Președintele AMEPIP, Mihai Precup, a prezentat la Bruxelles oficialilor Comisiei Europene stadiul și progresele făcute de România în privința țintelor și jaloanelor din PNRR referitoare la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice. Precizările reprezentantului AMEPIP completează demersurile făcute de specialiștii Ministerului Proiectelor și Fondurilor Europene și diplomații de la reprezentanța permanentă a României de la Bruxelles, pentru finalizarea procedurilor privind cererea 3 de plată din PNRR.
Ce trebuie să facă cei din sectorul privat care și-ar dori să facă parte din consiliile de administrație ale companiilor de stat?
”Pentru a atrage expertiză din sectorul privat ȋn consiliul de administraţie al companiilor de stat, pe pagina de internet a Agenției am publicat un formular electronic de ȋnscriere ȋn Corpul Administratorilor de Întreprinderi Publice, gestionat de către AMEPIP”, a precizat președintele AMEPIP, Mihai Precup.
„Agenția este deplin operațională, legea în baza căreia funcționează este în vigoare și se aplică; astfel, două dintre condiționalitățile PNRR privind AMEPIP sunt îndeplinite”, a precizat Mihai Precup, președintele AMEPIP.
”Sunt încrezător că printr-un efort de mobilizare, sub coordonarea prim-ministrului Marcel Ciolacu, vom îndeplini și unul dintre cele mai dificile jaloane din PNRR – care derivă și din procesul de aderare al țării noastre la OCDE”, a continuat acesta.
Jalonul din PNRR privind guvernanța corporativă în companiile de stat depinde de procedura de selecție pentru majoritatea întreprinderilor publice centrale – companii sau regii ale statului român.
Acest obiectiv este îndeplinit pentru 25 dintre acestea, pentru alte 72 procedura necesară a fost inițiată și este în derulare, au explicat experții din AMEPIP.