Update articol:

Marius Budăi îi răspunde lui Ciucă: Nu am ieșit de capul meu când am anunțat mărirea pensiilor

Budai Sursa foto: Facebook

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat miercuri seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că propunerile PSD privind majorarea pensiilor și a salariului minim „sunt extrem de justificate și calculate” şi că nu “a ieşit de capul său” în conferinţa de presă să le prezinte,  amintind că liderul PSD, Marcel Ciolacu, ”a anunţat de mai mult timp” că PSD lucrează la un nou program de genul ”Sprijin pentru România”.

“Suntem convinşi că nu pot exista dispute ideologice atunci când este vorba despre a susţine populaţia şi economia. Pur şi simplu nu suntem în perioada în care să avem timp de certuri atunci când obiectivul nostru trebuie să fie sprijin pentru România. Vreau să vă spun că eu nu am ieşit în conferinţa de presă de capul meu. A fost o decizie a partidului. Eu sunt un om disciplinat, nu fac lucruri de capul meu. Şi când a început astăzi conferinţa de presă am spus aşa: «acestea sunt măsurile pe care noi, PSD, le vom propune în coaliţie, bazate pe o analiză, bazate pe cifre şi pe estimări, bazate pe tot ceea ce înseamnă impact bugetar». (…) Se ştia foarte clar şi a fost asumat că noi vom mai veni cu o serie de măsuri. De la lansarea ultimului pachet Sprijin pentru România cu acele vouchere şi cu acei 700 de lei reamintesc că public preşedintele partidului PSD a spus clar că vom mai lucra la un pachet de măsuri pentru că este necesar”, a explicat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a ţinut să sublinieze că ”nu ar trebui să fie nicio problemă” legată de ieşirea sa publică, amintind că şi miniştri ai Partidului Naţional Liberal au făcut publice propuneri care nu au fost discutate în coaliţia de guvernare.

 

În ceea ce priveşte reacţiile premierului Nicolae Ciucă, Marius Budăi a ţinut să sublinieze că acesta a spus doar că nu comentează public şi că aceste propuneri vor fi discutate în cadrul coaliţiei. ”Nu mă aştept să fiu remaniat, mă aştept să fie o discuţie onestă în coaliţie”, a mai spus ministrul.

Totodată, întrebat dacă se va rupe coaliţia în cazul în care el va fi remaniat, Marius Budăi a răspuns că ”nu este în măsură să dea un răspuns”.

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat miercuri că “declaraţiile sau intenţiile” exprimate de ministrul Muncii, Marius Budăi, privind creşterea pensiilor şi a salariilor la începutul anului viitor nu au fost discutate nici în coaliţie, nici în Guvern, menţionând că toate aceste chestiuni urmează să fie clarificate la Palatul Victoria.

“Eu sunt convins că domnul ministru Budăi cunoaşte foarte bine ce scrie în fişa postului Guvernului, cred că şi în fişa postului ministrului Muncii şi atunci când venim cu astfel de propuneri, cel puţin pe ceea ce priveşte majorarea salariilor şi a pensiilor, trebuia să aibă în vedere că este obligatorie consultarea Consiliului Naţional Tripartit, plus discuţiile care trebuiau să aibă loc la nivelul coaliţiei şi la nivelul Guvernului. Ca atare, toate aceste chestiuni le vom clarifica şi vom avea o abordare la nivelul Guvernului, aşa cum am avut şi până în acest moment. Este vorba de responsabilitate, este vorba de ceea ce oamenii aşteaptă de la noi, să ştie că Guvernul este în măsură să ia decizii şi măsuri reale, şi nu vorbe. De aici discutăm de ce facem, nu de ce vorbim (…). Eu cred că am comentat suficient de mult declaraţiile, le zic momentan politice, ale domnului ministru Budăi, v-am prezentat care este realitatea şi faptul că aceste declaraţii sau aceste intenţii nu au fost dezbătute în coaliţie, nu au fost discutate în Guvern”, a precizat Ciucă după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

El a adăugat că nu se poate discuta de majorări ale pensiilor şi salariilor, câtă vreme nu există un proiect de buget pentru 2023.

“Atât timp cât nu avem proiecţia bugetară pentru 2023, pe de o parte, şi tot în acelaşi timp, în care la Ministerul Muncii, condus de domnul ministru Budăi, îşi desfăşoară activitatea grupurile de lucru prin care avem sarcină asumată prin PNRR să eliminăm inechităţile din Legea salarizării şi din Legea pensiilor, în momentul în care vom fi finalizat toate aceste chestiuni, trebuie să ne gândim la celelalte măsuri pe care trebuie să le luăm pentru majorarea salariilor şi pensiilor”, a punctat premierul.

Întrebat dacă ministrul Budăi ar trebui sancţionat pentru aceste declaraţii, în contextul în care ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost criticat de partenerii politici, Ciucă a spus cu sunt decizii şi măsuri pe care le va lua “în conformitate cu atributul funcţional”.

Precizările premierului au fost făcute în contextul unor întrebări referitoare la declaraţiile ministrului Budăi privind majorarea salariilor şi pensiilor de la 1 ianuarie 2023.

Miercuri, la Constanţa, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a declarat că PSD va propune coaliţiei de guvernare majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei brut iar pensia minimă ar putea creşte de la 1.000 de lei la 1.100 de lei de la 1 ianuarie anul viitor.

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (26/09/2022)

Modificarea Calendarului Financiar al Societatii aferent anului 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (26/09/2022)

Program disponibilizare colectiva

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/09/2022)

Notificare rascumparare actiuni proprii 19 - 23 septembrie 2022

ALRO S.A. (ALR) (26/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)