Update articol:
Cybersecurity Forum 2022

Marius CONSTANTINESCU, Leader Team: Asigurarea pentru riscuri cibernetice este un instrument care completează programul de gestionare a riscurilor pe care fiecare companie ar trebui să-l aibă – video

Asigurarea pentru riscuri cibernetice este un instrument care completează programul de gestionare a riscurilor pe care fiecare companie ar trebui să-l aibă, a declarat  Marius CONSTANTINESCU, Director Daune, Leader Team Broker, la Cybersecurity Forum 2022.

Leader Team este un broker de asigurări de peste 14 ani pe piaţă şi, dincolo de soluţiile clasice de asigurări, a lansat şi această asigurare pentru riscuri cibernetice.

Marius CONSTANTINESCU a explicat: “Produsul nostru nu protejează compania de un incident cibernetic, ci este o plasă de siguranță care ajută compania să ajungă la starea dinaintea incidentului. Veriga slabă, așa cum au spus și predecesorii mei, rămâne într-adevăr factorul uman, persoana din fața ecranului și din fața tastaturii.

Nu trebuie să devenim cu toții experți, trebuie doar să fim informați cu privire la modul de protejare a sistemelor, la necesitatea lor. În prezent oricine poate fi ținta unui atac cibernetic, iar cele mai importante sunt companiile mari și sistemele guvernamentale.

Când discutăm de furtul de  informații, avem un efect imediat – competiția neloială pentru compania respectivă, vânzarea către terți, către competitori, sabotaj, pierderea oportunității de a mai încheia acel business, ba mai mult discutăm și de încălcarea legii pe clauza de GDPR, dacă din breșa de securitate s-au scurs în presă sau în alte medii informații sensibile”.

Referitor la cât costă în România o astfel de asigurare, domnul  Marius CONSTANTINESCU a spus: “Riscurile cibernetice nu pot fi eliminate, oricât s-ar investi. Ele rămân un risc major, financiar vorbind, și poate fi acoperit prin sistemul de asigurari pentru a evita pe cât posibil niște pierderi uriașe.

În funcție de soluția IT pe care o are compania respectivă, facem împreună cu asiguratorul o analiză, o cerere-chestionar, și dacă discutăm de o poliță care acoperă 100.000 de euro, în condiţiile în care compania e „blindată” din punct de vedere hardware-software, putem să discutăm de un preț de 1000 de euro.

Dacă se dorește o limită de 10 milioane de euro, fiind limita maximă pe care o putem acoperi, atunci prețul poate crește foarte mult. Depinde foarte mult de infrastructura pe care o are compania respectivă, de nivelul de protecție pe care o are cu mediul extern.

Cerințele cele mai dese pentru astfel de asigurări le avem din cadrul companiilor subsidiare la noi, unde compania mamă are deja o cultura organizațională și, în momentul în care compania A vine să lucreze cu compania B, deja îi cere respectivului prestator o poliță de răspundere cibernetică. Cumva, cei care vin din afară, unde lumea e un pic mai lămurită pe subiectul de cyber risk, deja ne cer aceste polițe. Aceste polițe includ toate costurile aferente unui atac cibernetic,  legate de refacere a reputației, ba mai mult vorbim și de înlocuirea sistemului hardware-software pentru că de cele mai multe ori anumite date sunt afectate iremediabil. În plus mai există și costuri cu privire la întreruperea activității.

Au fost daune de la 10.000 de euro în sus unde asiguratorul a plătit despăgubirea în aproximativ 30 zile de la depunerea ultimului document”.

 

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)