Update articol:
5G: ROMÂNIA DIGITALĂ

Marian Murguleț: Tehnologia 5G va juca un rol central în realizarea transformării digitale a economiei, a societății românești și a Uniunii Europene (VIDEO)

Tehnologia 5G va juca un rol central în realizarea transformării digitale a economiei și a societății românești și a Uniunii Europene, a spus Marian Murguleț, Secretar de stat pentru Tehnologia Informației la nivelul întregii Administrații Publice Centrale, CIO Guvernamental, la webinarul ”5G: ROMÂNIA DIGITALĂ” organizat de Financial Intelligence, marți, 14 iulie 2020.

Potrivit acestuia, veniturile globale estimate vor fi generate de tehnologia și aplicațiile 5G în 2025 sunt de 225 miliarde euro.

“În contextul în care rețelele 5G vor cunoaște o dezvoltare accentuată atât la nivelul echipamentelor hardware, cât mai ales al aplicațiilor software, este clar că există riscul unei expuneri mai mari din punct de vedere al securității cibernetice”, a spus Marian Murguleț, adăugând: “Este foarte important să avem măsurile și instrumentele necesare pentru a proteja societatea, economia și oportunitățile oferite de această tehnologie.”

Tehnologia 5G este deja disponibilă într-un număr de locații.

Domnul Murguleț  a atras atenția asupra atacurilor cibernetice din perioada anterioară 5G, pentru a înțelege mai bine cu ce ne vom confrunta: “Cazul NotPetya a cauzat daune totale de peste 10 miliarde de euro.

Costul rezolvării unui incident cibernetic major este cu mult mai mare decât al măsurilor de prevenire. Cu toate acestea, observăm atât la nivel guvernamental, cât și în sectorul privat, că nu există încă un trend adecvat în această direcție, de a investi în zona de cybersecurity, ceea ce este esențial, odată cu adoptarea tehnologiilor și soluțiilor 5G.

Cred că trebuie să avem o abordare comună – sector public și sector privat, în a defini reguli și o legislație care să poată să faciliteze atenuarea riscurilor cibernetice.”

Marian Murguleț a mai spus: “România trebuie să urmărească și să trateze riscurile subliniate de Comisia Europeană. Ține de fiecare stat să prioritizeze aceste riscuri și să construiască măsuri eficiente de diminuare rezonabilă a lor.

La 30 iunie 2020, fiecare stat membru UE a pregătit un raport privind punerea în aplicare a măsurilor cheie pe teritoriul său”.

Conform domnului Murguleț, România va opera cu criteriile de securitate pentru viitoarele infrastructuri 5G agreate în plan internațional – atât cu EU Toolbox, 5G Risk Mitigation Measures, cu cele incluse în memorandumul cu SUA cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G, și în acord cu bunele practici din celelate state. Potrivit acestuia, vom avea, dincolo de pozițiile comune, la nivelul UE, și o poziție națională.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (29/10/2020)

Erata - Hotarari AGOA din 29.10.2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (29/10/2020)

Notificare prag detineri/vot >5%

MUNICIPIUL BACAU (BAC26B) (29/10/2020)

Plata cupon 45, rambursare rata principal 44 & calcul rata dobanda pentru cuponul 46

MUNICIPIUL BACAU (BAC26A) (29/10/2020)

Plata cupon 49, rambursare rata principal 47 & calcul rata dobanda pentru cuponul 50

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (29/10/2020)

Semnare documente relationate de suplimentarea unui credit sindicalizat