Update articol:

Miliardarul egiptean Naguib Sawiris vede preţul petrolului la 100 de dolari peste 18 luni

Naguib Sawiris Foto Facebook

Miliardarul egiptean Naguib Sawiris spune că va cumpăra companii aeriene, fiind astfel în opoziţie cu miliardarul Warren Buffett, care a anunțat, la reuniunea anuală a investitorilor,  că Berkshire Hathaway a vândut toate acţiunile de la companiile aeriene, potrivit CNBC.

Sawiris, președinte și CEO al Orascom Investment Holding și singurul non-coreean care deține o licență de telecomunicații în Coreea de Nord, a declarat marți, la CNBC, că vede oportunităţi nu numai în companiile aeriene, ci și în turism, hoteluri și sectorul internet.

„Cu fiecare criză există şi oportunitate”, a spus Sawiris, adăugând: „Puteți merge astăzi să cumpărați o companie aeriană pentru 1 USD dacă vă asumați cea mai mare parte a datoriei.”

Acţiunile companiilor aeriene din SUA s-au prăbuşit în acest an, deoarece cererea de călătorii aeriene s-a oprit complet, scăzând cu peste 95%, din cauza pandemiei coronavirusului. Boala a infectat peste 3,6 milioane de oameni la nivel global și a omorât cel puțin 256.800, conform datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins.

Sawiris, vorbind din Cairo, a declarat că este de acord cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, cu privire la impulsul controversat al administrației de a redeschide economia Americii.

Acţiunile din SUA au crescut marți în așteptarea ca economia Statelor Unite să se redeschidă. Sawiris a spus că aceasta este „una dintre puținele ori” în care Trump are dreptate, precizând:  „S-ar putea să nu se găsească leacul, s-ar putea să nu se găsească vaccinul, deci cât timp vom fi în închisoare în casele noastre?”

Petrolul la 100 de dolari 

Sawiris a spus că războiul prețurilor între lideurl de facto al OPEC Arabia Saudită și Rusia a fost un efort „calculat” de a ucide industria de șist din Statele Unite și că saudiții procedează  „corect” în ceea ce priveşte petrolul pe termen lung.

În luna martie, OPEC și alți producători majori aliniați cu acesta nu au reușit să ajungă la un acord pentru a reduce producția, iar coronavirusul a început să înăbușe cererea de petrol. Prețurile au atins minimele ultimilor 18 ani, înainte ca alianța să ajungă la un acord de reducere a producţiei cu 9,7 milioane de barili pe zi în aprilie, ceea ce echivalează cu 10% din producția mondială și cea mai mare reducere a producției din istorie.

Întrebat dacă petrolul ar fi atins aceleași niveluri dacă s-ar fi ajuns la un acord OPEC în martie, Sawiris a explicat că prețurile ar fi scăzut oricum din cauza reducerii consumului, „dar nu la acest nivel”.

„Cred că a fost calculat”, a spus el. „Cred că știau că asta se va întâmpla și totuși voiau să o facă, deoarece, prin uciderea unui concurent, prețul va crește la peste 50 sau 60 de dolari. Deci cred, de fapt, că peste 18 luni petrolul va atinge 100 USD ”.

Preţul petrolului a crescut  marți cu 20%, pe măsură ce economiile globale încep să se redeschidă încet, după luni întregi de oprire forțată și optimism în legătură cu o potențială recuperare a cererii.

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/11/2022)

Completarea Convocatorului AGEA, convocata pentru data de 15/16 decembrie 2022

SOCEP S.A. (SOCP) (28/11/2022)

Plata dividend conform Hotarare AGOA 27.09.2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022