Update articol:

Ministerul de Externe al Chinei amenință SUA cu contra-măsuri grave dacă Pelosi vizitează Taiwan

Zhao Lijian china Zhao Lijian/ Sursa foto: mfa.gov.cn

*  Potrivit lui Zhao Lijian, vizita lui Pelosi în Taiwan ar destabiliza situația din strâmtoarea Taiwan și ar lovi puternic relațiile dintre China și SUA.

 

Autoritățile chineze vor reacţiona puternic dacă președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwan, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Zhao Lijian.

„Dacă Pelosi vizitează Taiwan, aceasta va fi o interferență gravă în politica internă a Chinei <…> și va duce la consecințe foarte grave”, a subliniat el într-un briefing. „Armata Populară Chineză de Eliberare nu va sta pasibilă la această acţiune”, a adăugat el.

Potrivit diplomatului, vizita lui Pelosi în Taiwan ar destabiliza situația din strâmtoarea Taiwan și ar da o lovitură grea relațiilor dintre China și SUA. „China va lua cu siguranță contramăsuri hotărâte și eficiente”, a precizat el.

Anterior, instituțiile de presă au raportat că Pelosi, al treilea cel mai înalt oficial din ierarhia statului american, plănuieşte să viziteze Taiwan zilele acestea. Această călătorie ar fi prima vizită a unui Președinte al Camerei Reprezentanților SUA în Taiwan în ultimii 25 de ani.

Duminică, o delegație condusă de Pelosi a plecat în Asia pentru a vizita Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia. Politicianul a refuzat să precizeze dacă intenționează să viziteze Taipei în timpul turneului său Asia-Pacific.

Taiwanul este guvernat de administrația locală din 1949, când forțele rămase din Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975) au fugit pe insulă după ce au suferit o înfrângere în războiul civil din China. De atunci, Taiwan a păstrat steagul și alte simboluri ale Republicii Chineze care existau în China continentală înainte de venirea comuniștilor la putere. Beijingul consideră insula una dintre provinciile sale și această poziție este susținută de majoritatea țărilor, inclusiv de Rusia.

 

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, este de așteptat să viziteze Taiwan (oficiali din Taiwan și SUA, citați de CNN)

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021