Update articol:

Medima Health: Examinarea CT post COVID-19, esențială în evaluarea procesului de vindecare a pacienților

Dr. Eddan Athir, Medima Health Dr. Eddan Athir, Medima Health

Infecţia cu virusul SARS-CoV-2 poate lăsa o serie de sechele pulmonare după vindecare, indiferent de gravitatea formei dezvoltate de pacient. În ultima lună, echipa Medima Health, reţeaua românească de centre de excelenţă în imagistică medicală şi radiologie, a evaluat prin intermediul CT-ului pulmonar pacienţi vindecaţi de diferite forme ale COVID-19, potrivit unui comunicat de presă.

S-a putut observa, atât în cazurile noncritice, dar în special în cazurile moderate și grave, prezența unor afecţiuni ale funcţiei pulmonare, care necesită monitorizare şi tratament de specialitate.

Majoritatea pacienţilor evaluaţi care prezintă modificări interstițiale pulmonare post COVID sunt cei care au avut forme moderate, extinse, severe și critice ale bolii, însă au existat şi cazuri de pacienţi cu forme uşoare sau asimptomatici, care în prezent au complicații. Cele mai frecvente sechele identificate de medicii radiologi au fost bronșiectaziile – dilatarea bronhiilor şi leziunile fibrotice pulmonare, afecţiuni care predispun la complicaţii precum suprainfecția bacteriană şi care pot conduce, în cele din urmă, la afectarea iremediabilă a activității pulmonare. Totodată, un studiu[1] efectuat pe 150 pacienți cu COVID-19, cazuri noncritice, arată că două treimi dintre aceștia s-au confruntat cu simptome persistente la două luni de la debutul infecției, în principal anosmie (lipsa mirosului), astenie, în timp ce 36,7% au suferit de dificultăți de respirație.

O scanare pulmonară de tip CT, efectuată pe un aparat performant și interpretată de un medic cu experiență, duce la identificarea deficiențelor pulmonare care necesită supraveghere sau tratament de specialitate. Astfel, echipa de specialiști radiologi din cadrul Medima Health recomandă pacienților recuperați după infecția cu noul coronavirus să efectueze un screening pulmonar prin tomografie computerizată (CT) de înaltă rezoluție, în vederea depistării sechelelor existente. În cazul formelor ușoare-moderate, este indicată monitorizarea imagistică la 3 luni după vindecare, în timp ce în cazul formelor moderate-extinse, la 2 luni. În formele severe și critice, pacientul rămâne internat în spital până la vindecarea completă.

Examinarea CT post COVID-19 se realizează cu recomandarea medicului curant sau a medicului de familie.

Pneumoniile provocate de SARS-CoV-2, de orice formă şi gravitate, cauzează apariția unor efecte secundare. Pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 în perioada aprilie-iulie se prezintă acum în clinicile Medima pentru monitorizare, iar în urma scanării CT, descoperim mai multe leziuni şi modificări, care le vor afecta funcţiile pulmonare în viitor. Un exemplu este cel al unui pacient tânăr, în vârstă de 32 de ani, care a avut o formă asimptomatică. Deși clinic acesta este vindecat, se simte bine, examinarea CT a relevat leziuni extinse la nivel pulmonar. Acești pacienți trebuie monitorizați până se vindecă complet și din punct de vedere imagistic, nu doar funcțional. Noi evaluăm pacienții la 2-3 luni de la vindecare, iar în funcție de rezultatele imagistice obținute, decidem care va fi frecvența monitorizării în viitor”, afirmă Dr. Athir Eddan, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală în cadrul Medima Health, cu specializare în Imagistică Toraco-Pulmonară.

Examinarea CT de înaltă rezoluție este metoda cea mai sensibilă şi specifică de diagnostic pentru infecția COVID-19 și complicațiile asociate. Pe lângă acuratețea în descoperirea leziunilor, poate determina procentul de afectare pulmonară, iar pe baza acestor factori corelați cu datele clinice și biologice ale pacientului, medicii pot stabili abordarea terapeutică ulterioară.

În cadrul clinicilor Medima Health din București, pacienții au acces la examinări de tip CT pulmonar performante, realizate în cel mai scurt timp și cu costuri accesibile. Centrele sunt dotate cu echipamente CT noi, de ultimă generație, și dispun de o echipă cu expertiză medicală supraspecializată, condusă de medicul radiolog reputat Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, Președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională.

Despre Medima Health

Medima Health este o rețea românească de clinici medicale specializate în imagistică și radiologie prin scanare RMN și CT, diagnostic oncologic și teleradiologie. Cu două clinici moderne în București și planuri de dezvoltare ambițioase pentru România, Medima Health oferă pacienților acces la cele mai noi tehnologii medicale, la prețuri accesibile și fără perioade lungi de așteptare. Echipa Medima este formată din 9 medici renumiți, condusă de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, radiolog român proeminent. În septembrie 2020, Medima Health a primit o infuzie de capital din partea fondului românesc de private equity, Morphosis Capital.

[1] Studiul „Evaluarea adulților cu COVID-19 noncritici la două luni după debutul simptomelor”, publicat în Jurnalul de Microbiologie Clinică și Infecții,  septembrie 2020, disponibil online.

BVBStiri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (26/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/01/2021)

Modificarea caracteristicilor etapei a doua a programului de rascumpare actiuni

TERAPLAST SA (TRP) (26/01/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 Sem II 2020