Update articol:

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, este de așteptat să viziteze Taiwan (oficiali din Taiwan și SUA, citați de CNN)

Nancy Pelosi

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, este de așteptat să viziteze Taiwan ca parte a turneului său în Asia, potrivit unui înalt oficial guvernamental taiwanez și al unui oficial american, în ciuda avertismentelor din partea oficialilor administrației Biden, care sunt îngrijorați de răspunsul Chinei la o vizită atât de importantă, scrie CNN.

 

Vizita – prima pentru un reprezentant al Camerei SUA în ultimii 25 de ani — nu se află în prezent pe agenda publică a lui Pelosi și are loc într-un moment în care relațiile SUA-China sunt la un nivel foarte scăzut.

Oficialul taiwanez a adăugat că este de așteptat ca Pelosi să rămână în Taiwan peste noapte. Nu este clar când va ateriza aceasta la Taipei, conform CNN.

Oficialul american a adăugat că reprezentanții departamentului de apărare lucrează non-stop pentru a monitoriza orice mișcare chineză în regiune și pentru a asigura un plan pentru a o menține în siguranță pe Nancy Pelosi.

Problema Taiwanului — o insulă autonomă despre care China susține că este parte a teritoriului său — rămâne una dintre cele mai controversate. Președintele Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, au discutat pe larg acest lucru într-un apel telefonic de două ore și 17 minute, joi, în timp ce tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut.

„Chestiunea Taiwanului este cea mai sensibilă, cea mai importantă problemă centrală în relațiile dintre China și SUA”, a declarat ambasadorul chinez în SUA, Qin Gang, la Forumul de Securitate din Aspen din iulie.

Biden a spus luna trecută că armata americană s-a opus vizitei lui Pelosi în Taiwan, dar de atunci a refuzat să detalieze avertismentele oficialilor americani. Casa Albă a spus că depinde de președintele Camerei unde călătorește și că are puține cuvinte de spus în decizia ei.

Totuși, oficialii administrației au lucrat în ultimele săptămâni pentru a explica riscurile unei vizite în Taiwan în cadrul întâlnirilor cu Pelosi și echipa ei. Secretarul Apărării Lloyd Austin a declarat recent că a discutat despre o vizită în Asia cu Pelosi.
Administrația are o grijă deosebită pentru securitatea lui Pelosi atunci când călătorește în străinătate, deoarece se află în linia de succesiune prezidențială, scrie CNN.

Oficialii administrației sunt îngrijorați că vizita lui Pelosi vine într-un moment deosebit de tensionat, deoarece Xi vrea un al treilea mandat de președinte, la viitorul congres al Partidului Comunist Chinez. Se așteaptă ca oficialii chinezi de partid să înceapă să pună bazele acestui eveniment în săptămânile următoare, punând presiune asupra conducerii de la Beijing pentru a da dovadă de putere.

Oficialii SUA cred, de asemenea, că conducerea chineză nu înțelege complet dinamica politică din Statele Unite, ceea ce duce la o neînțelegere asupra semnificației potențialei vizite a lui Pelosi. Potrivit surselor SUA, China ar putea confunda vizita lui Pelosi cu o vizită oficială a administrației, deoarece ea și Biden sunt amândoi democrați. Oficialii administrației sunt îngrijorați de faptul că China nu o separă prea mult pe Pelosi de Biden, dacă nu chiar deloc.

Pelosi a fost mult timp un critic al Partidului Comunist Chinez. Ea s-a întâlnit cu dizidenți pro-democrație și cu Dalai Lama — liderul spiritual tibetan în exil, care rămâne un ghimpe pentru guvernul chinez. În 1991, Pelosi a desfășurat un banner alb-negru în Piața Tiananmen din Beijing pentru a comemora victimele masacrului din 1989, care spunea: „Celor care au murit pentru democrație”. În ultimii ani, ea și-a exprimat sprijinul pentru protestele pro-democrație din Hong Kong.

Ambasada Chinei în Statele Unite s-a opus călătoriei ei așteptate, care a fost planificată pentru aprilie, înainte ca Pelosi să fie testată pozitiv pentru Covid-19, îndemnând membrii Congresului să-i spună să nu facă vizita în Taiwan.

„Aș spune că a existat o campanie din partea ambasadei chineze pentru a descuraja o călătorie în Taiwan”, a declarat pentru CNN reprezentantul democrat de la Washington Rick Larsen, copreședintele grupului de lucru SUA-China al Congresului. „Nu cred că e treaba lor să ne spună ce ar trebui să facem. Acesta a fost mesajul meu către ei”, a mai spus Larsen.

Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în SUA, a răspuns că biroul său este în „contact regulat” cu membrii Congresului, inclusiv cu Larsen.

„Cu privire la chestiunea Taiwanului, ne-am exprimat poziția tare și clară”, a spus Pengyu. „Ambasada face toate eforturile pentru a preveni ca pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan și stabilitatea relațiilor dintre China și SUA să fie afectate de potențiala vizită a președintelui Camerei Nancy Pelosi la Taiwan”.

„Sperăm că vor putea fi evitate consecințe grave”, a adăugat el. „Acest lucru este în interesul comun atât al Chinei, cât și al SUA”.

Mulți democrați și republicani din Congres au spus că Pelosi are dreptul de a călători în Taiwan.

„Este doar decizia Președintelui Pelosi dacă va călători sau nu în Taiwan sau în oricare altă țară”, a declarat reprezentantul republican din Illinois Darin LaHood, omologul republican al lui Larsen în grupul de lucru SUA-China. „În sistemul nostru democratic – operăm cu ramuri guvernamentale separate, dar egale”.

„Este nepotrivit ca guvernele străine, inclusiv guvernul chinez, să încerce să influențeze capacitatea sau dreptul de a călători pentru membri ai Congresului sau alți oficiali guvernamentali americani în Taiwan sau oriunde altundeva în lume”, a adăugat el.

Alți membri păreau să fie mai precauți cu privire la călătoria delicată din punct de vedere diplomatic.

 

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical