Update articol:

Merkel condamnă expulzarea unor diplomaţi din Rusia, dar Nord-Stream 2 va fi finalizat şi dialogul cu Moscova menţinut

Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat vineri expulzarea unor diplomaţi europeni din Rusia, decizie pe care a calificat-o drept ”nejustificată” şi un nou pas prin care Rusia se îndepărtează de statul de drept, dar a subliniat că va menţine deschis dialogul cu Moscova şi nu vor fi suspendate lucrările la gazoductul Nord-Stream 2, Berlinul fiind însă favorabil sancţiunilor împotriva Rusiei, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Ministerul de Externe rus a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Germania, Suedia şi Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale în favoarea opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi.

”Considerăm această expulzare ca fiind nejustificată”, a spus Merkel în faţa presei după o videoconferinţă pe teme de securitate şi apărare cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Şefa guvernului de la Berlin a menţionat că Germania îşi ”rezervă dreptul de a continua sancţiunile (împotriva Rusiei), în special împotriva unor persoane individuale”, dar a adăugat că este o ”datorie diplomatică” să menţină deschise canalele de comunicare cu Moscova.

Cât despre gazoductul Nord Stream 2, Angela Merkel a respins o posibilă suspendare a lucrărilor la acest proiect. ”Poziţia (Germaniei) asupra Nord Stream 2 nu este deocamdată afectată de aceasta; este un proiect asupra căruia cunoaşteţi poziţia guvernului federal” german, a punctat Merkel.

Ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, s-a declarat marţi convins că gazoductul ruso-german Nord Stream 2 va fi finalizat, în pofida presiunilor Franţei, SUA şi ale altor aliaţi ca acest proiect să fie suspendat în urma reprimării mişcării de susţinere a opozantului Aleksei Navalnîi în Rusia.

Cu un ”da” clar a răspuns Scholz la o întrebare, ce i-a fost adresată la forumul jurnalistic ”Europa 2021”, despre realizarea până la capăt a acestui proiect costisitor – de circa 9,5 miliarde de euro -, construit în prezent în proporţie de 95%.

  • Afacerea Navalnîi nu este un motiv pentru abandonarea proiectului Nord Stream 2, spune noul şef al CDU

Germania nu ar trebui să renunţe să sprijine proiectul gazoductului Nord Stream 2 din cauza arestării opozantului rus Aleksei Navalnîi, a declarat vineri pentru Reuters candidatul cu cele mai mari şanse pentru a fi desemnat următorul cancelar al Germaniei.

Menţionând faptul că SUA achiziţionează petrol din Rusia, Armin Laschet, cel care vineri a fost desemnat noul lider al partidului CDU, s-a descris drept un adept al ‘Realpolitik’ (-doctrina realismului politic-nr.) şi a apreciat că “trebuie să luăm lumea aşa cum este pentru a putea să o îmbunătăţim”.

Întrebat dacă Germania ar trebui să îşi modifice punctul de vedere şi să renunţe la gazoductul Nord Stream 2, Armin Laschet a răspuns: “de 50 de ani, chiar şi în cele mai dificile perioade ale Războiului Rece, Germania a cumpărat gaze naturale din URSS şi acum din Rusia. Guvernul german urmează o politică adecvată”.

Autorităţile de la Berlin sunt presate să renunţe la proiectul Nord Stream 2 din cauza arestării lui Aleksei Navalnîi, atât pe plan intern din partea partidului ecologist care ar putea fi un potenţial partener de coaliţie pentru CDU, cât şi în străinătate din partea SUA şi a majorităţii Europei.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat marţi la trei ani şi jumătate de închisoare după ce un tribunal din Moscova a decis că a încălcat termenii eliberării sale condiţionate, după ce a revenit în Rusia pentru prima dată de la otrăvirea sa cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.

Armin Laschet a subliniat că a criticat atât atacurile la care a fost supus Aleksei Navalnîi cât şi arestarea sa precum şi faptul că a sprijinit sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina. “Trebuie să garantăm interesele geopolitice ale Ucrainei şi să ne asigurăm aprovizionarea cu energie prin acest proiect demarat de sectorul privat”, a spus Laschet cu referire la Nord Stream 2.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Lucrările au fost reluate luna trecută iar Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporţie de 90% cu doar o porţiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative