Update articol:
APROPIAT DE DONALD TRUMP

Reuters: Erik Prince, fondatorul Blackwater, are un plan să trimită o armată de mercernari în Venezuela, pentru a ajuta la răsturnarea președintelui Nicholas Maduro

Foto Facebook Foto Facebook

Erik Prince – fondatorul controversatei companii private de securitate Blackwater și un susținător proeminent al președintelui american Donald Trump – a impus un plan de desfășurare a unei armate private pentru a ajuta la răsturnarea președintelui socialist al Venezuelei, Nicholas Maduro, au declarat patru surse care au cunoştinţă de acest plan, citate de Reuters.

În ultimele câteva luni, au spus sursele, Prince a căutat investiții și sprijin politic pentru o astfel de operațiune de la suporterii influenți ai lui Trump și de la exilații bogați din Venezuela.

În întâlniri private din Statele Unite și Europa, se pare că Erik Prince a schițat un plan de organizare a unui număr de 5.000 de militari mercenari în numele liderului de opoziție din Venezuela, Juan Guaido, potrivit a două surse apropiate situaţiei. O singură sursă a spus că Prince a organizat întâlniri despre această problemă încă de la jumătatea lunii aprilie.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, Garrett Marquis, a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat dacă Prince a propus acest plan guvernului și dacă ar fi fost luat în considerare. O persoană apropiată de administrația Trump a spus că oficialii de la Casa Albă nu vor susține un astfel de plan.

Reprezentanţii opoziției Venezuelei nu au discutat despre operațiunile de securitate cu Prince, a declarat purtătorul de cuvânt al Guaido, Edward Rodriguez, care nu a răspuns la întrebările suplimentare de la Reuters. De asemenea, guvernul Maduro nu a răspuns Reuters.

Unii experți în securitate din Venezuela și SUA consideră că planul lui Prince este periculos pentru că ar putea declanșa un război civil.

O persoană exilată din Venezuela, apropiată de opoziție, a declarat că este de acord cu un astfel de plan şi a precizat că astfel de contractanți privați s-ar putea dovedi folositori, în cazul în care guvernul lui Maduro se prăbușește, oferind securitate noii administraţii.

Un purtător de cuvânt al lui Prince, Marc Cohen, a declarat în această lună că şeful de la Blackwater “nu intenționează să opereze sau să implementeze o operațiune în Venezuela” și a refuzat să răspundă la întrebări suplimentare.

Lital Leshem – directorul relațiilor cu investitorii de la firma de capital privată a lui Prince, Frontier Resource Group – a confirmat, însă,  anterior interesul lui Prince pentru operațiunile de securitate din Venezuela: “El are o soluție pentru Venezuela, la fel cum are și o soluție pentru multe alte locuri”.

Juan Guaido, liderul autodeclarat al Venezuelei: „Faza finală” de a-l răsturna pe Maduro a început

 

Cele două surse Reuters, care ştiu planul lui Prince, au declarat că acesta cere să înceapă cu operațiunile de informații și mai târziu să trimită 4.000 – 5.000 de militari mercenari din Columbia și alte națiuni din America Latină pentru a desfășura operațiuni de luptă și stabilizare. 

Reuters notează că, pentru Prince, acest plan ar putea reprezenta ultimul efort dintr-o lungă campanie de privatizare a războiului. Prince a lansat contractori privaţi de securitate  în zone de conflict din Asia Centrală, Africa, spre Orientul Mijlociu.

Unul dintre argumentele principale ale lui Prince este acela că Venezuela are nevoie de ceea ce Prince numește un “eveniment dinamic” pentru a elimina impasul care există din ianuarie, când Guaido – șeful Adunării Naționale a Venezuelei – a invocat Constituția pentru a-și asuma președinția interimară a ţării.

Maduro l-a denunțat pe Guaido, susținut de majoritatea națiunilor occidentale, ca o marionetă din SUA, care încearcă să dea o lovitură de stat. Instituțiile guvernamentale cheie – inclusiv armata – nu și-au schimbat loialitatea față de Guaido, în pofida creșterii presiunii internaționale şi a sancțiunilor impuse de Statele Unite și aliații săi.

Ţintind activele îngheţate

Cele două surse, care cunosc planul lui Prince din Venezuela, au declarat că acesta solicită 40 de milioane de dolari de la investitori privați. El urmărește, de asemenea, să obțină finanțare  din activele venezuelene de miliarde de dolari care au fost confiscate de guvernele din întreaga lume, care au impus sancțiuni Venezuelei, membru OPEC şi un important exportator de petrol.

Cu toate acestea, este neclar modul în care opoziția venezueleană poate accesa în mod legal aceste bunuri, conform Reuters. Prince a spus oamenilor la întâlniri că el crede că Guaido are autoritatea de a-și forma propria forță militară, deoarece a fost recunoscut la nivel internațional drept liderul de drept al Venezuelei.

Prince a propus o forță armată formată din “perueni, ecuadoreani, columbieni, vorbitori spanioli”, conform unei surse Reuters, adăugând că Prince a susținut că astfel de soldați ar fi mai agreaţi  decât americanii.

Prince – pionier în contractarea militară privată

Erik Prince a fost un pionier în contractarea militară privată în timpul războiului din Irak, când guvernul american a angajat Blackwater pentru a asigura securitatea operațiunilor Departamentului de Stat de acolo.

În 2007, angajații Blackwater au împușcat și ucis 17 civili irakieni la Piața Nisour din Bagdad, provocând o revoltă internațională. Unul dintre angajații Blackwater implicați a fost condamnat pentru crimă în decembrie și alți trei au fost condamnați pentru omor prin imprudenţă.

Prince a vândut compania de securitate Blackwater  în 2010, însă a deschis recent o companie numită Blackwater USA, care vinde muniție, amortizoare de zgomot și cuțite. În ultimii doi ani, el a condus o campanie nereușită pentru a convinge administrația Trump să înlocuiască soldații americani din Afganistan cu contractori privaţi de securitate.

Începând cu 2014, Prince a condus grupul de servicii Frontier Services din Hong Kong, care are legături strânse cu compania de investiții chineze CITIC și sprijină firmele chineze care operează în Africa cu servicii de securitate, aviație și logistică.

Prince a donat 100.000 de dolari unui comitet de acțiune politică care a sprijinit alegerea lui Trump. Sora lui, Betsy DeVos, este secretarul educației din administrația americană.

Principalul rol al lui Prince în campania lui Trump a fost evidențiat în raportul procurorului special Robert Mueller, lansat în această lună, privind presupusele legături dintre campania Trump și eforturile Rusiei de a influența alegerile prezidențiale din 2016. Raportul a subliniat modul în care Prince a finanțat eforturile de a autentifica e-mailurile despre Hillary Clinton și cum s-a întâlnit în 2016 în insulele Seychelles, în estul Africii, cu un bogat oficial rus, în numele echipei Trump.

Purtătorul de cuvânt al lui Prince, Marc Cohen, a refuzat să comenteze raportul Mueller.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS