Update articol:

Mihai Fercală: Autoritatea de Supraveghere nu trebuie să facă nimic decât să ia act de incompatibilitatea lui Frațilă Constantin și să procedeze conform legii

Directoratul SIF Transilvania (SIF3) consideră că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să ia act de incompatibilitatea lui Constantin Frațilă cu funcția de membru în Consiliul de Supraveghere SIF3 și să procedeze conform legii, ne-a transmis Directoratul SIF Transilvania.

Într-un punct de vedere semnat de Președintele Directoratului Mihai Fercală, SIF3 aduce noi precizări legate de situația lui Constantin Frățilă, acuzând că o scrisoare transmisă de un vicepreședinte ASF (n.n. Gabriel Grădinescu) nu ține loc de decizie ASF.

Constantin Frățilă a revenit în Consiliul SIF Transilvania din 17 ianuarie, data la care Curtea de Apel Constanța a suspendat decizia ASF prin care acestuia i-a fost retras avizul pentru conducerea SIF Transilvania, ne-a transmis, recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Constantin Frățilă își pierduse avizul ASF pentru CS SIF3, pe fondul unui dosar penal deschis pe numele său, despre care Fratila a spus ca a fost clasat.

SIF Transilvania consideră că domnul Constantin Frăţilă nu poate avea calitatatea de membru al Consiliului de Supraveghere şi a solicitat Autoritatii de Supraveghere Financiara o nouă decizie de retragere a avizului, potrivit unui raport transmis, recent, Bursei de Valori București. 

SIF Transilvania a transmis că a constatat ca urmărirea penală îndreptată împotriva d-lui Constantin Frăţilă nu a încetat pentru infracţiunile de manipulare a pietei de capital şi spălare de bani, astfel ca ar fi incompatibil cu functia de conducere de la SIF3.

In punctul de vedere transmis, Directoratul SIF3 amintește că este obligat să respecte interesul tuturor actionarilor societatii, iar presedintele executiv este obligat a respecta si a implementa legislatia specifica aplicabila acestui fond de investitii, fiind obligat sa cunoasca aceasta legislatie si sa o aplice ca atare. Orice derogare, scapare, voita sau involuntara, sub imperiul amenintarii din partea oricui, este imputabila si se sanctioneaza, inclusiv conform legii penale, adaugă Mihai Fercală.

SIF 3 citează din Ordonanta DIICOT Constanta, din data de 03.09.2019, -pag.95, punctul 3. dupa cum urmeaza:”… 3. Declinarea cauzei privind suspectii FRATILA CONSTANTIN cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de trecere a actiunilor sale pe numele altor persoane, in scopul formarii unei majoritati in adunarea generala, in detrimentul altor actionari, prev.de art. 279 alin .1 lit. a din Legea nr.31/1990 cu aplic. art. 35 alin. 1 din C.pen., SC. ADMINISTRATION STOCK FINANCIAL S.R.L., cercetata sub aspectul savarsirii infractiunii de votarea la adunarile generale a societatilor comerciale ca proprietar de actiuni care in realitate nu ii apartin, fapta prev. si ped. de art.279 alin. 1 lit. b din Legea 31/1990, COCIU (fosta FRATILA) MARIA ALEXANDRA, cercetata sub aspectul savarsirii infractiunii de trecere a actiunilor sale pe numele altor persoane, in scopul formarii unei majoritati in adunarea generala, in detrimentul altor actionari, prev. de art.279 alin.l lit.a din Legea 31/1990, BOBELEA RAMONA, cercetata sub aspectul savarsirii infractiunii de votare la adunarile generale a societatilor comerciale ca proprietar de actiuni care in realitate nu ii apartin, fapta prev. si ped. de art.279 alin.l lit. b din Legea 31/1990, SIMION DRAGOS, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de votare la adunarile generale a societatilor comerciale ca proprietar de actiuni care in realitate nu ii apartin, fapta prev. si ped. de art. 279 alin.l lit.b din Legea nr.31/1990, precum si infractiunea de constituirea unui grup infractional organizat, fapta prev.si ped.de art.367 din C.pen, in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta.

Copia solutiei se comunica Autoritatii de Supraveghere Financiara, S.I.F. Transilvania S.A. si suspectilor.”

Avand in vedere contestatia depusa de SIF ”TRANSILVANIA” la rezolutia DIICOT Constanta, impotriva acelei ordonante, contestatie adresata sefului ierarhic superior al procurorului care a emis ordonanta, DIICOT Constanta, prin ordonanta 13/11/2/2019 din data de 22.01.2020, pagina 105 specifica: ”Pentru celelalte infractiuni, pentru care competenta de solutionare a cauzei nu apartine Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism s-a dispus declinarea cauzei in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta.”

Avand in vedere ca prin cele doua ordonante mentionate mai sus nu s-a intrerupt urmarirea penala impotriva suspectului Fratila Constantin, conform prevederilor Regulamentului nr.1/2019 al ASF si in conformitate cu art.15 din Statutul SIF ”TRANSILVANIA” SA , acesta este incompatibil cu calitatea de membru in Consiliul de Supraveghere al SIF „TRANSILVANIA” SA, a mai transmis Directoratul SIF3. Acest lucru i s-a adus la cunostinta in cadrul sedintei Consiliului de Supraveghere din data de 03.02.2020, adaugă SIF3.

Directoratul SIF3 mai precizeaza: “Invocarea de catre Fratila Constantin a unei scrisori emisa de un vicepresedinte ASF- scrisoare care nu se poate substitui unei Decizii ASF-nu are nici o relevanta deoarece ASF ca institutie de supreveghere a pietei de capital nu isi poate incalca propriile regulamente si nici actele constitutive ale societatilor comerciale pe care le supravegheaza.

Mentionam ca hotararile Curtii de Apel din Constanta, din 17.01.2020 si din 30.01.2020 nu au legatura cu dosarul penal nr. 592/D/P/2017 si instanta nu a fost investita sa se pronunte asupra celor doua ordonante ale DIICOT Constanta, ordonante care confirma continuarea urmaririi penale.

Autoritatea de Supraveghere nu trebuie sa faca nimic decat sa ia act de incompatibilitatea lui Fratila Constantin si sa procedeze conform legii, lucru pe care l-am solicitat in repetate randuri, dar pana in prezent nu s-a dispus nici o masura pentru intrare in legalitate, responsabilitatea integrala pentru consecintele pe care le suporta SIF „TRANSILVANIA” SA , revenindu-i in totalitate.”