Update articol:
FORUMUL ENERGIEI 2024

Mihai Burlacu, SKE Solar Inverters: Numărul prosumatorilor se va dubla în următorii 2-3 ani, dar este nevoie ca partea de stocare a energiei să fie încurajată – video

Numărul prosumatorilor se va dubla în următorii 2-3 ani, în condițiile în care acum sunt peste 120.000 de prosumatori, dar este nevoie ca partea de stocare a energiei să fie încurajată, a declarat Mihai BURLACU, Country Manager RO & MD, SKE Solar Inverters, la Forumul Energiei, precizând: “Prin programul Repower se vor finanța undeva la 60.000 de sisteme, deci 50% vor veni numai de aici, dar vor fi și oameni de pe piața liberă. Potențial există, dar trebuie încurajată partea de stocare”.

 

Mihai Burlacu a spus: “SKE Solar Inverters este o companie care distribuie invertoare în principal, acționează în domeniul fotovoltaic. Suntem partenerul Huawei și suntem cel mai important distribuitor din România de astfel de echipamente.

Suntem implicați foarte activ în tot acest ecosistem și acționăm pe 3 paliere: segmentul rezidențial, segmentul industrial și segmentul utilitar. Suntem pe piață din 2019. Dacă atunci când am început aveam o cifră de afaceri de sub 100.000 euro, în ultimii doi ani am depășit 40 de milioane de euro pe an.

Piața pe acest segment s-a dezvoltat foarte mult, au fost investiții puternice, iar noi am fost încă de la început aici. Am avut discuții cu operatorii de distribuție pentru a autoriza invertoarele, am avut discuții cu instalatorii pentru a educa piața, pentru că era un domeniu nou pentru toată lumea, am bătut țara în lung și în lat având o dubă de prezentare, am dezvoltat o rețea de distribuitori și astfel am reușit să ajungem la performanțe foarte bune în acest domeniu.

Combustibilul creșterii noastre în prima fază a fost partea de segment rezidențial, mai ales prin Programul Casa Verde. În momentul de față există circa 120.000 de prosumatori, care însumează undeva la 1,5 GW.

Noi facem eforturi nu doar să distribuim echipamente, ci ne implicăm activ în  tot acest ecosistem. De exemplu, săptămâna trecută, am avut o întâlnire cu Transelectrica, organizată împreună cu distribuitorii de energie, în care am discutat despre problema stabilității rețelei.

În toată această tranziție către invertoare, pe măsură ce vom tot avansa, pentru că  suntem încă la început – dacă acum avem 1,5 GW de la prosumatori, noi preconizăm să ajungem cel puțin dublu până în 2030, la 3 GW, ne vom confrunta cu provocarea prosumatorilor care nu sunt dispecerizabili. Practic, acest lucru cauzează  provocări tehnice, dar și provocări comerciale, din punct de vedere al prețului energiei.

Pe partea tehnică, acești prosumatori, nefiind dispecerizabili injectează în permanență pe timp de zi în rețea, iar distribuitorii nu prea au control să monitorizeze cantitățile deocamdată. Acesta a fost unul dintre punctele de discuție pe care le-am  tot avut cu autoritățile – cum s-ar putea face o monitorizare mai bună și cum se pot rezolva aceste probleme, pentru că apar probleme de tensiune. Crește tensiunea foarte multă rețea, mai ales în perioadele de consum redus. La nivel de țară avem undeva un consum 9 GW maxim, dar în perioade de weekend avem un consum redus, sub 3 GW.

În perioada aceea, prosumatorul, neavând stocare, injectează energia exact când nu e consum ridicat și atunci crește tensiunea. De aceea noi vedem esențială partea de stocare pentru a stabiliza rețeaua.

Suntem bucuroși că vedem pe segmentul rezidențial inițiative precum  Repower, cu ajutorul cărora se vor instala și sisteme de stocare.

Vedem inițiative de stocare și în segmentul industrial, unde avem o cerere importantă. Noi furnizăm echipamente de până la 200 kW/oră pentru partea de stocare industrială şi de 2 KWh pentru partea utilitară. Urmează partea utilitară unde avem CFD-uri, se discută de 5 GW, jumătate în fotovoltaice, jumătate în eolian. În eolian deja avem 3 GW în România, 1.5 GW în sisteme fotovoltaice utilitare si mai avem  1,5 GW în prosumatori, cantitate care se va dubla în viitor, mai vin și CFD-urile din urmă, deci deja discutăm de capacități mari, în condițiile în care consumul în România este de maxim 9-10 GW și capacitatea de export transfrontalier este undeva la 3,5 GW în momentul de față, urmând a se extinde la 7GW până în 2030.

Partea aceasta tehnică va afecta mult comercialul pentru că energia trebuie dată undeva și, dacă nu se poate da în bandă, deja trebuie să ne obișnuim cu realitatea prețurilor negative, care e din ce în ce mai prevalentă. Noi credem că soluția optimă este investiția în sisteme de stocare”.

Referitor la evoluția afacerilor companiei în perioada următoare, Mihai BURLACU a spus: “Suntem optimiști, vedem o creștere, investim puternic în echipă. Vrem să extindem numărul de salariați, ca să putem acoperi mai bine piața, să oferim servicii de service suport si solutii tehnice, așa că viitorul sună bine pentru perioada următoare din punct de vedere al vânzărilor. Mai ales dacă va începe și partea de stocare pe care noi o vedem foarte importantă, atât din punct de vedere tehnic, cât și comercial, o să fie și mai bine în domeniul fotovoltaic”.

Întrebat câți dintre prosumatori și-au instalat și partea de stocare, Mihai Burlacu a declarat: “În momentul de față, vor stocare acele persoane care au nevoie să funcționeze off-grid. Legislația este făcută de așa natură încât ești încurajat să injectezi în reţea pentru a avea partea de compensare cantitativă sau financiară și atunci nu ești încurajat să ai stocare, de aceea avem vânzări relativ mici.

Stocarea a fost foarte scumpă, așa cum au fost și panourile fotovoltaice, pentru că există  o corelare foarte importantă între materia primă care folosește. La panouri avem siliciu, la stocare avem litiu. La finalul lui 2022 – începutul lui 2023, prețul litiului era undeva la 80 de dolari per kilogram, acum a scăzut la aproximativ 15 de dolari pe kilogram. Litiul este puternic corelat și cu partea de vehicule electrice, este mult mai puternică cererea din industria auto decât este din stocare, deocamdată. Părerea noastră este că prețurile se vor stabiliza, vor fi stocuri suficiente de litiu cât să asigure cererea in urmatorii ani. În momentul de față, prețurile sunt atractive pentru sistemele de stocare”.

 

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/04/2025)

Recomandarile de vot ale Administratorului Fondului - AGA din 29 aprilie 2025