Update articol:
INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE - BVB caută investitori instituționali care să fie co-acționari la CCP

Adrian Tănase, BVB: “Scopul principal al înființării CCP este să creștem lichiditatea pe piața de capital”

Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti / Sursa Facebook
CEO-ul BVB estimează că, în a două jumătate a anului 2020, CCP-ul va fi autorizat și funcțional, dar și că va fi pe profit încă din primul an întreg de funcționare (2021)

Adrian Tănase, CEO-ul Bursei de Valori București, mai are la dispoziție două luni să găsească investitori dispuși să pună 6 milioane de euro, pe lângă cele 10 puse în joc de BVB, pentru înființarea Contrapărții Centrale locale, conform proiectului aprobat de acționarii Bursei în ianuarie.

Contrapartea Centrală este o instituție necesară, conform regulilor europene, pentru decontarea derivatelor, iar faptul că BVB nu a contractat un astfel de serviciu este motivul pentru care a trebuit să renunțe la piața futures.

Discuții despre un CCP local au mai avut loc pe vremea când director general la BVB era Victor Cionga, iar bursa derivatelor de la Sibiu – Sibex – era încă în viață (a fost absorbită de BVB). Ludwik Sobolewski, fostul CEO al BVB, este cel care a decis renunțarea la piața derivatelor de la BVB, chiar la începutul mandatului său în România.

AGA BVB a aprobat, recent, proiectul lui Adrian Tănase, în ciuda opoziției făcută de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), acționar important al BVB, care dorea o CCP regională, la care să contribuie mai multe burse.

Adrian Tănase a declarat, în interviul acordat în exclusivitate, că este nevoie ca acționari în CCP de investitori instituționali și participanți importanți din piața de capital și celei de energie, pentru care existența unei Contrapărți Centrale va aduce îmbunătățiri în liniile lor principale de business. În ianuarie, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, a anunțat intenția OPCOM de participare la capitalul CCP – eventual cu 3 milioane de euro, iar potrivit lui Tănase, acum, se poartă discuții legate de aspectele tehnice ale acestei colaborări.

***

 Ideea înființării unei CCP locale este un subiect care a ținut agenda în ultimii ani. Ați reușit conturați un proiect și obțineți acordul acționarilor BVB pentru o investiție de 10 milioane de euro într-o CCP locală. Aveți în vedere un roadshow pentru obținerea restului de 6 milioane de euro? 

Adrian Tănase: Existența unei instituții locale pentru serviciile de contraparte centrală pentru piața spot și cea de derivate creează premisele eliminării în totalitate a riscului de contraparte din piața noastră. Am ales să dezvoltăm o instituție locală, pentru că doar o astfel de soluție poate răspunde în totalitate nevoilor pieței locale de capital și cea de energie, în moneda locală, adaptată participanților și investitorilor. Ca etape următoare, după aprobarea în Adunarea Generală a Acționarilor BVB, vom înființa compania și vom începe pregătirea dosarului de autorizare. În acest demers, avem nevoie alături de noi ca acționari investitori instituționali și participanți importanți din piața de capital și celei de energie, pentru care existența unei Contrapărți Centrale va aduce îmbunătățiri în liniile lor principale de business. Acest proces de asociere ar trebui să se deruleze în următoarele două luni, pentru a menține calendarul asumat.

Aveți până acum promisiuni din partea unor investitori care doresc fie co-acționari la CCP? Către cine v-ați îndreptat?

Adrian Tănase: Am inițiat multiple discuții cu potențiali investitori, scopul fiind obținem promisiuni ferme de participre la capitalul CCP până la data de 15 aprilie 2019, astfel încât Consiliul de Administrație al BVB să poată decide asupra structurii finale a acționariatului CCP până la sfâriștul lunii aprilie, conform mandatului dat de Adunarea Generală BVB din 29 ianuarie 2019.

S-a concretizat cooptarea OPCOM în proiectul CCP?

Adrian Tănase: Concretizarea acestei colaborări este foarte importantă fiind un element semnificativ în cadrul Planului de Afaceri pe baza căruia acționarii BVB au aprobat investiția în CCP. Suntem în faza discuțiilor legate de aspectele tehnice ale acestei colaborări.

Aveți în vedere și contractarea unor împrumuturi bancare pentru acest proiect?

Adrian Tănase: Nu vom contracta credite, este obligatoriu pentru solvabilitatea CCP ca proiectul să fie finanțat exclusiv prin participări la capital din partea acționarilor.

Unul dintre acționarii importanți ai BVB – BERD – nu a susținut acest proiect, ba chiar a încercat îi convingă pe ceilalți acționari îl respingă. Care au fost argumentele cu care i-ați convins pe acționari proiectul dumneavoastră este mai bun față de unul regional?

Adrian Tănase: Nu putem indica sau comenta modul în care votează actionarii noștri. Legat de proiectul de CCP local ce a fost aprobat, principalele argumente prin care am convins majoritatea acționarilor BVB să voteze în favoarea acestui proiect ar fi: 1. suportul autorităților (ASF, BNR și ANRE) pentru această soluție, suport ce este absolut necesar pentru implementarea unei piese de infrastructură atât de importantă pentru piața financiară și cea de energie; mai mult, datorită suportului ASF, am putut propune o soluție care să nu aducă costuri suplimentare pentru tranzacțiile de pe piață spot; 2. echipa locală de risc management care să cunoască foarte bine riscurile încorporate de instrumentele financiare românești ce vor fi compensate de CCP; 3.decizie locală în ceea ce privește condițiile de acces la serviciile CCP mai ales pentru brokerii locali, scopul final fiind ca toți brokerii ce activează în momentul de față pe Bursă de Valori București să aibă acces la aceste servicii 4. Servicii de contraparte centrală în moneda locală.

Cum evaluați relația cu BERD în viitor?

Adrian Tănase: Relația cu BERD este foarte importantă pentru noi având în vedere rolul pe care BERD l-a avut de-a lungul timpului în dezvoltarea pieței locale de capital. Ne dorim să colaborăm în continuare cu BERD în implementarea proiectelor de dezvoltare a pieței.

Ați cheltuit aproximativ 1 milion de lei pentru consultanță, în vederea înființării CCP, pe care intenționați îi recuperați din viitoarea companie înființată. Către cine au mers acești bani și ce servicii au oferit?

Adrian Tănase: Consultanța la care vă referiți a fost foarte importantă pentru construcția Planului de Afaceri ce a fost propus acționarilor BVB, atingând aspecte legate de: stabilirea cerințelor de capital pentru CCP, analizz structurii organizaționale pentru CCP, impactul operațional al CCP în arhitecturz locală a pieței de capital, tipologii de decontare posibile în modelul cu CCP, mecanisme de risk management aplicabile. Din cauza clauzelor de confidențialitate, nu putem oferi în acest moment mai multe detalii.

Cât estimați va dura până când CCP-ul va fi funcțional? Care sunt estimările dumneavoastră legate de recuperarea investiției?

Adrian Tănase: Toate informațiile legate de acest proiect le puteți găsi în cadrul Planului de Afaceri ce a fost prezentat acționarilor BVB pentru Adunarea Generală din ianuarie 2019. Estimăm că, în a două jumătate a anului 2020, CCP-ul va fi autorizat și funcțional, scopul principal fiind să depunem dosarul de autorizare la ASF în cursul anului 2019. Legat de proiecțiile financiare, estimăm CCP va fi pe profit încă din primul an întreg de funcționare (2021), generând un IRR de 10% pentru acționarii direcți în CCP în cazul de baza descris în cadrul Planului de Afaceri.

Cum apreciați va fi afectat acest proiect de OUG 114 – cu impact în domeniul energiei?

Adrian Tănase: Nu vedem un impact direct asupra acestui proiect. Evident că pentru a avea o piață de instrumente derivate eficientă este obligatoriu să avem și o piață spot eficientă, iar pentru asta este necesar să existe stabilitate și predictibilitate legislativă, precum și o comunitate mult mai dezvoltată de investitori care să tranzactioneze în piața de capital locală.

Aveți în vedere o reducere a comisionelor, având în vedere ASF a anunțat o reducere, în condițiile înființării CCP?

Adrian Tănase: Da, și această informație există în Planul de Afaceri prezentat acționarilor. BVB va scădea, de asemenea, comisioanele de tranzacționare în momentul în care CCP va fi funcțional cu echivalentul a 0,01% atât pe partea de cumpărare, cât și pe partea de vânzare a tranzacției. De asemenea, în cadrul aceluiași document, ne-am asumat și un calendar de scădere a comisioanelor de tranzacționare pe măsură ce lichiditatea se va îmbunătăți.

Cum va arată piața de capital din România, după înființarea CCP?

Adrian Tănase: Scopul principal al înființării CCP este să creștem lichiditatea pe piața de capital, aceasta putând să se  îmbunătățească semnificativ în momentul în care investitorii pot implementa orice strategie investițională datorită existenței pieței de derivate; astfel, cazul de bază în cadrul Planului de Afaceri este construit pe premisa că lichiditatea BVB se va dubla în primii 10 ani de funcționare a CCP, premisă ce credem că este conservatoare.

BVB merge mai departe cu planurile înființării CCP locale, după ce a primit acordul acționarilor

Acționarii BVB convocați marţi să aprobe o investiție de 10 milioane de euro în contrapartea centrală locală

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii