Update articol:

Nicolae Ciucă, reacţie la anunţul PSD privind majorarea pensiilor şi salariilor: Guvernul trebuie să ia măsuri care să se bazeze pe „date concrete” și „realitatea bugetului de stat”

Ciuca Sursa foto: facebook.com

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, într-o conferință de presă, după ce PSD a propus creșterea salariului minim și a pensiilor de la 1 ianuarie 2023 ca măsuri „corecte și logice”, că Guvernul trebuie să ia măsuri care să se bazeze pe „date concrete” și „realitatea bugetului de stat”.

Ministrul Muncii, Marius Budăi: Vom propune în coaliţie majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei

 

„Știți foarte bine că, la nivelul Guvernului, activitatea este focalizată pentru a găsi soluțiile și a lua deciziile cele mai potrivite, astfel încât să putem să depășim cu bine situația de criză şi să avem măsurile de protejare a cetăţenilor în iarna care urmează. Cu toții avem în atenție efectele produse de creșterea prețurilor la energie și gaze, inflația, toate aceste aspecte afectează bugetului fiecărui cetățean. Ca atare este responsabilitatea noastră să venim cu măsuri concrete, să venim cu măsuri care să fie credibile și care să se bazeze pe date concrete și pe realitatea posibilităţilor bugetului de stat. Să nu creăm speranțe false pe care nu le putem duce la bun sfârșit. Nu putem să vorbim despre lucruri pe care nu le putem realiza”, a declarat premierul.

Întrebat dacă poate să spună cu Da sau Nu dacă măsurile anunţate de PSD se vor aplica, respectiv majorarea salariilor şi pensiilor, Ciucă a raspuns: „Nu am discutat în coaliţie, nu avem încă proiectul de buget pentru 2023, nu pot să răspund cu da sau nu”.

Marius Budăi: Pensia minimă ar putea creşte de la 1.000 de lei la 1.100 de lei

 

„Eu sunt convins că domnul Budăi știe foarte bine ce scrie în fișa postului guvernului și ce scrie în fișa postului ministrului Muncii. Atunci când venim cu astfel de propuneri, cel puțin în ceea ce privește majorarea salariilor și a pensiilor, trebuia să aibă în vedere că era obligatorie consultarea Consiliului Național Tripartit și o discuție în coaliție. Toate aceste chestiuni le vom clarifica. Este vorba de responsabilitate, este vorba de ceea ce oamenii așteaptă de la noi, să știe că guvernul este în stare să ia măsuri reale și nu vorbe. Aici discutăm de ce facem, nu de ce vorbim”, a declarat premierul.

Întrebat dacă ministrul PSD riscă să fie pedepsit, Ciucă a răspuns: „Sunt decizii si masuri pe care le voi lua”.

Liderii PNL s-au plâns astăzi, într-o ședință a conducerii partidului, de comunicarea agresivă a PSD în privința unor majorări de pensii și salarii, acuzându-i de populisme.

Potrivit Digi, cei mai vocali critici ai agresivității comunicării PSD au fost Alina Gorghiu și Dan Vîlceanu. Cel din urmă a comparat comportamentul PSD la guvernare cu cel al fostului ministru USR, Vlad Voiculescu, spunând de asemenea că PSD își pregătește ieșirea de la guvernare.  „PSD minte segmente întregi de populație cu anunțuri populiste legate de măriri de pensii și salarii. E un atac direct la Guvern și la Coaliție”, a spus și Alina Gorghiu, potrivit unor surse participante la discuții.

În replică, PSD a transmis un mesaj, pe Facebook: “Cei care vorbesc despre pomeni nu fac altceva decât să jignească nepermis milioane de salariați și pensionari. Cei mai vulnerabili dintre salariații din economia privată și bunicii noștri nu pot fi lăsați să fie, pe timpul iernii, victime sigure ale creșterii prețurilor. Ei trebuie apărați și există calcule clare că statul are resursele bugetare necesare. (…) Ne vom lupta să-i convingem pe partenerii noștri că nu pot exista dispute ideologice atunci când este vorba de a susține populația și economia. Nu este timp și loc de certuri”.

Pentru aprobarea măsurilor propuse de PSD este nevoie de o decizie în coaliție. Potrivit propunerii făcute de social democrații, pensiile ar urma să fie majorate cu 10%, prin creșterea punctului de pensie de la 1.586 de lei la 1.745 de lei. De asemenea, pensia minimă ar fi majorată la 1.100 de lei. PSD a propus și majorarea salariului minim de la 2.250 la 3.000 lei.

 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022