Medicul de origine română Sergiu Paşca, profesor asociat la Departamentul de Psihiatrie şi Ştiinţe Comportamentale de la Universitatea Stanford, a fost desemnat cercetătorul anului 2021 de Societatea internaţională de cercetare în domeniul schizofreniei (SIRS).
Acest premiu (Award in Basic Science) este acordat unui membru SIRS care a adus o contribuţie remarcabilă la cercetarea schizofreniei, şi anul acesta îi revine lui Sergiu Paşca, a declarat preşedinta SIRS Dame Til Wykes, citată de site-ul organizaţiei la 13 martie.
Paşca a dezvoltat unele dintre primele modele de boală prin derivarea neuronilor din celulele pielii prelevate de la pacienţii cu tulburări de neurodezvoltare genetică. Laboratorul său a aplicat aceste modele pentru a obţine informaţii noi despre fiziologia umană, evoluţia şi mecanismele bolii şi a sprijinit cercetătorii din întreaga lume în învăţarea şi implementarea acestor tehnici, explică SIRS pe site-ul său.
Laboratorul său de la Stanford a introdus utilizarea semnalelor instructive pentru derivarea reproductibilă a structurilor celulare 3D auto-organizate de celule stem auto-numite sferoide sau organoide specifice regiunii cerebrale. Dr. Pasca a fost, de asemenea, pionier al unui sistem modular pentru a integra organoidele specifice regiunii creierului 3D și a studia migrația și formarea circuitului neuronal în preparatele funcționale cunoscute sub numele de asteroizi.
Dr. Paşca a fost numit Vizionar în Medicină și Știință de către New York Times. Pentru activitatea lui, Sergiu Paşca a primit mai multe premii anii trecuţi. El a studiat medicina în România, înainte de a se muta în Statele Unite.