Update articol:

MICROPLANTELE – cultură importantă, dacă nu chiar dominantă, în agricultura viitorului

* MICROPLANTELE O NOUA CATEGORIE DE LEGUME, CARE AU MULT MAI MULȚI NUTRIENȚI DECÂT PĂRȚILE COMESTIBILE ALE PLANTELOR MATURE, DE LA 5 LA 40 DE ORI
* POSIBILITATEA DE CONTAMINARE A MICROPLANTELOR CU AGENŢI PATOGENI ESTE CVASI-INEXISTENTĂ
* MICROPLANTELE SUNT VĂZUTE CA O PARTE IMPORTANTĂ A SOLUȚIEI CRIZEI ALIMENTARE LA NIVEL MONDIAL

Vezi diferite tipuri de microplante în galeria foto de mai jos:

Alfaalfa - Lucerna

Image 1 of 23

MICROPLANTELE sunt percepute la nivel mondial, de unii specialişti, ca o cultură importantă, dacă nu chiar dominantă, în agricultura viitorului.
Avantajele cultivării de microplante sunt: densitate de nutrienți (mult) mai mare decât la planta matură per unitatea de greutate, ciclu de cultură scurt, de 14 – 21 zile, consum redus de energie, apă și teren agricol, poluare redusă a mediului înconjurător, mâncare curată – nu necesită pesticide și îngrășăminte.
Cercetări suplimentare le recomandă și pentru alte utilizări, cum ar fi cultivarea hranei în spațiu, atât datorită cerințelor reduse, cât și datorită potențialului de a combate efectul radiaților cosmice asupra organismelor vii (animale) care le consumă. Acest tip de cultură se pretează și la o automatizare intensivă, lucru de asemenea important.

Microplantele – denumite și microgreens sau vlăstari – sunt plante tinere, aflate în primul stadiu de dezvoltare (de obicei tulpina și primele două frunze). Se consumă ca atare și sunt incluse de nutriționiști în categoria SUPERFOOD, datorită conținutului ridicat de substanțe benefice (minerale, vitamine șamd).
Potrivit specialiştilor, microplantele au mult mai mulți nutrienți decât părțile comestibile ale plantelor mature, de la 5 la 40 de ori şi au aromă și gust mult mai intens decât plantele mature.
De exemplu, vlăstarii de broccoli au de peste 30 de ori mai mulți nutrienți decât partea comestibilă a plantei mature (per unitatea de greutate, desigur). Avantajul suplimentar este că îi poți consuma fără procesare termică, ceea ce păstrează substanțe active care altfel s-ar pierde (cum ar fi enzimele). Concret, ca să obții aceleași substanțe benefice din broccoli, poți mânca 35 g de vlăstari sau 1 kg de broccoli matur.
Plantele se dezvoltă până la formarea completă a frunzelor cotiledonale (existente în embrionul seminței) și apariția primelor frunze adevărate.
Microplantele au o înălțime între 5 și 15 cm, în funcție de specie. Se consumă cu tot cu tulpină, care se taie deasupra solului.
Nu orice plante pot fi cultivate ca microplante.

Sunt câteva criterii:
a. De obicei speciile au același gust și aromă ca partea comestibilă a plantei mature. Exemple: mazărea poate fi microplantă, roșia sau vinetele nu sunt cultivate în acest scop.
b. Plantele trebuie să aibă o textură fragedă, să poată fi consumate raw fără efort.
c. Nu este obligatoriu dar este dezirabil ca plantele sa aibă o valoare nutritivă consistentă.

*Microplantele nu sunt germeni

Diferența dintre microgreens și germeni este uriașă, potrivit specialiştilor.

Germenii sunt crescuți în condiții de umiditate extremă, la întuneric și căldură, pentru a stimula o germinare forțată, rapidă. Semințele sunt puse laolaltă în recipiente închise și nu au spațiu să se dezvolte corespunzător. Atunci când sunt trimiși la consum, după 48 de ore, germenii se prezintă ca o masă amorfă de rădăcini albicioase, tulpini și frunzulițe palide, nedezvoltate. Germenii sunt incluşi în ţări precum SUA sau chiar Germania în topul celor mai periculoase alimente. (https://en.wikipedia.org/wiki/2011_Germany_E._coli_O104:H4_outbreak)

Datorită condițiilor de creștere – întuneric, umiditate și temperatură ridicate – germenii prezintă riscul contaminării cu bacterii periculoase! Acest pericol este inexistent în cazul microplantelor.

Pe de altă parte, microplantele (sau vlăstarii, sau microgreens) se dezvoltă individual într-un substrat  steril. Creșterea se realizează în condiții de lumină intensă, umiditate scăzută și o bună aerisire. Chiar dacă densitatea la semănat este mare, plăntuţele au posibilitatea să se dezvolte optim. Majoritatea speciilor au nevoie de 1-2 săptămâni ca să crească. Recoltarea se face după ce primele frunze (cotiledoanele) s-au dezvoltat complet. Se taie și se consumă doar partea de deasupra substratului – tulpina și frunzele.

Posibilitatea de contaminare cu agenți patogeni este cvasi-inexistentă. Iar aroma, aspectul și proprietățile nutritive sunt cu totul altele.

* Beneficii pentru sănătate

Microplantele joacă un rol important în curele și tratamentele complexe, care includ diete naturiste, dezvoltate de cercetători din SUA și Europa.
Cel mai prestigios institut care folosește intensiv microgreens este Hippocrates Health Institute din SUA.

Dincolo de beneficiile evidente, date de numeroase vitamine și minerale, studii adunate în zeci de ani de cercetare semnalează potențialul curativ al microplantelor, uneori în boli grave sau cronice.

