Update articol:
BREXIT CONFERENCE

Mihaela PĂDURE, Forest & Co. Solicitors: Impactul Brexit din punct de vedere legal asupra afacerilor din România care implică Marea Britanie sau invers (video)

Autor: Mihaela PĂDURE, Forest & Co. Solicitors

În ceea ce privește activitatea noastră ca și firmă de avocatură în Marea Britanie, am primit și continuăm bineînțeles pe toată perioada următoare de tranziție, să primim  foarte multe întrebări de la clienții noștri cu referire la implicațiile legale ale Brexit în contextul relocării și/sau exercitării activității de business în Marea Britanie.

La momentul actual există două categorii de persoane care vor fi afectate de schimbarile Brexit:

  1. Categoria persoanelor care în prezent îndeplinesc condițiile pentru a primi statutul oficial de rezident în Marea Britanie, nu au făcut încă aplicația la Home Office și care au termen – dacă doresc să aplice – până la data de 30 iunie 2021 (Home Office este instituția abilitată să le recunoască acest statut de rezident); și
  2. Categoria persoanelor care vor dori să exercite o activitate pe teritoriul Marii Britanii în viitor și care nu au un statut de rezident recunoscut de Home Office.

După cum știm, sfârșitul perioadei de tranziție pentru Brexit s-a încheiat la 31 decembrie 2020, iar noile norme privind imigrația și desfășurarea activității de business a cetățenilor români vor fi cel puțin pentru următoarea perioadă într-o continuă schimbare și adaptare.

Datorită faptului că legislația europeană nu se va mai aplica la momentul intrării pe teritoriul Marii Britanii al cetățeanului european, este necesar pentru cei care doresc să devină rezidenți sau să exercite un domeniu de activitate pe teritoriul Marii Britanii să aplice pentru viză.

Categoriile persoanelor afectate la care facem referire sunt următoarele:

  • Self-employed (persoana fizica autorizată);
  • Employed (persoana angajată);
  • Student și/sau Self-sufficient (self-sufficient înseamnă statutul pe care îl ai când prin resurse proprii te poți întreține singur, fără să exerciți o activitate ca angajat sau persoană fizică autorizată).

Pentru cei care nu au aplicat deocamdată pentru statutul de rezident, informăm că termenul s-a extins până la data de 30 iunie 2021. Această dată este e o prelungire a termenului inițial de 31 decembrie 2020.

După data de 30 iunie 2021, în situația în care cetățeanul român nu satisface condițiile pentru recunoașterea statutui de rezident, acesta va trebui sa aplice pentru o viză corespunzătoare activității pe care intenționează să o desfășoare în Marea Britanie.

Ce înseamnă acest lucru?

Dorești să deschizi o afacere, să lucrezi ca angajat în UK sau să începi studii universitare în Marea Britanie, dar nu ai statut de rezident recunoscut de Home Office? Pentru toate aceste activități există reglementări speciale în vederea obținerii vizei aplicabile, în funcție de activitatea pe care dorești să o exerciți pe teritoriul Marii Britanii.

Noi, la Forest and Co. Solicitors, am primit deja multe solicitări în vederea susținerii cetățenilor români pe perioada de tranziție legislativă către noile norme, iar în cadrul conferinței de astăzi fac referire pe larg la câteva din condițiile principale care trebuie satisfăcute în funcție de categoria vizei urmărite:

Start-up visa / Innovator Visa

Poți aplica pentru Start-up visa dacă dorești să pui bazele unei afaceri în UK, dacă demonstrezi că ai o idee nouă, diferită, cu potențial de succes și în același timp îndeplinesti toate condițiile de eligibilitate. Din punct de vedere financiar trebuie să demonstrezi că în ultimele 28 zile anterioare aplicației ai avut în contul bancar o sumă de bani de cel putin £1270. Este de asemenea esențial să ai un plan de afaceri, fondurile necesare și de asemenea foarte important, susținerea fie a unei organizații de învățământ abilitată în acest sens (endorsement), fie susținerea unei afaceri care operează deja în Marea Britanie și care susține proiectul tău de business. Costul acestui tip de viză este în jur de £300, iar aplicația se poate face atât de pe teritoriul UK, cât și din țara în care te afli.

Dacă ai o idee de afacere extraordinară atunci poți să aplici pentru ceea ce se numește Innovator Visa (viza ca inovator) și pentru acest tip de viză nu ai nevoie de susținerea unei afaceri, în schimb trebuie să îndeplinești condiția pregătirii unor fonduri destinate ideii inovatoare de cel puțin £50.000. În același timp, celelalte criterii standard de asemenea se aplică și aici.

Persoană angajată

Dacă urmărești să lucrezi ca angajat, de asemenea,  va fie nevoie să aplici pentru viză în această categorie, iar aplicația ta trebuie să fie susținută de o companie care este recunoscută de Home Office ca fiind Sponsor.

Studenți și Self sufficient

Pentru studenții care vor începe cursurile în viitor de asemenea există schimbări și cerințe în vederea obținerii unei vize. Excepție la cerința pentru viză se aplică atunci când un curs durează până la 6 luni, iar cursul se desfășoară la una din instituțiile acreditate de Home Office. Altă schimbare majoră este faptul că studenții care își încep cursurile după data de 1 august 2021 nu vor mai fi eligibili pentru împrumuturi de student. Self sufficient sunt persoanele care nu au nevoie să lucreze și se pot întreține singure. Condiţii se aplica și aici, inclusiv polița de sănătate cu acoperire deplină.

Turiști și călătorii în alte scopuri în Marea Britanie

Foarte important de reținut este faptul că până la 3 luni de zile cetățenii români pot călători fără a fi necesară aplicația de viză. Persoana din România care dorește să își exercite activitatea pe teritoriului Marii Britanii poate veni inițial in UK în vederea colectării informațiilor, iar apoi poate aplica pentru viza pe care o dorește de pe teritoriul Marii Britanii.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni