Update articol:

Ministerul Sănătăţii: Noi criterii de carantinare a localităților

Ministerul Sănătăţii a modificat ordinul care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale. În Monitorul Oficial a fost publicat, în această seară, Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Potrivit acestui ordin s-au introdus noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus în această seară că nu a știut despre noul ordin care schimbă criteriile de carantinare a localităților. “Odinul a fost făcut de ministerul Sănătății pentru că are competențe pe zona asta tehnică. Am aflat din Monitorul Oficial.”

Potrivit unor surse, citate de Antena 3, premierul Florin Cîțu nu și-ar fi dat acordul pentru acest ordin.

Pentru municipiile cu peste 100.000 de locuitori se au în vedere şapte criterii, între care numărul de teste, rata de pozitivare, incidenţa, gradul de ocupare al paturilor, dar şi trendul în ultimele 14 zile. Carantina zonală încetează în momentul în care rata de infectare scade sub 3 la mie.

Potrivit anexelor care fac parte din Ordin, pentru municipiile cu peste 100.000 de locuitori se iau în calcul 7 criterii, punctajul care trebuie atins fiind de ”minimum 60 de puncte”. Pentru restul zonelor, se au în vedere cinci criterii, punctajul care trebuie atins fiind de 70 de puncte.

Potrivit documentului, carantina zonală încetează la o rată de infectare care scade sub 3 la mie.