Update articol:

Merkel: “Germania nu poate renunța la cooperarea cu Rusia în industria de petrol și gaze” (vezi şi reacţia SUA)

Foto: Kremlin Foto: Kremlin

* Consilierul american pentru securitate naţională John Bolton: “De ce Europa devine şi mai dependentă de resursele energetice ruseşti?”

Germania a dat undă verde proiectului Nord Stream 2 pentru a aduce gazul rusesc în Europa și se află sub o puternică presiune din partea SUA, care avertizează că proiectul face Germania dependentă de Rusia. Berlinul insistă, însă, că proiectul este în întregime comercial.

O conductă submarină care va aduce gaz direct din Rusia pe sub Marea Baltică nu va face Germania dependentă de Rusia, a declarat, astăzi, cancelarul Angela Merkel, studenților din capitala georgiană Tbilisi, în a doua zi a călătoriei sale în Caucaz, potrivit Sputnik.
Angela Merkel a descris livrările rusești de petrol și gaze naturale către Germania ca un factor important în asigurarea securității energetice a țării.

“Avem o istorie îndelungată de cooperare economică cu Rusi, inclusiv în ceea ce privește emisiile de CO2. Avem o reducere constantă a utilizării cărbunelui și avem nevoie de gaz natural care să vină la noi prin Belarus, Ucraina și Polonia, de aceea sprijinim Nord Stream 1 și 2”, a menționat Merkel.

Ea a menționat că Germania dorește să se asigure că Rusia continuă să livreze gaze naturale prin Ucraina, chiar și după terminarea conductei Nord Stream 2.

Menționând importanța extinderii așa-numitului “Coridor sudic” pentru aprovizionarea cu gaze naturale și din Azerbaidjan, ea a subliniat că achiziționarea gazului din Rusia a fost mai ieftină decât cumpărarea din altă parte.

“Europa și Rusia, apoi Uniunea Sovietică, au avut o cooperare energetică foarte strânsă în timpul Războiului Rece. Nu ne putem permite renunțarea la cooperarea cu Rusia în domeniul petrolului și gazelor. Desigur, putem avea gaz natural provenind din Azerbaidjan, dar adevărul este că acesta nu va fi disponibil la prețul pe care îl plătim pentru gazul rusesc”, a spus Merkel.

Unele țări, care se tem de pierderea veniturilor din tranzitul de gaze rusești, mai presus de toate Ucraina, se opun Nord Stream 2.
Proiectul se confruntă, de asemenea, cu opoziția din partea Statelor Unite, care are planuri ambițioase de export al gazului natural lichefiat (GNL) în Europa.

Rusia a cerut în mod repetat partenerilor săi europeni să nu perceapă conducta Nord Stream ca instrument de influență insistând că proiectul este unul economic.

John Bolton critică   proiectul de gazoduct Nord Stream 2

Consilierul american pentru securitate naţională John Bolton a criticat, vineri, la Kiev proiectul de gazoduct Nord Stream 2, care urmează să fie construit pe sub Marea Baltică între Rusia şi Germania, ocolind Ucraina, oficialul american avertizând asupra dimensiunii ”strategice” a dependenţei europene de gazul rusesc, relatează AFP.

”De ce Europa devine şi mai dependentă de resursele energetice ruseşti?”, s-a întrebat Bolton într-o conferinţă de presă cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, conform Agerpres.

Bolton şi-a exprimat îndeosebi preocuparea în legătură cu ”importanţa strategică” pe care o are ”dependenţa puternică faţă de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz natural”.

”Există alte surse posibile de gaz natural provenit din principalele zăcăminte de gaz situate în Mediterana orientală, în Israel”, a afirmat el, menţionând de asemenea ”capacitatea SUA de a exporta gaz natural lichefiat (GNL), precum şi diverse alte surse posibile”.

Preşedintele american Donald Trump a criticat de mai multe ori proiectul Nord Stream 2, pe care concernul rus Gazprom speră să-l dea în funcţiune la sfârşitul lui 2019. El urmează să dubleze capacităţile de livrare dintre Rusia şi Germania, pe sub Marea Baltică, evitând Ucraina.

În prezent, Gazprom acoperă 35 % din consumul de gaz al UE şi jumătate din livrări tranzitează Ucraina.

În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o sâmbăta trecută cu Vladimir Putin la Berlin, cancelarul german Angela Merkel, care susţine acest proiect, a estimat că Ucraina trebuie ”să aibă un rol în tranzitul de gaz către Europa”, chiar după intrarea în funcţiune a Nord Stream 2.

Putin a estimat că proiectul ”răspunde cererii crescânde a economiei europene pentru resurse energetice”. Miercuri el a dat asigurări că gazul rusesc este mai interesant decât GNL-ul american pentru europeni şi s-a declarat dispus unei concurenţe cu SUA cu condiţia ca ea să fie ”onestă”.

Statele Unite, mare producător de gaz natural, s-au lansat recent într-o ofensivă comercială în căutarea de noi pieţe, ofensivă susţinută de către Donald Trump.

În luna august, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, afirma că SUA ar putea deveni un partener strategic al UE pentru aprovizionarea sa cu GNL, cu condiţia de a practica ”preţuri competitive”. Dar transportul de GNL cu vaporul pentru moment este mult mai scump decât aducerea gazului rusesc prin conductă.