Update articol:
CRIZĂ ÎN VENEZUELA

Mike Pompeo: Maduro voia să plece în Cuba, însă a fost sfătuit de Moscova să rămână în ţară (video discurs Maduro)

https://twitter.com/NicolasMaduro https://twitter.com/NicolasMaduro

Preşedintele venezuelan Nicolas Maduro era pregătit  să plece în exil spre Cuba acum câteva ore, însă a fost descurajat de Rusia, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, potrivit AFP.

“Era un avion pe pistă, era pregătit să plece (marţi) dimineaţă, potrivit informaţiilor noastre, dar ruşii i-au indicat că ar trebui  să rămână”, a declarat Mike Pompeo pentru CNN.

Şeful diplomaţiei americane, fost director CIA, s-a referit la “numeroase discuţii” care au permis Washingtonului să tragă concluzia că “avionul lui Maduro era parcat pe pistă şi că era pregătit să decoleze”.

Jurnalistului de la CNN care l-a întrebat dacă are de transmis vreun mesaj liderului socialist, fostul director al CIA a răspuns: “Încălzeşte motoarele” avionului.

Dacă Maduro nu pleacă, a avertizat demnitarul american, “consecinţele pentru el şi pentru cei care îl protejează vor continua să crească”. Potrivit şefului diplomaţiei de la Washington, Statele Unite au avut “oportunitatea de a face cunoscut” Havanei că este “inacceptabil” să îl “protejeze pe acest criminal”.

Mai devreme, preşedintele american, Donald Trump, a îndemnat Cuba să înceteze sprijinul militar acordat regimului Nicolas Maduro, ameninţând cu aplicarea unui embargo “total” asupra insulei situate în largul coastelor Floridei.

Potrivit AFP, China, Cuba și Rusia rămân principalii susținători ai lui Maduro, un preşedinte care conduce o ţară  a cărei economie se prăbușește și care a trimis milioane de venezueleni în afară.

 

“Dacă trupele şi miliţiile cubaneze nu încetează imediat operaţiunile lor militare şi altele în scopul de a provoca moartea şi a distruge Constituţia Venezuelei, un embargo deplin şi total, precum şi sancţiunile cele mai grave care există vor fi impuse insulei Cuba”, a scris pe Twitter Donald Trump.

Venezuela: Maduro a apărut la televiziunea de stat împreună cu ministrul apărării

Preşedintele venezuelan Nicolas Maduro a apărut marţi noapte la postul naţional de televiziune împreună cu ministrul apărării, generalul Vladimir Padrino, prima apariţie publică după ce opoziţia a lansat în cursul zilei un apel la o revoltă militară, transmite Reuters. În discursul său, Nicolas Maduro a anunţat că l-a numit din nou pe Gustavo Gonzalez Lopez la conducerea securităţii politice, SEBIN, fără să ofere detalii despre demiterea lui Manuel Cristopher Figuera din funcţia respectivă.

 

Cristopher Figuera l-a înlocuit pe Gonzalez Lopez anul trecut în postul de director general al SEBIN (Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional).

Cel puţin 69 de răniţi în violenţele de la Caracas

Cel puţin 69 de persoane au fost rănite, dintre care două de gloanţe, în altercaţiile care au survenit marţi la Caracas în cursul manifestaţiilor în sprijinul unui grup de soldaţi care s-au raliat opozantului Juan Guaido, au anunţat serviciile medicale din capitala Venezuelei, notează AFP, potrivit Agerpres.

Conform presei venezuelene, încă o persoană a fost rănită de gloanţe în cursul ciocnirilor care s-au produs în cursul evenimentelor considerate de guvernul lui Nicolas Maduro o “tentativă de lovitură de stat”. Potrivit autorităţilor, un soldat din trupele fidele actualului preşedinte a fost, de asemenea, rănit.

Potrivit serviciilor medicale din municipalitatea Chacao, care aparţine de Caracas, o femeie de 32 de ani a fost rănită de două gloanţe în timpul manifestaţiei care a urmat apelului lansat armatei de Juan Guaido să i se alăture în proiectul său de a-l alunga pe Nicolas Maduro de la preşedinţie.

