Update articol:

MCID: DOSARUL CU ȘINĂ DEVINE ISTORIE, DE ASTĂZI!

Începând de astăzi, au intrat în vigoare prevederile legii Legea dosarului cu șină, fiind vorba de Legea nr. 9/2023.

De astăzi, toate instituțiile publice de la nivel central și local, precum și orice persoană juridică de drept privat care prestează servicii publice este obligată să accepte copia cărții de identitate transmisă prin e-mail. De asemenea, documentele necesare obținerii de alte documente, cum ar fi cererile sau formularele, pot fi depuse cu semnătură electronică.

Dispar și copiile în format fizic pe hârtie, care pot fi transmise tot online, iar dacă nu există această posibilitate, instituțiile publice au obligația să asigure, în mod gratuit, foto-copierea acestora. Copia legalizată devine și ea istorie, conformitatea cu originalul fiind certificată de funcționarul competent.

Totodată instituțiile publice care solicită plata de taxe aferente serviciilor publice furnizate trebuie să ofere metode alternative de plată, fie prin plata cu cardul sau alte sisteme digitale.

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Avem o lege a dosarului cu șină care de astăzi a intrat în vigoare și o perioadă de 30 de zile de tranziție. Important în perioada asta nu este să arătăm cu degetul și să amenințăm cu sancțiuni, ci să ajutăm. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării va sprijini autoritățile centrale și locale în procesul de transformare digitală. Suntem alături de cei care au nevoie de noi. Colaborarea este cheia. Și cred că împreună putem crea un spațiu de lucru digital prietenos și apropiat de cetățean.

Diana Morar (PNL), unul dintre iniţiatorii actului normativ, a spus: “Legea 9/2023, a debirocratizării, a cărei inițiator sunt, a intrat oficial în vigoare astăzi, 4 iulie. Ce înseamnă?

S-a vorbit și urmează să se mai vorbească mult despre această lege. Deși contează mai mult să fie aplicată în fiecare instituție publică din România. Și cel mai important: fiecare român trebuie să afle ce drepturi are prin această lege, care elimină câteva elemente birocratice de referință din interacțiunea noastră cu statul.

Legea (disponibilă în link-ul din primul comentariu) elimină dosarul cu șină și toate obiectele de papetărie, copiile legalizate, copiile de pe buletin și alte documente emise tot de instituții publice, obligă instituțiile să pună la dispoziție formularele sau cererile în format electronic.

Fiecare inițiativă legislativă are o poveste. Uneori și un titlu simbolic, inspirat de un anume caz, de un moment sau chiar poartă numele inițiatorului. De data aceasta, legea 9 nu este nici a mea, nici a lui Sebastian Burduja, George Tuță sau a Maria Gabriela Horga, colegii alături de care am inițiat legea și celelalte inițiative conexe, nici a tuturor parlamentarilor care au semnat și au votat pentru dispariția definitivă a dosarului cu șină din existența noastră. Este legea fiecărui român care a pierdut ore la cozi interminabile, care a făcut drumuri inutile pentru că nu avea o hârtie, care a strâns din dinți când a fost întrebat, cu o doză de sarcasm: „aveți și copie de pe buletin?!”. Și sunt milioane de astfel de români, inclusiv fiecare dintre noi, care au pierdut timp, bani, nervi și oportunități la ghișeele diverselor instituții, în așteptarea răspunsului că dosarul cu șină e corect și complet”.

Dacă întâmpinați probleme la oricare instituție din județ, dacă vă sunt solicitate în continuare copii, dosare cu șină sau constatați orice altă nerespectare a legii 9/2023, va rog să îmi scrieți. Puteți, de asemenea, să sesizați instituția prefectului.
Este o postare lungă, dar importantă. Orice român trebuie să știe că dosarul cu șină și copiile de pe buletin sunt, de astăzi, pe cale de a deveni o pagină din istoria unei birocrații care a devenit proverbială. Finalul îl scriem împreună”.

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/03/2025)

Informare pierdere contabila

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (24/03/2025)

Convocare AGA Anuala 29(30) aprilie 2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (24/03/2025)

Estimare Buget de Venituri si Cheltuieli 2025