Update articol:

Ministerul Energiei a solicitat schimbarea unor administratori Romgaz; Dumitru Chisăliță, propus să preia provizoriu funcția de președinte

Romgaz sediu

Ministerul Energiei a solicitat completarea convocatorului AGA Romgaz din 14/15 aprilie cu puncte privind schimbarea unor administratori Romgaz din cauze neimputabile și a unora din cauze imputabile, precum și alegerea membrilor provizorii ai Consiliului de Administrație, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București. Măsura vizează mai multe companii de stat, unde Comisia Europeană a solicitat schimbări, pentru a fi îndeplinit jalonul privind guvernanța corporativă din PNRR.

Astfel, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, ar fi propus să preia provizoriu funcția de președinte Romgaz, în locul lui Dan Drăgan, potrivit unor surse citate de InvestEnergy.

Dan-Dragoș Drăgan a fost eliberat, la cerere, din funcția de Secretar de Stat la Ministerul Energiei, decizia premierului Marcel Ciolacu fiind publicată pe 23 ianuarie.

Dumitru Chisăliță a fost director comercial, director pe energie, director general și președinte al Consiliului de Administrație al companiei de stat Romgaz.

El a precizat că, deocamdată, este o nominalizare, și că mai sunt pași importanți până la finalizare: “Chiar dacă ma voi retrage din funcția de Președinte al Asociației Energia Inteligentă, proiectele Asociației vor merge mai departe cu un nou Președinte căruia îi voi delega toate competențele mele, actualului Vicepreședinte al Asociației Energia Inteligentă dna Monica David. Chiar dacă noile îndatoriri nu îmi vor mai permite sa dialoghez cu dvs decât într-un cadru specific stabilit de companie voi rămâne un susținător al Presei și al necesității existentei acesteia ca a Patra Putere în Stat”.

Revocarea persoanelor identificate în scrisoarea Comisiei Europene că nu îndeplinesc prevederile jalonului 121 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a început, iar din circa 40 de persoane vizate în estimarea preliminară a Comisiei, undeva la un sfert au fost deja revocate, a declarat, joi, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul a subliniat că toţi cei care şi-au adiţionat contractele de mandat cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă care le dădea dreptul la a primi şase salarii compensatorii vor primi acei bani.

Acesta a menţionat că vor urma şi alte revocări, însă în cazul companiilor listate la bursă lucrurile merg mai greu, pentru că există termene minime legale între momentul convocării Adunării Generale a Acţionarilor şi momentul în care poate avea loc AGA, respectiv circa 30 de zile.

Comisia Europeană a anunţat marţi că a emis o evaluare preliminară pozitivă a jalonului-cheie din cea de-a treia cerere de plată a României în ceea ce priveşte reducerea regimului fiscal special pentru microîntreprinderi.

Jaloanele considerate neîndeplinite vizează pensiile speciale, investiţii pentru modernizarea infrastructurii feroviare şi dezvoltarea reţelei de transport subteran din Bucureşti şi Cluj-Napoca, precum şi reforme pentru managementul bazat pe performanţă în domeniul transporturilor, îmbunătăţirea guvernanţei corporative a companiilor energetice de stat şi operaţionalizarea politicilor de guvernanţă corporativă pentru întreprinderile de stat.

BVB | Știri BVB

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII GLOBINVEST ENERGY&FINANCIALS ETF (GIBEFETF) (25/04/2025)

Notificare SSIF IFB Finwest SA - numarul de unitati de fond emise de catre FDI Globinvest Energy&Financials ETF

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/04/2025)

Erata la Hotarare AGA O 24.04.2025