Update articol:

Mark Beacom, BSOG: Procesul de arbitraj contra României încă există; Evaluăm dacă îl vom continua

mark beacom bsog

Black Sea Oil & Gas SA (BSOG) nu a oprit procesul de arbitraj contra statului român, fiind în curs de evaluare dacă va continua această procedură, a spus Mark Beacom, CEO-ul companiei, la ceremonia prilejuită de începerea producţiei de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD).

Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, a început pe 15 iunie producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), fiind introduse primele gaze în Sistemul Naţional de Transport.

La începutul lunii aprilie, în presă a apărut informația că BSOG a notificat statul român asupra intenției de a declanșa un proces de arbitraj internațional la Curtea de la Paris, pe fondul nemodificării Legii offshore.

Mark Beacom a spus, azi: “Când am luat decizia de investiție, în 2019, ne-am bazat pe credința noastră că regulile s-au stabilizat.

Am luat decizia cu bună credință, pe baza asigurărilor din partea guvernanților că legea offshore va fi amendată. Cu bună credință am mers înainte.

S-a modificat taxa pe veniturile suplimentare, dar nu în așa măsură încât să credem că stabilitatea a fost onorată.

Am înaintat un arbitraj. Dacă îl vom continua, vom vedea. Încă exista. Îl evaluăm.”

În februarie 2019, BSOG, companie controlată de fondul american de investiții Carlyle, a anunțat decizia finală de investiție pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat în zona românească a Mării Negre, unde a spus că va investi 400 de milioane de dolari.

În prezent, producția la MGD s-a stabilizat la 3 milioane, 3,1 milioane de metri cubi/ zi, ceea ce înseamnă un miliard de metri cubi anual, deci practic a ajuns în platoul de producţie în parametri normali, potrivit ministrului Energiei Virgil Popescu.

Anul acesta se estimează o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina.

 

BSOG: Proiectul noii legi offshore nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat proiectele offshore din platoul continental românesc al Mării Negre în ultimii patru ani

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022