Update articol:

Mihai Fifor (PSD): Guvernul scuteşte băncile şi corporaţiile de taxe de miliarde de lei, în timp ce refuză dublarea alocaţiilor

Foto Facebook Foto Facebook

Pe principiul “semne bune anul are”, în timp ce scutește băncile și corporațiile de plata unor taxe de miliarde de lei, PNL refuză o necesară majorare a alocațiilor pentru copii, spune senatorul PSD Mihai Fifor, fost secretar general al partidului. 

Acesta a precizat: “Ca de fiecare data, Orban acuză PSD. Asta stie, asta face. Zice premierul că PSD este iresponsabil pentru că a adoptat dublarea alocațiilor pentru copii, care nu poate fi susținută de bugetul de stat.

În schimb, ce sa vezi, Orban susține că PNL a fost responsabil când a propus aceeași măsură la începutul anului 2019, pe motiv că atunci alocațiile erau prea mici și că ei au fost responsabili întrucât au indicat sursa de finanțare pentru această măsură.

Ambele argumente invocate de PNL sunt, desigur, false:
1) Alocațiile pentru copii sunt în continuare mult prea mici în raport cu necesitățile pentru creșterea unui copil. Mai mult, natalitatea din România este într-o scădere accentuată, ceea ce impune măsuri foarte consistente pentru încurajarea natalității.

2) PNL a fost total iresponsabil, dar și diletant, când a indicat ca sursă de finanțare excedentul la fondul de pensii, fiind știut că banii de pensii nu pot fi folosiți cu altă destinație bugetară, întrucât aceste sume reprezintă drepturi patrimoniale ale contribuabililor. Atunci, PSD a trebuit să repare prostia făcută de amendamentul PNL, prin modificarea legii plafoanelor bugetare astfel incat sa poata majora deficitul generat de dublarea alocațiilor.

Mai mult, PSD a indicat sursa de finanțare pentru noua dublare a alocațiilor, respectiv menținerea taxei pe activele bancare și a taxei de 2% pe cifra de afaceri a corporațiilor din energie.

Este inexplicabil, insa, de ce PNL îi scutește de taxe pe cei cu venituri mari (băncile și companiile din energie), dar nu vrea să dea pentru copiii din România.

Sau, poate, e explicabil…cinismul PNL este deja o marcă inregistrata a politicii romanesti”.