externe rus, într-un interviu acordat RIA Novosti.
Acesta a fost răspunsul diplomatului la o întrebare despre modul în care exercițiile NATO afectează situația de securitate din regiune.
“Este destul de evident că acest tip de “instruire” provoacă mai degrabă decât să prevină situații de conflict”, a spus diplomatul.
Potrivit acestuia, Rusia va continua să ia măsuri pentru a asigura securitatea națională, cu ajutorul atât al instrumentelor diplomatice, cât și al altor instrumente.
„Am avertizat în repetate rânduri că escaladarea tensiunii politico-militare direct la frontierele noastre implică o acuzație de confruntare”, a adăugat Pilipson.
În perioada 28 iunie – 10 iulie au avut loc manevrele militare Sea Breeze 2021 în Marea Neagră. La acestea au participat până la cinci mii de militari, 40 de avioane și 32 de nave din țările membre NATO, precum și Ucraina. Au fost urmăriți de forțele de serviciu ale Flotei Mării Negre din Rusia.
Ministerul rus al Apărării a comunicat la 23 iunie că distrugătorul HMS Defender a intrat în apele teritoriale ale Rusiei în apropierea Capului Fiolent, situat în partea de sud a peninsulei Crimeea, iar o navă de patrulare şi un avion Su-24 au deschis foc de avertisment de-a lungul rutei vasului de război britanic pentru a-l face să părăsească apele ruseşti.
Ministerul Apărării de la Moscova a calificat acţiunile echipajului distrugătorului drept o încălcare grosolană a Convenţiei ONU privind dreptul mării. Partea britanică a susţinut că nava efectua o “trecere nevinovată prin apele teritoriale ale Ucrainei”. Potrivit versiunii sale, militarii ruşi nu au deschis focul în direcţia distrugătorului, ci “efectuau exerciţii de antrenament” în zonă, notează TASS.
Președintele Vladimir Putin a numit acest incident o provocare, care a fost întreprinsă pentru a arăta lipsa de respect a Occidentului. Potrivit acestuia, dezvoltarea militară pe teritoriul Ucrainei provoacă o îngrijorare profundă pentru Rusia.
Între timp, MSM a anunţat că submarinele rusești echipate cu rachete hipersonice reprezintă o amenințare serioasă pentru aliații est-europeni ai NATO din regiunea Mării Negre. Autorul articolului, Kris Osborn, a menționat că armele hipersonice sunt extrem de periculoase indiferent de metoda de lansare.
„Oprirea rachetelor care călătoresc la viteza sunetului de cinci ori mai mare este o provocare pentru orice forță, iar lansarea din submarine reprezintă provocări suplimentare”, a explicat el.
Potrivit expertului militar, locurile staționare de lansare a rachetelor terestre pot fi identificate în prealabil. În același timp, submarinele se ascund în ocean înainte de un atac, ceea ce va complica protecția împotriva armelor hipersonice, a spus el.
Osborne a împărtășit, de asemenea, îngrijorările cu privire la noile tehnologii care reduc nivelul de zgomot. Acest lucru va ajuta submarinele să ajungă în zonele de coastă inaccesibile navelor de suprafață cu pescaj adânc, a subliniat jurnalistul.
“Dacă acesta este cazul, Albania și Bulgaria ar putea fi în mare pericol”, a adăugat el.
La 1 august, șeful academiei militare a Statului Major General, colonelul general Vladimir Zarudnitsky, a anunțat că Rusia dezvoltă cea mai recentă rachetă hipersonică X-95 cu rază lungă de acțiune.
În februarie, ministrul apărării, Serghei Shoigu, a anunțat că diferite sisteme hipersonice vor deveni coloana vertebrală a forțelor de descurajare non-nucleare ale Rusiei.