Update articol:

Mihai Purcărea, BRD Asset Management: Mă aștept să vedem o evoluție bună a pieței locale în 2021, în special datorată creșterii multiplilor de evaluare a companiilor

“2020 ne-a oferit un exemplu bun privind importanța planificării și menținerii unei strategii”

Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, spune că, în 2020 a fost un an extrem de dificil, dar pentru un investitor care și-a menținut calmul și a rămas investit în toată această perioadă, rezultatul este unul chiar bun. “În 2020, am observat o preferință ușor crescută pentru fondurile de acțiuni. Începând cu luna aprilie, acțiunile au înregistrat creșteri importante care au atras investitorii către acest tip de plasamente.
Pe de altă parte, prețurile titurior de stat au înregistrat fluctuații mari, fapt ce i-a speriat pe mulți investitori care nu se așteptau ca astfel de active, văzute sigure să fluctueze atât de mult”, ne-a spus el. Mihai Purcărea se așteaptă la o evoluție bună a pieței locale în 2021, în special datorată creșterii multiplilor de evaluare a companiilor.

***

Cum caracterizați evoluția pieței fondurilor de investiții în 2020?
Mihai Purcărea: A fost un an extrem de dificil: în primăvară, incertitudinea adusă de Covid 19 a dus la o panică generalizată în piețele financiare, prețurile activelor înregistrând scăderi puternice iar mulți clienți speriați de ce se întâmplă au decis să lichidizeze portofoliile. A urmat apoi cea mai rapidă revenire a piețelor financiare din istorie, când în doar câteva luni, toată pierderea de valoare a activelor a fost recuperată.
Toate aceste mișcări s-au reflecat bineînțeles și în industria fondurilor de investiții – în martie și aprilie au fost retrageri record ale clienților din fonduri de investiții, urmând că apoi, după stabilizarea piețelor, clienții să revină timid cu plasamente în fonduri de investiții.

Dacă ar fi să ne uităm acum la întregul an, observăm că activele investite în fonduri de investiții sunt în scădere, însă având în vedere contextul prin care am trecut, cred că situația este una totuși pozitivă.

Care au fost fondurile preferate de investitori? Din ce motive?
Mihai Purcărea: În 2020, am observat o preferință ușor crescută pentru fondurile de acțiuni. Începând cu luna aprilie, acțiunile au înregistrat creșteri importante care au atras investitorii către acest tip de plasamente.

Pe de altă parte, prețurile titurior de stat au înregistrat fluctuații mari, fapt ce i-a speriat pe mulți investitori care nu se așteptau ca astfel de active, văzute sigure să fluctueze atât de mult. Din păcate este o confuzie des întâlnită – titlurile de stat sunt garantate de statul emitent la scadența acestora, însă între timp acestea se tranzacționează pe piața secundară, iar prețurile pot fluctua semnificativ față de valoarea lor nominală.
Astfel că fondurile de venit fix s-au confruntat în mare parte cu retrageri de capital în 2020, în special în perioada Martie – Aprilie.

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2020?
Mihai Purcărea: Anul s-a încheiat surprinzător de bine pentru toate activele financiare – în ciuda fluctuațiilor mari, investițiile în obligațiuni au adus profituri importante, iar piețele de acțiuni fie au recuperat deja toată pierderea provocată de Covid19 sau încheie anul în jurul valorilor de anul trecut.

Cred 2020 ne-a oferit un exemplu bun privind importanța planificării și menținerii unei strategii. Pentru un investitor care și-a menținut calmul și a rămas investit în toată această perioadă rezultatul este unul chiar bun. Pe de altă parte, pentru investitorii care au reacționat emoțional în perioada martie – aprilie și au vândut în acele momente rezultatul poate fi unul foarte slab.
Astfel, deși piața de capital a evoluat în general bine, rezultatul investitorilor poate fi extrem de diferit în funcție de comportamentul avut în criză.

Ce estimări aveți pentru 2021 viitor în privința evoluției BVB?
Mihai Purcărea: Trecerea la statutul de piață emergentă a reprezentat un pas important pentru bursa locală, care cred că va genera un cerc vituos: anii următori vom vedea noi companii incluse în indicii FTSE Russell și astfel îmbunătățirea lichditații înregistrate, fapt ce va atrage noi investitori în piața din România.
De asemenea, principalul factor care va ghida piața de acțiuni va fi evoluția pandemiei generată de Covid19 și măsurile luate de guverne pentru combaterea acesteia.
Personal, mă aștept să vedem o evoluție bună a pieței locale în 2021, în special datorată creșterii multiplilor de evaluare a companiilor, care se situează mult în urmă multiplilor pe care îi vedem în piețe emergente sau dezvoltate.

Ce așteptări aveți pentru 2021 în privința listarilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Mihai Purcărea: Cred că vom vedea activitate (atât listari, cât și emisiuni noi de obligațiuni) în special în zona companiilor mici și medii, unde observăm un interes crescut în ultimii ani pentru finanțare prin bursa locală.

Ce așteptări mai aveți de la autorități?

Mihai Purcărea: Debirocratizarea. În momentul de față există o birocrație destul de mare asociată investirii pe piața de capital, mai ales dacă comparăm cu alternativa clasicului depozit bancar. Pentru investițiile la bursă sau în fonduri de investiții clienții trebuie să depună declarația unică, fapt ce este destul de neplăcut. Sper să găsim deschidere de la autorități pentru simplificarea procedurilor fiscale aplicabile investitorilor în piață de capital.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014