Update articol:

Ministerul Energiei cere abrogarea Strategiei Nuclearelectrica de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 Cernavodă şi încetarea negocierilor cu chinezii

Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. (“SNN”) informează actionarii și investitorii că, în data de 26.05.2020, a primit o solicitare de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor stabilită pentru data de 12.06.2020/15.06.2020 din partea acționarului majoritar, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, după cum urmează:

Solicitare de introducere pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor convocată pentru dată de 12.06.2020/15.06.2020 a următoarelor puncte:

Ø  Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum și a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).

Ø  Mandatarea Consiliului de Administrație al SNN să inițieze procedurile/demersurile/acțiunile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum și încetarea efectelor juridice (prin acordul părților, denunțare etc) a următoarelor documente: “Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă (MoU), și respectiv a (îi) Acordului Investitorilor în formă preliminară.”

Ø  Mandatarea Consiliului de Administrație al SNN de a iniția demersurile necesare pentru analiză și cristalizarea opțiunilor strategice privind construcția de noi capacități de producție de energie electrică din surse nucleare.

Anul trecut, Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat Acordul Investitorilor în formă preliminară pentru construirea reactoarelor nucleare 3 şi 4, un proiect  evaluat la 6-7 miliarde de euro. 

”Semnarea Acordului a fost posibilă ca urmare a accelerării din ultimul an a negocierilor dintre partea romană şi cea chineză. Realizarea acestei investiţii va permite crearea a mii de locuri de muncă pe perioada desfăşurării lucrărilor. Acest Acord prevede înfiinţarea societăţii de proiect care va derula lucrările de execuţie a celor două unităţi nucleare. Este, practic, primul pas concret pentru materializarea acestui proiect”,  spunea un comunicat al Ministerului Economiei, condus la vremea aceea de Anton Anton.

Anton: Iohannis şi Trump au discutat despre centralele nucleare modulare; sunt mult mai sigure decât ce avem la Cernavodă

 

Dezvoltarea de noi unităţi nucleare în România se află în discuţie încă din 2003. 

Anul trecut, congresmanul de Illinois Adam Kinzinger a declarat,  în cadrul unei interpelări a secretarului american al Energiei Rick Perry, că este îngrijorat că România  ia serios în calcul să facă afacerea cu firma chineză de stat China General Nuclear Power Corporation. 

vezi video, minutul 1.44.00

 

Adam Kinzinger a spus:  “Săptămâna aceasta (n.r. mai 2019),  România a semnat un acord preliminar cu firma chineză pentru construcția a două noi reactoare în valoare de câteva miliarde de dolari. Avem companii americane care își doresc să construiască, dar oferta lor a fost refuzată de guvernul României din cauza influenței crescânde a Chinei în România. Pentru a înrăutăți lucrurile și mai mult, cele două noi reactoare nucleare sunt amplasate lângă Marea Neagră la câțiva km de baza MK (Mihai Kogălniceanu – n. red.) unde avem soldați americani. Din punctul de vedere al securității naționale, sunteți îngrijorat din cauza acestei investiții a Chinei în infrastructura energetică a aliatului nostru?”.

Rick Perry  a răspuns ”Da”.

Congresmanul american i-a adresat secretarului Perry o nouă întrebare: ”Cum ne putem angaja cu România astfel ca procesul de selecție (la Cernavodă) să fie transparent și corect?”.

Construcţia celor două reactoare de la Cernavodă de către chinezi, subiect de îngrijorare în Congresul american (vezi video)

Secretarul american al Energiei a spus atunci că guvernul SUA este într-un ”dialog activ cu prietenii şi aliaţii noștri pe câteva proiecte nucleare”:  “Este incredibil de important pentru viitorul  industriei nucleare americane să fim acolo, să fim parteneri cu ei, să dezvoltăm noi tehnologii”.   

 

Meyer, Fondul Proprietatea: Investirea în reactoarele 3 şi 4 nu are sens din punct de vedere financiar sub nicio formă

 

 Solicitarea este efectuată de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în temeiul art. 1171 , alin. (1) din Legea societăților nr. 31/1990 republicată, cu completările și modificările ulterioare, coroborat cu dispozițiile art. 189 din Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, ale art. 92 alin. (3) din Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață și ale art. 14 din Actul Constitutiv al societății, inregistata la SNN sub numărul 6518/26.05.2020 în calitate de acționar care deține mai mult de 5% din capitalul social al Societății, privind introducerea de puncte suplimentare pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din dată de 12.06.2020/15.06.2020, respectiv punctele 2,3 și 4.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/12/2021)

Structura actionariat la data de 26 noiembrie 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (08/12/2021)

Notificari Alfred Karcher SE & Co. KG - versiune limba Engleza

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (08/12/2021)

Reluare tranzactionare ora 16:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 1529/08.12.2021 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni SIF3

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CARBOCHIM S.A. (CBC) (08/12/2021)

Convocare AGAE 05/06.01.2022 Versiune in limba Engleza