Update articol:
REACŢIE LA SITUAŢIA DIN PIAŢA DE ENERGIE

Gabriel Dumitraşcu: “Sistemul energetic a ajuns într-o situație imposibilă, iar orice oră care trece pune în pericol buna funcționare a acestuia”

Foto Facebook Foto Facebook

Sistemul energetic a ajuns într-o situație imposibilă, iar orice oră care trece pune în pericol buna funcționare a sistemului și asigurarea continuității alimentării cu energie electrică a gospodăriilor și economiei, consideră Gabriel Dumitraşcu, expert în energie şi vicepreşedinte PNL Bucureşti.

Acesta a scris pe Facebook: “Domnule Ministru, Anton Anton, sunteți în această funcție pentru a gestiona politicile publice din domeniul energiei și sistemul energetic, nu pentru a vă ascunde prin birouri, în spatele fustei înflorate cu trandafiri a doamnei Dăncilă. Aveți o responsabilitate reală față de toți angajații din sistem, așa cum declarați în proiectul de Strategie energetică, dar și față de toți românii. Sistemul energetic a ajuns într-o situație imposibilă, iar orice oră care trece pune în pericol buna funcționare a sistemului și asigurarea continuității alimentării cu energie electrică a gospodăriilor și economiei. Mergeți între oameni, stați de vorbă cu oamenii, faceți efortul să-i înțelegeți pe specialiști și găsiți soluții. Până la această oră trebuia să aveți o celulă de criză care să gestioneze această situație. Am ajuns pentru prima dată în instoria României să se închidă centralele, din cauza lipsei resurselor de cărbune? Complexul Energetic Oltenia poate produce peste 30 milioane tone de lignit pe an și nu sunteți în stare să scoateți nici jumătate? Unde sunt stocurile de iarna? Trebuia, conform planificării, să intrați în 2019 cu stocuri de 1 milion de tone de lignit. Oamenii sunt în grevă, iar dumneavoastră tăceți și nu faceți nimic pentru rezolvarea problemelor”.

Ministerul energiei a anunţat în această dimineaţă că mMinistrul Energiei Anton Anton împreună cu Secretarul de Stat Doru Vişan vor avea în cursul zilei de astăzi, 17 ian 2019, o nouă întâlnire cu liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia, urmare a reluării grevei in carierele CEO. 

Potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, opririle neprogramate, avariile, incidentele din piaţa de energie a sunt rezultatul lipsei de investiții din ultimii ani în sectorul energetic, dar mai ales al lipsei de viziune, profesionalism, înțelegere și soluții din partea celor ce au alterat politic profesionalismul din Ministerului Energiei.

Acesta  menţionează: “S-au împlinit 4 ani de când mi-am dat demisia din Ministerul Energiei, scârbit de incompetența și practicile politicianiste ale noii conduceri ministeriale.

Aunci prețul energiei electrice pentru ziua următoare era de 140 lei/MWh.
Dupa 4 ani prețul energiei electrice pentru ziua următoare este de 600 lei/MWh.

Atunci nu se punea problema insuficienței stocurilor de combustibili pentru iarnă și nici nu erau grupuri energetice indisponibilizate accidental sau intrate în revizii în plină iarnă. Azi, mai sunt stocuri de cărbune pentru o săptămână.

Lista grupurilor energetice oprite de la începutul anului e mai lungă ca un acatist:
3 grupuri Turceni-CE Oltenia
2 grupuri Rovinari-CE Oltenia
1 grup Ișalnița-CE Oltenia
1 grup Porțile de Fier-Hidroelectrica
1 grup Iernut-Romgaz
1 grup Paroșeni-CE Hunedoara
1 grup Mintia-CE Hunedoara
1 grup București Vest-ELCEN.

Opririle neprogramate, avariile, incidentele sunt rezultatul lipsei de investiții din ultimii ani în sectorul energetic, dar mai ales al lipsei de viziune, profesionalism, înțelegere și soluții din partea celor ce au alterat politic profesionalismul din Ministerului Energiei. Sistemul electro-energetic național merge mai departe cu centrale vechi și uzate. Politica guvernului de a lua 90% din profitul companiilor pe care le deține și, mai nou, taxa de 2% din cifra de afaceri, lasă la dispoziția companiilor tot mai puține resurse financiare pentru modernizări și investiții. Dacă nimic nu se schimbă, sfârșitul e aproape…Vă sfătuiesc să aveți în casă măcar un mănunchi de lumânări”.

 

BVBStiri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (20/10/2020)

Completarea ordinii de zi a AGEA convocata pentru data de 2/3 noiembrie 2020

ALRO S.A. (ALR) (20/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020