Update articol:

Mercenarii ruși, conectaţi la FSB şi GRU, și-au sporit prezența în Ucraina în ultimele săptămâni (Reuters)

pixabay.com

Mercenarii ruși conectaţi cu spionii Moscovei și-au sporit prezența în Ucraina în ultimele săptămâni, stârnind temeri în rândul unor membri NATO că Rusia ar putea încerca să creeze un pretext pentru o invazie, au declarat trei surse de securitate occidentale, citate de Reuters.

Ei susţin că preocupările lor s-au întărit în ultimele săptămâni că o incursiune rusă în Ucraina ar putea fi precedată de un război informațional și de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a Ucrainei, cum ar fi rețelele de electricitate și gaze.

De asemenea, Rusia ar putea folosi mercenarii pentru a semăna discordie și a paraliza Ucraina prin asasinate țintite și folosirea de armament specializat, au spus sursele.

Statele Unite au avertizat din nou duminică că Rusia ar putea organiza o astfel de operațiune în interiorul Ucrainei pentru a justifica o invazie.

„Este posibil ca mercenarii ruși, sub conducerea statului rus, să fie implicați în orice ostilități din Ucraina, incluzând potențial un pretext pentru o invazie”, a spus o sursă de securitate occidentală, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Sursele de securitate occidentale au spus că mercenarii provin din companii militare private ruse (PMC) cu legături strânse cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), principalul succesor al KGB-ului din era sovietică și agenția de informații militare GRU.

Printre cei dislocați în ultimele săptămâni s-a numărat și un fost ofițer GRU care a lucrat și în grupul de mercenari Wagner. Fostul ofițer a plecat la Donețk, una dintre cele două regiuni din estul Ucrainei controlate de separatiștii pro-ruși din 2014, au spus sursele.

Reuters nu a putut să stabilească ce a fost însărcinat să facă fostul ofițer, a cărui identitate nu a fost furnizată. De asemenea, Reuters nu a putut contacta Grupul Wagner pentru comentarii.

Kremlinul a declarat luni pentru Reuters că Rusia nu își întărește prezența pe teritoriul ucrainean și că trupele ruse nu au fost niciodată prezente acolo și nici acum.

Ministerul rus al Apărării a refuzat să comenteze când a fost întrebat în scris vineri despre acuzațiile occidentale.

Grupările de mercenari ruși au furnizat arme, personal cu experiență în operațiuni speciale și pregătire militară milițiilor pro-ruse din estul Ucrainei, au spus sursele.

Acestea au mai precizat pentru Reuters că unii agenți ai grupului de mercenari Wagner au fost încorporați la granița cu Ucraina după antrenament la o bază GRU din apropierea orașului Krasnodar, din sudul Rusiei. Reuters nu a putut verifica în mod independent informațiile despre activitățile mercenarilor ruși în estul Ucrainei.

Alte grupuri de mercenari ruși legate de FSB și GRU și-au sporit, de asemenea, activitățile în Ucraina de la începutul anului, au spus sursele.

Reuters nu a putut contacta grupurile de mercenari din Ucraina pentru comentarii.

RĂZBOI HIBRID

Statele Unite și-au exprimat temerile că Rusia ar putea folosi mercenari, forțe de operațiuni speciale și alte tehnici de război în zona gri pentru a delegitima Kievul înainte de invazie, au declarat mai mulți oficiali americani pentru Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat la începutul acestei luni că Rusia încearcă să inventeze un pretext pentru o invazie.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că Wagner și alte grupuri private nici nu reprezintă statul rus și nici nu sunt plătiți de acesta, deși el spune că au dreptul de a opera cu condiția să nu încalce legea rusă.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni companiei Wagner anul trecut, acuzându-l că alimentează violența, jefuiește resurse naturale și destabilizează țările din întreaga lume.

Rusia neagă că intenționează să anexeze o altă parte a Ucrainei, iar Putin spune că Occidentul seamănă isterie într-o încercare crudă de a atrage Rusia în război, după ce a ignorat preocupările Kremlinului cu privire la extinderea NATO după Războiul Rece.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Incetarea temporara unei parti substantiale a activitatii societatii

Sphera Franchise Group (SFG) (31/01/2023)

Raport auditor S2 2022 - art. 108 Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022