Update articol:

Mihai Fercală: Probabil SIF Transilvania va participa ca acționar la înființarea CCP și ar trebui și ca Depozitarul Central să fie co-acționar

SIF Transilvania (SIF3) este prima companie care anunță oficial că dorește să facă parte din acționariatul Contrapărții Centrale (CCP), instituție necesară pentru existența unei piețe de derivate la Bursa de Valori București (BVB).

Acționarii BVB au decis, în ianuarie, aprobarea unei investiții de maxim 10 milioane de euro, pentru înființarea unei contrapărți centrale locale (CCP), iar conducerea BVB trebuie să găsească co-acționari la acest proiect, până la minim 16 milioane de euro, până la finalul acestei luni.

Mihai Fercală, președintele Directoratului SIF Transilvania, ne-a declarat: “Dacă a votat în AGA BVB, pentru înființarea CCP, atunci, probabil că SIF Transilvania va participa la capitalul instituției. Vom vedea cu ce sumă.

Cred că toate SIF-urile ar trebui să participe, dar și Depozitarul Central, pentru că este o instituție care va lucra cu CCP-ul. Structura acționariatului va trebui aprobată de ASF.

Este nevoie de CCP, pentru a relua tranzacțiile pe derivate. Când exista Bursa de la Sibiu – Sibex – SIF Transilvania a cerut celor două burse să fuzioneze, pentru a menține piața derivatelor. Se pare că, atunci, Consiliul Bursei nu a dorit. Sper ca, până la urmă, să reușim înființarea acestei Contrapărți“.

Recent, Adrian Tănase, CEO-ul BVB, ne-a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate, că este nevoie ca acționari în CCP de investitori instituționali și participanți importanți din piața de capital și celei de energie, pentru care existența unei Contrapărți Centrale va aduce îmbunătățiri în liniile lor principale de business.

Conform lui Tănase, scopul principal al înființării CCP este creșterea lichidității pe piața de capital. Obiectivul BVB este dublarea valorii tranzacționate, în zece ani, potrivit proiectului pentru CCP. Proiectul este estimat că va ajunge pe profit începând cu anul 2 de funcționare al CCPRO.

BVBStiri BVB