Victima se afla pe artera Francisco-de-Miranda, în estul capitalei venezuelene, când persoane mascate au atacat cortegiul, potrivit manifestanţilor.

Un alt protestatar, de 31 de ani, a fost rănit de gloanţe la mână tot în municipalitatea Chacao.

Din cele 69 de persoane care au primit îngrijiri medicale, 41 au prezentat răni cauzate de gloanţe de cauciuc.

La scurtă vreme după apelul lansat de Juan Guaido de la baza aeriană militară La Carlota, mii de persoane s-au adunat pe artera care o mărgineşte şi au izbucnit altercaţiile. În timpul violenţelor, un vehicul blindat a intrat în mulţime, potrivit imaginilor difuzate de presa locală şi străină.

Un soldat din trupele fidele preşedintelui Nicolas Maduro a fost, de asemenea, rănit de gloanţe, a făcut cunoscut ministrul apărării, generalul Vladimir Padrino. Media locale au mai informat că un alt manifestant a fost rănit de gloanţe în burtă.

Reuters: Erik Prince, fondatorul Blackwater, are un plan să trimită o armată de mercernari în Venezuela, pentru a ajuta la răsturnarea președintelui Nicholas Maduro

 

Uniunea Europeană a îndemnat la “cea mai mare reţinere” în Venezuela

Uniunea Europeană a îndemnat marţi la “cea mai mare reţinere” în Venezuela. “Uniunea Europeană urmăreşte îndeaproape ultimele evenimente din Venezuela. Reafirmăm că nu poate fi decât o soluţie politică, paşnică şi democratică pentru a ieşi din crizele multiple cu care se confruntă ţara”, a declarat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, într-un comunicat.

“Uniunea Europeană respinge orice formă de violenţă şi îndeamnă la cea mai mare reţinere pentru evitarea pierderilor de vieţi omeneşti şi escaladarea tensiunilor”, a adăugat ea. UE este “ferm alături de poporul venezuelan şi aspiraţiile sale democratice legitime”, a subliniat Federica Mogherini.

“Vom continua să depunem toate eforturile pentru revenirea la democraţie şi statul de drept, prin intermediul unor alegeri libere şi corecte, în spiritul Constituţiei venezuelene”, a mai afirmat şefa diplomaţiei europene.

Mai mulţi militari au cerut azil la ambasada Braziliei

Un grup de soldaţi venezueleni a cerut marţi azil la ambasada Braziliei la Caracas, a făcut cunoscut o sursă din cadrul preşedinţiei de la Brasilia, relatează AFP.
“Am primit mai multe cereri de azil din partea unor militari, dar nu putem spune numărul lor, nici care este gradul acestora”, a confirmat sursa pentru AFP.

Presa braziliană a informat că este vorba despre cereri de azil depuse de 25 de soldaţi venezueleni.

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, şi-a exprimat din nou marţi pe Twitter sprijinul pentru “tranziţia democratică în curs în Venezuela”: “Îndemnăm toate ţările care recunosc idealurile de libertate să i se alăture lui Juan Guaido în căutarea unei soluţii pentru a pune capăt dictaturii lui Maduro”.

Preşedintele Jair Bolsonaro a fost întotdeauna un critic virulent al regimului condus de Nicolas Maduro, însă a îndepărtat până în prezent orice intervenţie militară în ţara cu care Brazilia are frontieră comună.

Opozantul Leopoldo Lopez s-a refugiat în ambasada chiliană la Caracas

Leopoldo Lopez, unul dintre liderii opoziţie venezuelene, s-a refugiat marţi în ambasada chiliană la Caracas, a făcut cunoscut şeful diplomaţiei de la Santiago de Chile, Roberto Ampuero, citat de dpa şi EFE. Lopez, soţia sa, Lilian Tintori, şi fiica lor au “intrat ca invitaţi în reşedinţa misiunii noastre diplomatice”, a scris pe Twitter ministrul de externe chilian. “Chile îşi reafirmă angajamentul său faţă de venezuelenii democraţi”, a adăugat el. Leopoldo Lopez, în arest la domiciliu din iulie 2017, a afirmat mai devreme că a fost eliberat de militari, potrivit dpa.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022