Update articol:

Miliardarul din petrol John Catsmisatidis: Există o singură soluție pentru inflație, stimulând producția de țiței; „Avem petrol pentru 100 de ani, deschideți robinetele”

  • Miliardarul din petrol John Catsmisatidis nu este de acord cu Joe Biden în privinţa gestionării crizei prețului benzinei.

  • Catsmisatidis susține că există o singură modalitate de a rezolva inflația, stimulând producția de țiței.

  • Catsimatidis: „Nu noi suntem cei care au creat problema.”

 

Miliardarul John Catsimatidis, care deține sute de benzinării, l-a criticat recent pe  președintele Joe Biden că dă vina pe proprietarii de benzinării pentru prețurile ridicate la pompă, argumentând că există o singură soluție pentru inflație – creșterea producției de țiței. Catsimatidis a făcut aceste observații într-un interviu pentru Fox News pe 24 iunie, după ce i s-a cerut să comenteze cererea lui Biden adresată proprietarilor de benzinării de a „scădea prețul pe care îl percepeți la pompă pentru a reflecta costul pe care îl plătiți pentru produs”.

“Fă-o acum. Fă-o azi. Clienții tăi, poporul american, au nevoie de ajutor acum,” a spus Biden la Casa Albă, la o conferinţă de presă pe 23 iunie, în care președintele a cerut o reducere temporară a taxei pe benzină, a îndemnat companiile petroliere să-și folosească profiturile pentru a crește capacitatea de rafinare și a cerut proprietarilor de benzinării să scadă prețurile la pompă.

Catsimatidis a reacționat la observațiile lui Biden apărând proprietarii de benzinării, susținând că aceștia „au făcut acelaşi profit pe care l-am am obținut-o întotdeauna”, cu care trebuie să acopere salariile și să plătească chiria, facturile de electricitate și alte cheltuieli de exploatare. Catsimatidis a spus: Nu noi suntem cei care au creat problema.”

Prețul benzinei aproape s-a dublat de când Biden a preluat mandatul, președintele dând vina pe lăcomia industriei petroliere, lipsa capacității de rafinare, deficitul global de aprovizionare în contextul unei reveniri puternice a cererii după pandemie și războiul din Ucraina.

Unii experți și persoane din interiorul industriei au susținut, însă,  că politicile anti-combustibili fosili ale administrației Biden au descurajat companiile să investească în capacitatea de rafinare, potrivit zerohedge.com.

„Nu este războiul din Ucraina. Este într-adevăr o constrângere cauzată pe plan intern din partea ofertei”, a spus Ross McKitrick, profesor de economie la Universitatea Guelph din Ontario și expert în politica energetică și de mediu, într-un interviu recent pentru The Epoch Times.

„Nimeni nu este dispus să investească în extinderea capacității de rafinare, deoarece perspectiva din tot ceea ce a spus guvernul este că nu se vor obține aprobările”, a adăugat el.

Opinia lui McKitrick a fost reluată de CEO-ul Chevron, Mike Wirth, care a declarat într-un interviu recent că nu crede că va construi o altă rafinărie de petrol în Statele Unite, argumentând că politicile guvernamentale sunt factorul cheie.

„Am văzut rafinării închise. Am văzut rafinării reutilizate pentru a deveni bio-rafinării. Și trăim într-o lume în care politica, politica declarată a guvernului SUA, este de a reduce cererea pentru produsele pe care le produc rafinăriile”, a spus Wirth.

La rândul său, Catsimatidis a spus în interviul de la Fox că ​​există o singură soluție pentru actuala creștere a inflației – o mare parte se datorează creșterii costurilor energiei. „Avem petrol pentru 100 de ani”, a spus el. „Deschideți robinetele”.

„Dacă deschidem ștuțurile și inundăm piața cu petrol, cu țiței, țiței american, aducem prețul petrolului înapoi” și „inflația dispare”, a spus Catsimatidis.

Şi fondatorul Amazon.com Inc (AMZN.O), Jeff Bezos, l-a criticat pe președintele Joe Biden pentru că le-a cerut companiilor care gestionează benzinăriile să-și scadă prețurile, scrie Reuters. Bezos a scris pe Twitter: „Ouch. Inflația este o problemă mult prea importantă pentru ca Casa Albă să continue să facă astfel de declarații. Este fie o direcție greșită directă, fie o neînțelegere profundă a dinamicii pieței”.

 

Bezos critică cererea lui Biden pentru ca benzinăriile să reducă prețurile

 

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

Erste Group Bank AG (EBS) (04/10/2022)

Notificare - detineri < 5%