Update articol:

Militari americani antrenează în secret armata taiwaneză (presă)

pentagon Sursa foto: pixabay.com

Militari americani antrenează în secret armata taiwaneză “de cel puţin un an” pentru a întări apărarea insulei faţă de China, cu riscul de a provoca furia Beijingului, relatează joi Wall Street Journal, preluat de AFP.

Circa 20 de militari ai forţelor speciale americane şi un contingent de soldaţi din corpul puşcaşilor marini formează mici unităţi ale armatei terestre şi ale marinei taiwaneze, a relatat cotidianul american, citând surse oficiale americane care au dorit să-şi păstreze anonimatul, potrivit Agerpres.

Pentagonul nu a dezminţit informaţia.

“Nu doresc să comentez asupra unor operaţiuni, desfăşurări sau antrenamente specifice, dar aş dori să subliniez că susţinerea noastră pentru Taiwan şi relaţiile noastre de apărare (cu insula) se aliniază ameninţării pe care o reprezintă în prezent Republica Populară Chineză”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Supple.

“Facem apel la Beijing să-şi respecte angajamentele privind o soluţionare paşnică a diferendelor” între China şi Taiwan, a adăugat el.

Wall Street Journal pare să confirme informaţiile apărute în noiembrie în presa taiwaneză, care citau comandamentul naval al insulei, privind sosirea în Taiwan a unor soldaţi ai corpului Puşcaşilor marini şi ai forţelor speciale pentru a forma armata taiwaneză pentru operaţiuni amfibie.

Aceste informaţii au fost apoi dezminţite de autorităţile taiwaneze şi americane, care au reamintit pur şi simplu cooperarea lor în materie de apărare.

Un video publicat anul trecut de armata americană prezenta soldaţi americani participând alături de militari taiwanezi la un exerciţiu numit “Balance Tamper” din Taiwan.

În contextul în care China consideră insula cu 23 de milioane de locuitori o provincie rebelă care trebuie readusă la ordine, inclusiv cu forţa, SUA, principalul aliat al autorităţilor taiwaneze, şi-au înmulţit vânzările de arme către Taiwan în ultimii ani.

China a efectuat recent mai multe incursiuni în zona de apărare aeriană taiwaneză, determinând Washingtonul să se declare “foarte îngrijorat” de “provocarea Beijingului”.

Aceste acţiuni sunt “destabilizatoare” şi ele “subminează pacea şi securitatea regionale”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

“Îndemnăm Beijingul să renunţe la aceste presiuni militare, diplomatice şi economice şi la coerciţia sa împotriva Taiwanului”, a adăugat el, reafirmând “angajamentul de neclintit” al Washingtonului faţă de aliatul său.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022