Update articol:
SCANDALUL DE LA SIF TRANSILVANIA

ASF: Comunicatele de pe siteul SIF Transilvania sunt semnate de anumite persoane care nu mai au calitatea de reprezentanți ai acestei societăți

*Conducerea și angajații ASF Financiară își rezervă dreptul de a sesiza organele competente și de a formula acțiuni în instanță împotriva celor care aduc în mod deliberat atingere atât demnității și bunei reputații individuale, cât și prestigiului instituțional

 Comunicatele de pe siteul SIF Transilvania sunt semnate de anumite persoane care nu mai au calitatea de reprezentanți ai acestei societăți, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară, printr-un comunicat.

ASF a transmis: “Având în vedere informațiile publicate în ultima perioadă de către Societatea de Investiții Financiare Transilvania S.A. (SIF Transilvania S.A.) pe site-ul propriu, mesaje semnate de către anumite persoane care nu mai au calitatea de reprezentanți ai acestei societăți, în care sunt aduse acuzații grave la adresa Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) și a membrilor Consiliului A.S.F., Autoritatea dorește să facă următoarele precizări:

  • A.S.F. dezminte cu fermitate afirmațiile publicate ca reacție la măsurile întreprinse de Autoritate pentru restabilirea condițiilor de legalitate în ceea ce privește funcționarea SIF Transilvania S.A., precum și pentru respectarea drepturilor acționarilor acestei societăți;
  • A.S.F. acționează cu bună-credință, cu echidistanță și în limitele legii care îi oferă atribuții privind reglementarea și supravegherea piețelor financiare non-bancare din România;
  • A.S.F. este, conform legii, singura autoritate în măsură să se pronunțe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor și analizelor care stau la baza emiterii deciziilor sale. Autoritatea nu a acționat și nu va acționa în niciun caz la presiunea vreunei entități publice sau private pentru îndeplinirea actelor de reglementare și supraveghere a piețelor financiare non-bancare.

                 
            Conducerea și angajații Autorității de Supraveghere Financiară își rezervă dreptul de a sesiza organele competente și de a formula acțiuni în instanță împotriva celor care aduc în mod deliberat atingere atât demnității și bunei reputații individuale, cât și prestigiului instituțional.”

Comunicatul ASF se refera la comunicatele postate pe siteul SIF Transilvania de Mihai Fercala, care a condus compania 30 de ani. Acesta critica dur ASF pentru modul cum a gestionat situatia referitoare la conducerea emitentului, în primul rând faptul că nu i-a restras din nou avizul lui Constantin Frățilă pentru Consiliul de Supraveghere, după ce SIF3 a arătat că acesta mai are dosare penale.

Mai exact, pe 22 aprilie, ASF a suspendat de la tranzacționare acțiunile SIF Transilvania, până pe 24 aprilie, pentru informarea corespunzătoare a investitorilor, după ce a respins avizele pentru prelungirea mandatului Directoratului format din Mihai Fercală, Iulian Stan și Ștefan Szitas, potrivit unui raport publicat pe siteul Bursei de Valori București.

Ulterior, după ce a primit rapoarte diferite de la trei membrii CS – susținători ai lui Fercală – și de la ceilalți patru, ASF a cerut, din nou, CS sa clarifice situatia si a suspendat compania de la tranzactionare maxim 10 zile.

Insa, dupa AGA de marti, un comunicat transmis Bursei de Valori București (BVB), semnat de Marius Moldovan și Crinel Andănuț (președintele CS), arată că membrii Consiliului de Supraveghere nu au fost primiți în sediul societății, unde s-au îndreptat după ce locul ținerii AGA din convocator- Hotelul ARO Palace- era închis.

În schimb, pe siteul SIF Transilvania a apărut un comunicat cu deciziile AGA, semnat de Mihai Fercală.

Conflictul la vârful SIF Transilvania a repornit după ce, la începutul anului, Constantin Frățilă a obținut la Curtea de Apel Constanța, anularea deciziei prin care ASF îi retrăsese avizul, și a revenit în CS SIF Transilvania. Ulterior, SIF3 a transmis la ASF o scrisoare de la Poliție, care arăta că Frățilă este în continuare urmărit penal, conducerea SIF3 considerând că se impune, din nou, retragerea avizului, în condițiile în care Frățilă ar fi incompatibil cu funcția. ASF a considerat insa ca Fratila este membru CS SIF Transilvania, in urma deciziei instantei.

BVBStiri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/09/2021)

Raport curent conform art. 234 litera i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2021)

Convocare AGOA 27 (28) octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (21/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (21/09/2021)

Numire administrator provizoriu