Anumite specii de microplante au un conținut ridicat de proteine și se pretează foarte bine la folosirea în produse destinate celor cu activitate fizică intensă. Amintim aici microplantele de mazăre, linte și năut.

Microplante cu conținut ridicat de fibre: broccoli, fasole mung, năut.
Efect antioxidant, detox
Cea mai puternică microplantă cu efect antioxidant, detox, este iarba de grâu. Sucul de iarbă de grâu are inclusiv aplicații medicale documentate științific.

Alte microplante cu efect antioxidant sunt sfeclă roșie, varză roșie, gulia roz.

Calciu au microplantele de broccoli, sfeclă roșie, varză roșie, busuioc verde.

Multe microplante conțin vitamina C în proporții impresionante: broccoli, linte, mazăre, măcriș verde, gulie roz, năut, creson.

Microplantele de floarea soarelui au vitamina D. Adesea numite de nutriționiști „un aliment complet” sau „bombe nutriționale”. Au și un efect de alcalinizare a organismului.

Microplanta floarea soarelui are tot complexul de vitamine B în cantități impresionante. Alte microplante cu vitamina B sunt lintea, gulia roz.

Microplante de muștar verde și gulie roz au vitamina K, microplantele de ridiche roșie și ridiche chinezească au vitamina U.

Diverse minerale (Fe, Cu, Zn, Mg) contin microplantele de năut (Fe, Zn, Mg), creson (Fe), floarea soarelui (Cu, Mg, Zn), fasole mung (Cu, Zn), busuioc verde (Fe).
Antociani au microplantele de ridiche roșie și amarant roșu.

*Istoria microplantelor

Microplantele au început să fie folosite în anii ’80 de către bucătarii profesioniști din SUA. Inițial erau folosite exclusiv pentru decor culinar. În anii ’90 „moda”culinară a microplantelor s-a generalizat, cucerind bucătăriile restaurantelor de „fine dining”.
La începutul anilor 2000 producția de microgreens începea să devină un business cu potențial serios. Rob Baan preia Koppert Cress în 2002 și transformă compania în cel mai mare furnizor de microplante și specialități pentru decor culinar din lume. Fresh Origins USA este al doilea producător la nivel mondial, care domină cu autoritate piața americană.

La sfârșitul anilor 2000 a apărut preocuparea pentru valoarea nutritivă a microplantelor.

În 2010 apare un prim studiu (Treadwell et al.) în care microgreens sunt considerate un nou tip de cultură agricolă. În 2012 sunt publicate primele cercetări sistematice despre conținutul de substanțe nutritive din microplante în Journal of Agricultural and Food Chemistry. Începând cu acel moment microgreens încep să fie numite „super-foods” sau „funcțional foods”. Cercetările continuă, cu studii atât pe nutriție cât și pe zona medicală, unde microplantele indică un potențial curativ ca adjuvant în tratamentul diferitor afecțiuni, unele dintre ele grave (ex: microplantele de broccoli pot reduce riscul de cancer datorită prezenței glucoraphanin, un precursor pentru sulforaphane, microplantele de broccoli, muștar, kale și ridiche pot inhiba cancerul de colon.

* Trend la nivel Mondial

În acest moment există două direcții majore de utilizare a microplantelor.
Prima este utilizarea în domeniul culinar și exploatează aspectul lor și faptul că de obicei au un gust intens și/sau o aromă puternică. Principala piață pentru această utilizare este Horeca, cu business-uri precum restaurante, patiserii și cofetarii, pubs și baruri. Există potențiali clienți și în rândul consumatorilor individuali, dornici de produse „gourmet”. Însă aceștia sunt atrași de un mix de factori, în care utilizarea gastronomică este doar un aspect.

A doua direcție de utilizare exploatează densitatea de nutrienți din microplante. Există un potențial foarte mare pe piața de retail FMCG. Deocamdată microplantele sunt căutate în special de cei care vor să mănânce sănătos și să aibă o dietă echilibrată. Faptul că sunt produse fresh, aspectuoase și gustoase este un plus (vezi amatorii de „gourmet” de mai sus). Dar acest segment de consumatori este doar vârful eisbergului, dacă ne uităm un pic la viitor.

Către sfârșitul anilor 2010 a devenit presantă problema asigurării de hrană și de nutrienți la nivel global, pentru toată populația planetei. Microplantele sunt văzute ca o parte importantă a soluției la această problemă.

Un studiu publicat în 2018 arată potențialul microgreens de a diversifica hrana la nivel Mondial: “Pe măsură ce populația lumii crește rapid, sistemul alimentar trebuie revizuit pentru a furniza o nutriție adecvată, reducând în același timp impactul asupra mediului. Statisticile actuale privind subnutriția sunt ridicate și au afectat un număr mare de populație. Astfel, microgreens-urile sunt noi culturi care câștigă popularitate în prezent. Sunt legume cu frunze cotiledonare fragede ale multor legume, condimente și ierburi care se găsesc într-o varietate de culori, texturi și arome, sunt recoltate în stadiul de început. Aparțin clasei de alimente funcționale. Sunt o sursă densă de numeroși nutrienți, cum ar fi minerale, vitamine și antioxidanți, care pot preveni multe boli și deficiențe atunci când sunt consumate în cantitate mică.

Valorile nutriționale ale microplantelor sunt mai mari decât cele mature. Microgreens pot fi cultivate cu ușurință și necesită resurse minime, adică apă, substrat  și ghiveci sau tavă. Microplantele cultivate în mod obișnuit sunt muștar, spanac, sfeclă roșie, salată, coriandru, varză, ridiche și broccoli. Producția de microgreens oferă un acces mai bun la o nutriție adecvată, împreună cu diversificarea sistemului alimentar”.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022