Update articol:

Medicii din Marea Britanie solicită revenirea urgent la restricțiile Covid, în timp ce experții monitorizează o nouă mutație

londra Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/londra-uk-parlament-big-ben-1053695/
  • Medicii din Marea Britanie au adresat guvernului britanic o cerere urgentă de a reimpune restricțiile Covid.

  • Apelul vine pe fondul unui nivel ridicat de infecții în țară și pe măsură ce spitalele văd un aflux de pacienți cu Covid.

  • Liderii din domeniul sănătății au avertizat marți că Marea Britanie riscă „să aibă o criză la iarnă”.

  • Experții din Marea Britanie urmăresc îndeaproape o nouă mutație a virusului.

 

Medicii din Marea Britanie au adresat guvernului britanic o cerere urgentă de a reimpune unele restricții Covid din cauza nivelului crescut de infecții și spitalizări din țară, scrie CNBC.

Liderii din domeniul sănătății au avertizat marți că Marea Britanie riscă „să aibă o criză în această iarnă” dacă guvernul nu adoptă „Planul B”, un angajament pe care l-a făcut luna trecută, în care a declarat că va reimpune măsurile Covid dacă datele sugerează că Serviciul Național de Sănătate este „probabil să fie supus unei presiuni nesustenabile”.

Oficialii de la Confederația NHS, care reprezintă organizațiile din sectorul asistenței medicale din Marea Britanie, au emis o declarație prin care au solicitat guvernului „să introducă măsuri, cum ar fi acoperirea obligatorie a feței în spații aglomerate și închise, fără întârziere, pentru a menține oamenii bine și pentru a evita caNHS să fie copleșită în această iarnă”.

Aceștia au avertizat că Serviciul Național de Sănătate „constată creșteri îngrijorătoare ale cazurilor de coronavirus în spitalele sale și în comunitate într-un moment în care se pregătește pentru o perioadă de iarnă aglomerată, personalul său este aproape de epuizare și se așteaptă să recupereze multe dintre serviciile sale care au fost perturbate de pandemie”.

Marea Britanie înregistrează în prezent între 40.000 și 50.000 de noi cazuri de Covid pe zi, iar numărul spitalizărilor și deceselor este în continuă creștere, deși într-un ritm mult mai scăzut decât anterior în pandemie, datorită vaccinurilor Covid, care reduc foarte mult riscul de infecție severă, spitalizare și deces.

Marți, Marea Britanie a raportat 43.738 de cazuri noi de Covid, o scădere față de luni când au fost înregistrate 49.156 de cazuri noi, care au marcat cel mai mare număr zilnic din ultimele trei luni.

Până în prezent, Marea Britanie a înregistrat peste 8,5 milioane de cazuri Covid și marți au fost raportate 223 de noi decese în termen de 28 de zile de la un test pozitiv, aducând numărul total de decese la 138.852 – plasându-l într-un clasament sumbru al țărilor cu cele mai mari decese.

Situația „se va înrăutăți”

Restricțiile Covid din Anglia au fost ridicate pe 19 iulie, când puburile, restaurantele și cluburile de noapte au fost redeschise. De asemenea, folosirea măștilor a devenit o problemă de alegere personală, în afară de transportul public.

Guvernul, sub conducerea prim-ministrul Boris Johnson, a insistat anterior că restricțiile Covid și posibilele blocaje vor reveni doar în ultimă instanță și că țara trebuie să „învețe să trăiască cu virusul”.

Miercuri, secretarul pentru afaceri al Regatului Unit, Kwasi Kwarteng, a reiterat această poziție, spunând: „Cred absolut că ar fi complet greșit să ne întoarcem într-un blocaj”, a declarat el pentru Times Radio. Observând că spitalizările și ratele de deces au fost mult mai mici decât în ​​vârfurile anterioare ale pandemiei, el a adăugat că „învățăm, cred, să trăim cu virusul”.

Confederația NHS a declarat marți că măsurile suplimentare pe care Marea Britanie le-ar putea adopta acum includ „comunicări clare către public că nivelul de risc a crescut, introducerea certificatelor de vaccinare Covid și obligarea legală a oamenilor de a purta măşti, pe lângă faptul că ar trebui să le ceară oamenilor să lucreze de acasă dacă pot”.

Multe dintre aceste măsuri, în special în ceea ce privește purtarea măștii și certificarea Covid, „sunt deja frecvente în părți din Europa în care prevalența bolii este mai mică”, a menționat Confederația NHS.

Mutație nouă

Situaţia s-ar putea înrăutăți întrucât experţii britanici urmăresc îndeaproape  o nouă mutație a variantei delta.

Vinerea trecută, Agenția pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie a emis un raport în care se spunea că există o nouă mutaţie delta, recent desemnată drept AY.4.2, care se extinde în Anglia.

Varianta delta extrem de infecțioasă este versiunea dominantă a coronavirusului la nivel mondial, după ce a detronat varianta anterioară „alfa” a virusului, care a fost descoperită pentru prima dată în Marea Britanie.

Acest nou descendent al variantei Covid delta, AY.4.2, a fost identificat într-un număr din ce în ce mai mare de cazuri Covid din Marea Britanie, unele sugerând că ar putea fi un alt factor posibil în creșterea numărului de cazuri, deși este prea devreme pentru a spune cu siguranță.

Purtătorul de cuvânt oficial al primului ministru a declarat marți pentru Sky News că „[AY.4.2] este un lucru pe care îl urmărim foarte atent” și că în prezent nu există dovezi care să sugereze că această variantă se răspândește mai ușor.

Profesorul de imunologie la Imperial College London, Danny Altmann, a declarat luni la CNBC că subtipul „trebuie monitorizat și, pe cât posibil, controlat cu atenție”.

 

BVB | Știri BVB

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (17/03/2025)

Erata tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (17/03/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10.03.2025 - 14.03.2025

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (17/03/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10.03.-14.03.2025