Update articol:
SITUAŢIE INCERTĂ LA TAROM

Marius Bodea, PNL: “TAROM poate rămâne cu toate avioanele la sol din cauza suspendării certificatului de operator aerian”

Foto Facebook Foto Facebook

Mâine, 21 martie, încetează de drept mandatul Directorului General al TAROM.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi, cu majoritate de voturi, propunerea Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură privind înființarea unei comisii de anchetă referitoare la activitatea Companiei aeriene naționale începând din 2007 până în 2018.

Compania TAROM poate rămâne în zilele următoare fără certificatul de operator aerian emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română din cauza faptului că Guvernul a provocat o criză în conducerea companiei, susţine deputatul PNL Marius Bodea, secretar al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților.

Marius Bodea explică: “Mâine, 21 martie, încetează de drept mandatul Directorului General al TAROM, iar un interimar nu poate fi numit din cauza faptului că operatorul aerian deținut de statul român nu mai are nici Consiliu de Administrație! Pe cale de consecință, în lipsa unui «Accountable Manager», în cazul de față un Director General, Autoritatea Aeronautică retrage certificatul de operator aerian.

O asemenea situație dramatică nu a mai existat niciodată în istoria de 64 de ani a companiei TAROM! Întinderea prejudiciului ca urmare a unei asemenea lovituri este greu de calculat, iar pasagerii vor putea cere despăgubiri de ordinul milioanelor de euro. Nu mi-am închipuit niciodată că o luptă internă între clanurile din PSD va produce ca victimă chiar o companie-fanion românească, cum este Tarom.

În alte părți ale lumii, în Lumea A Treia, se suspendă certificatele de operator aerian pentru neîndeplinirea unor condiții tehnice ale flotelor de aeronave, dar niciodată pentru decapitarea conducerii unei companii care nu mai poate asigura existenta unui nou «manager responsabil», condiționalitate primară pentru menținerea valabilă a certificatului de operator aerian. Demiterea Ministrului Transporturilor nu mai este suficientă, tot Guvernul trebuie să plece de îndată, în frunte cu premierul lui Dragnea, Viorica Dăncilă!“.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi, cu majoritate de voturi, propunerea Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură privind înființarea unei comisii de anchetă referitoare la activitatea Companiei aeriene naționale începând din 2007 până în 2018.

Lucian Bode, preşedintele Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor, a declarat: “Dincolo de obiectivele fixate prin hotărârea de înființare a acestei comisii, cea mai mare urgență o reprezintă situația de criză fără precedent în care se află acum Compania Tarom, care în maxim 48 de ore se va afla într-o situație totală de blocaj. Ministrul Răzvan Cuc este direct responsabil pentru această situație, prin decapitarea întregului Consiliu de Administrație al TAROM, fără să se gândească la consecințele care vor urma. Mâine, 21.03.2019, încetează de drept mandatul Directorului General al TAROM și nu mai există posibilitatea legală de numire a unui nou CA care sa numească, la rândul său, un nou Director General! Acest haos creat de managementul deficitar de la vârful ministerului reprezintă un act de sabotaj a intereselor economice ale companiei TAROM, dar și un atentat la siguranța națională!”

Potrivit legii, în situația în care nu există Consiliu de Administrație, prelungirea mandatului directorului general sau numirea unui alt director general nu este posibilă.

Sursele noastre susţin că trebuie convocată de urgență AGA pentru numirea unui nou Consiliu de Administraţie, în baza articolului 121 din Legea 31/1990, fără îndeplinirea formalităților de convocare. De asemenea, pentru a se putea ține ședința, toţi acţionarii trebuie să fie de acord cu aceasta și să voteze ordinea de zi.

O nouă AGA la Tarom nu a fost convocată, potrivit surselro noastre, şi nici nu se poate convoca astăzi, pentru că înscrierea hotărârii de revocare a vechiului CA a fost trimisă târziu la Registrul Comerţului. Numai CA poate numi directorul general.

 

Scurt istoric:

• 13.03.2019: Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, convoacă Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) TAROM pentru demiterea Consiliului de Administrație (CA)
• 15.03.2019: AGA demite CA. AGA nu primește mandat pentru numirea unui CA provizoriu.
• 21.03.2019: Mandatul Directorului General al TAROM încetează de drept și nu mai există posibilitatea legală de numire a unui nou CA care sa numească, la rândul său, un nou Director General pentru evitarea suspendării certificatului de operator aerian al TAROM!

 

Surse: Consiliul de Administraţie al Tarom – decapitat

 

 

BVBStiri BVB

IAR SA Brasov (IARV) (22/06/2021)

Hotarari AGA O 21.06.2021

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere