Update articol:

OCCRP: Tranzacțiile de la banca suedeză Swedbank suspecte de spălare de bani au fost de 10,2 miliarde de dolari, duble față de estimarea inițială

*Postimees: Două companii offshore deținute de alcoolici fără adăpost au folosit conturi în sucursala estoniană a Swedbank pentru a transfera până la 180 de milioane de euro

Scandalul care implică cea mai veche bancă din Suedia – Swedbank – a escaladat puternic vineri, potrivit unui raport publicat de televiziunea SVT, și preluat de OCCRP, care arată că tranzacțiile cu potențiale conexiuni la ancheta de spălare a banilor privind Danske Bank – au fost de 10,2 miliarde de dolari și nu de 5,8 miliarde de dolari, cum fusese anunțat anterior.

Swedbank pare să fi fost folosită sistematic pentru spălarea de bani, timp de aproape un deceniu, a arătat o anchetă a televiziunii SVT, în februarie. Analiza arăta, atunci, că 50 dintre clienții Swedbank, suspectați de spălare a banilor, au mobilizat prin bancă un total de 5,8 miliarde dolari, banca fiind legată de scandalul de spălare de bani de la Danske Bank Estonia.

În septembrie, directorul general al Danske Bank A/S, Thomas Borgen, a demisionat, după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari). În prezent, Danske este investigată în Danemarca, Estonia, Marea Britanie şi SUA pentru spălare de bani prin intermediul sucursale sale estoniene.

Swedbank a răspuns acuzațiilor, spunând că nu toate tranzacțiile marcate ca fiind îndoielnice la analiza de risc au fost suficient de suspecte pentru a justifica investigații suplimentare.

“Swedbank ia foarte în serios responsabilitatea de a preveni și de a detecta spălarea banilor”, a transmis banca.

Printre cei legați de presupusa spălare a banilor la Swedbank se numără Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei, care, potrivit concluziilor SVT, a folosit un cont Swedbank pentru a transfera milioane de dolari din țara sa. Tranzacțiile sale includ un transfer de 3,6 milioane de dolari, despre care care procurorii ucraineni au spus că reprezintă o mită.

Apoi este Iskander Makhmudov, om de afaceri rus născut în Uzbekistan, cu o avere estimată la 7,3 miliarde de dolari. O bază de date publicată de SVT arată că aproximativ 1,58 miliarde de dolari au fost mutate prin conturi înregistrate la Carbo One, unul dintre cei mai mari comercianți de cărbune din lume și unul dintre cei mai mari clienți corporativi ai Swedbank Estonia. O mare parte din acești bani au intrat în conturi cu legături cu Makhmudov. Sumele au fost mutate între Carbo One și Makhmudov folosind cel puțin 20 de conturi Swedbank, conform bazei de date, iar conturile înregistrate în paradisurile fiscale poartă semne clare că ar putea fi folosite pentru spălarea banilor.

Procurorii spanioli fac conexiunea între Makhmudov de crima organizată. “Makhmudov a folosit în principal două metode diferite pentru a crea o companie de succes: corupția și violența”, a declarat procurorului spaniol Jose Grinda Gonzalez pentru SVT.

Afacerile suspecte ale Swedbank, în Estonia

Două companii offshore deținute de alcoolici fără adăpost au folosit conturi în sucursala estoniană Swedbank pentru a transfera până la 180 de milioane de euro (204 milioane USD) unui comerciant care a înregistrat o creștere rapidă suspectă, potrivit partenerului publicației estoniene Postimees, partener al rețelei de jurnliști OCCRP.

Pe parcursul anului 2008, primul său an de activitate, Formus Baltic OÜ a înregistrat venituri din vânzări de 51 milioane de dolari. De atunci, compania a continuat să crească, în principal datorită transferurilor de milioane de la firma britanică Wireberg Company LLP. în contul de la Swedbank.

În doar șase luni, Wireberg a trimis 98,7 milioane USD contului Formus  de la Swedbank, în cel puțin 161 de transferuri pentru “echipamente electronice”.

Proprietarii de atunci ai Wireberg, Irlanda & Overseas Acquisitions Limited și Milltown Corporate Services Limited, sunt ambii înregistrați în paradisul fiscal Belize.

Erik Vanagels și Voldemar Spatz, despre care jurnaliștii de la Postimees știu că sunt doi bărbați care trăiesc “o viață mizerabilă asocială cu alcoolul în Riga”, sunt menționați ca stakeholderi. Aparent, cei doi conduc sute de compani, dar jurnaliștii suspectează că identitatea lor a fost pur și simplu furată și sunt folosiți ca proxy.

Milltown și Irlanda & Overseas se presupune că sunt implicate în schemele de spălare a banilor ale fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, precum și în așa-numita afacere Magnitsky și Azerbaidjan Laundromat.

Procurorul special al Ucrainei pentru cazurile de corupție la nivel înalt, Serhiy V. Gorbatyuk, a declarat pentru New York Times într-un interviu că Milltown era “un offshore pe care Ianukovici și cercul său intern l-au folosit adesea”.

Milltown și Irlanda & Overseas nu mai sunt listate ca proprietari ai Wireberg, începând cu anul 2012. Noii proprietari sunt Intrahold AG și Monohold AG, ambele înregistrați în Seychelles, deși autoritatea de supraveghere din Seychelles crede că sunt conectate cu membrii cabinetului lui Ianukovici și suspecte de spălare de bani, conform OCCRP.

Autoritățile au desfășurat o anchetă penală privind Intrahold și Monohold în 2014.

Potrivit SVT, în perioada 2007-2015 au avut loc transferuri care se încadrează la suspiciunea de spălare de bani, în care 50 de clienți ai băncii păreau să fie niște companii carcasă fără activitate economică.

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (22/03/2023)

Convocare AGA O & E 28 aprilie / 2mai 2023

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (22/03/2023)

Litigiu dosar 4100/118/2022

CARBOCHIM S.A. (CBC) (22/03/2023)

Erata la Convocatorul AGA O & E - 26/27.04.2024

UZTEL S.A. (UZT) (22/03/2023)

Procedura insolventei la cererea debitorului