Update articol:
DUPĂ DISCUȚIILE CU MINERII INTRAȚI ÎN GREVĂ

Ministerul Energiei anunță creșterea cu 12% a salariilor personalului din sectoarele de producție CE Oltenia

Ministerul Energiei a anunțat creșterea cu 12% a salariilor personalului din sectoarele de producție CE Oltenia, ca urmare a discuției de astăzi cu reprezentanții minerilor, veniți la sediul ministerului.

Câteva sute de mineri, angajaţi ai mai multor cariere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), au intrat în grevă în urmă cu trei zile, ei refuzând să intre în ture şi cerând majorarea salariilor şi acordarea de vouchere de vacanţă.

Ministerul Energiei a transmis: „Ca urmare a situației generate de protestele extinse la carierele din cadrul Complexului Energetic Oltenia,  Ministerul Energiei a mediat astăzi o discuție între conducerea CEO și membrii comisiei de negociere a CCM de la nivelul CEO.

Precizăm că, la momentul actual situația Sistemului Energetic Național este normală, aportul cărbunelui în SEN fiind constant de peste 23%.

Menționăm totodată că la CEO există în vigoare un contract colectiv de muncă, agreat încă de anul trecut cu partenerii sociali, valabil până în luna martie 2020, cu obligația de negociere anuală a sistemului de salarizare. 

Ca atare, orice măsură privind creșterea veniturilor salariaților CEO, principala revendicare a protestatarilor, se poate face numai după ce sindicatele notifică oficial începerea negocierilor într-un cadru legal și, respectiv după reluarea programului de lucru în cariere.

Plecând de la această premisă, în cadrul discuțiilor de astăzi a fost analizat bugetul Complexului Energetic Oltenia pentru a se indentifica soluții pentru rezolvarea nemulțumirilor angajaților CEO.

Discuțiile au condus spre trei măsuri:

  1. Acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații CEO începând cu 1 mai 2019
  2. Creșterea cu 12% a salariilor personalului din sectoarele de producție
  3. Analiza reducerii unor cheltuieli, altele decât cele salariale, pentru noi creșteri ale veniturilor angajaților CEO.

Cele trei măsuri vor fi cuprinse într-un document încheiat între parti, urmând ca după  ce negocierile vor fi demarate legal să se concretizeze în beneficii pentru salariații CEO ca anexă la contractual colectiv de muncă”.

Greva spontană de la CE Oltenia poate avea consecințe deosebit de grave asupra funcționării Sistemului Energetic Național

BVBStiri BVB

VES SA (VESY) (22/10/2020)

Convocare AGA O & E 25/26.11.2020

MedLife S.A. (M) (21/10/2020)

Decizii CA din data de 20 octombrie 2020

ARMATURA S.A. (ARM) (21/10/2020)

Convocare AGEA din 04.12.2020