- Președintele ALRO propune crearea unei bănci a materiilor prime pentru a finanța investițiile în întregul lanț valoric al metalelor neferoase și stimulente pentru utilizarea metalelor europene în sectoare-cheie precum bateriile și vehiculele
Producția de metale în Europa este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice, asigurarea rezilienței apărării, încurajarea inovării și menținerea prosperității și a locurilor de muncă, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație ALRO. Domnia sa a reprezentat Eurometaux (Asociația Europeană a Metalelor) la un eveniment găzduit de europarlamentarul Giorgio Gori în Parlamentul European, ocazie cu care a împărtășit informații cu privire la soluțiile pentru asigurarea competitivității industriale în Europa.
Marian Năstase a spus că Europa are nevoie de măsuri urgente pentru a restabili competitivitatea și a asigura viitorul industrial al continentului.
În cadrul dezbaterii, Marian Năstase a prezentat provocările cu care se confruntă industria. ALRO a investit aproape 1 miliard de dolari în ultimii 20 de ani, dar a trebuit să închidă până la 70% din producția sa de aluminiu electrolitic din cauza prețurilor ridicate la energie în 2022-2023. Alte topitorii de aluminiu din UE au trebuit să închidă sau să reducă producția, ceea ce a dus la o scădere cu 50% a producției interne de aluminiu din UE. Acest declin a fost înlocuit de țări precum Indonezia, China și Vietnam, ale căror uzine ard cărbune cu o amprentă de carbon mult mai mare.
Marian Năstase a propus câteva soluții propuse pentru a restabili competitivitatea:
“Acțiune pentru prețurile energiei – Sunt necesare măsuri imediate pentru a face față costurilor ridicate ale energiei, în special prin intermediul Acordului Industrial Curat și al Planului de acțiune privind energia accesibilă.
– Sprijin pentru consumatorii industriali: Sugerează sprijinirea consumatorilor industriali prin contracte de energie regenerabilă, reducerea costurilor de reglementare și minimizarea taxelor și impozitelor.
– Finanțare și sprijin pentru industrie: Sprijin financiar real pentru Planul de acțiune pentru oțel și metale și o alocare mai mare de fonduri pentru competitivitatea industriei (15% din cadrul financiar multianual).
–Veniturile ETS și “scurgerile de carbon”: Utilizarea veniturilor ETS pentru a sprijini competitivitatea industriei și pentru a proteja împotriva emisiilor de carbon.
– Cadrul de ajutor de stat: Necesitatea ajutoarelor de stat pentru sprijinirea competitivității, inclusiv redeschiderea instalațiilor reduse și încurajarea investițiilor în Europa.
– Abordarea întregului lanț valoric: Crearea unei bănci a materiilor prime pentru a finanța investițiile în întregul lanț valoric al metalelor neferoase și stimulente pentru utilizarea metalelor europene în sectoare-cheie precum bateriile și vehiculele.
– Măsuri de apărare comercială mai puternice și mai rapide”.